3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016În ce ţări poţi munci pe timp de vară

În ce ţări poţi munci pe timp de vară

Tinerii care doresc să lucreze pe timpul vacanţei de vară şi nu sunt atraşi de ofertele din ţară pot alege un program 
de tip „Work&Travel”, care le asigură trăirea unor experienţe inedite şi câştigarea unei sume frumoase. Locurile de muncă disponibile sunt în industria turismului şi a serviciilor, în ţări precum 
Grecia, Spania sau Cipru, dar şi dincolo 
de Atlantic.

Programul „Work&Travel” se adresează tinerilor care pe perioada vacanţei de vară pot lucra în industria turismului şi a serviciilor peste hotare. „Programul a fost conceput pentru studenţii care doresc să călătorească, să facă schimb cultural cu studenţii şi locuitorii altei ţări în timp ce muncesc pentru a se susţine financiar pe durata lui”, explică Luana Cosma, coordonator de progra­me Zip Travel. Mai mult, experienţa nu este necesară, dar cunoaşterea unei limbi străine este obligatorie. „Aplicanţii trebuie să fie des­chişi şi să se poată adapta uşor unui mediu diferit de cel cu care sunt obişnu­iţi”, adaugă Mihai Păun, director general American Experience.
4.000 de dolari a fost suma pe care a avut-o George Han­duc la întoarcerea în ţară, după trei luni şi jumătate lucrate în Statele Unite ale Americii (SUA). „Am lucrat ca bucătar şi câştigam 7,25 dolari pe oră, cam o medie de nouă ore pe zi, dar au fost zile când am lucrat şi 14 ore”, ne spune studentul în vârstă de 20 de ani, care studiază eco­nomia şi turismul. „La cinci zile lucrate pe săptămână, am ajuns acasă cu 4.000 de dolari în buzunar”, completează tânărul, care peste două săptămâni, după sesiune, va pleca din nou în State.

Taxe de mediere
Alegerea firmei care se ocupă de plecarea peste hotare trebuie făcută pe baza anumitor criterii, care conferă o siguranţă mai mare studentului în încheierea unui contract. Perioada de existenţă a firmei pe piaţă, discuţiile despre agenţie pe forumuri sau taxele de îns­criere sunt printre cele mai amintite de către tinerii care au trăit o astfel de experienţă. „Personal, agenţia mi-am ales-o pe baza referinţelor primite de la prieteni, care m-au asigu­rat că totul este în regulă”, mărturiseşte George.
Înscrierea pentru un program „Work&Travel” se face prin aducerea unor acte în funcţie de ţara gazdă şi de programul ales, cât şi prin plata unei taxe de mediere. Pentru o alegere cât mai eficientă a programului, agenţiile aplică chestio­na­re studenţilor. „Aplicaţiile sunt realizate pentru a putea recomanda un program, ale­gerea fiind în funcţie de vârs­tă, de pregătirea profesională, de facultate, de limbi străine şi, evident, de ceea ce îşi doreşte persoana la momentul respectiv”, precizează Cosma.
Taxele de mediere reprezintă problema principală a tineri­lor. Mulţi dintre ei se împrumută, iar la final restituie suma datorată. Unele bănci comerciale au credite speciale, care vin în sprijinul tinerilor care nu dispun de resurse financiare. Taxele diferă în funcţie de program, stat sau agenţie.
Conform Suzannei Nuridsany, director ICEP World România, taxele pentru un program în Grecia sau Cipru se ridică la 297 euro, în timp ce pentru Spania taxele ajung la 565 euro. Pentru a pleca în SUA, costul medierii se încadrează între 500 şi 900 de dolari.

Joburi în sectorul ospitalier
Majoritatea joburilor oferite de angajatorii străini sunt în sectorul ospitalier sau turistic, precum ospătar, barman, bucătar, cameristă etc. Locuri de muncă precum menajeră, dădacă, agent vânzări sau profesor nu sunt permise prin astfel de programe. Cele mai frec­vente state vizitate în acest scop de către studenţii români sunt cele de peste Ocean, pre­cum SUA sau Canada sau cele din zona meditera­neană, ca Grecia, Spania, Italia, Cipru, unde se mai fac înscrieri.
„Programele pentru care facem înscrieri în continuare sunt pentru Grecia, Spania şi Cipru, iar locurile de muncă sunt oferite la hoteluri de patru şi cinci stele, în cadrul departamentelor restaurant şi servire, recepţie, bar, întreţinere şi bucătărie”, susţine Nuridsany, care pentru vara aceasta aproximează înscrierea a 1.000 de candidaţi pentru programele „Work&Travel”.
Contractele pe care merg candidaţii în această parte a Europei sunt de tip sezonier şi de practică profesională. „Salariile pornesc de la 400-500 de euro pe lună, la care sunt adăugate beneficii suplimentare, precum cazare şi masă gratuite, iar în unele cazuri se acoperă şi transportul”, exemplifică Mihai Păun.

Locuri de muncă europene
Prin reţeaua EURES sunt oferite 30 de posturi de stagiari în ferme de creştere a animalelor din Danemarca, care sunt adresate tinerilor absolvenţi a unei facultăţi cu profil agricol. „Salariul oferit de angajatori este de aproximativ 1.300 de euro brut, iar în Danemarca se aplică o pre­vedere legală specială referitoare la impozitarea veniturilor, ceea ce înseamnă că stagiarii vor plăti doar 5-10% impozit, iar caza­rea, care este oferită în camere în apropierea fermelor, ajun­ge la 200 de euro pe lună”, specifică Adriana Paraschivescu, reprezentanta direcţiei EURES. Cei interesaţi să aplice trebuie să ia legătura cu consilierii EURES din judeţul de reşedinţă.   

 

Înscrieri pentru 2011

Statele Unite ale Americii pot fi destinaţie pentru vara viitoare. Înscrierile pentru perioada vacanţei de vară se fac între octombrie şi aprilie, iar dosarul de participare este mai complex în comparaţie cu cele pentru alte ţări. „Studenţii trebuie să aibă iniţial o copie după paşaport, buletin, poză tip buletin, ade­­verinţă de student, după care dosarul pentru ambasadă, care este puţin mai stufos şi care include şi situaţia şcolară”, specifică Luana Cosma, care aminteşte că, deşi situaţia şcolară nu se mai ia în considerare, ar fi bine să nu existe restanţe. O oră de muncă este remunerată, în funcţie de job, între 5 şi 10 dolari pe oră. „Potrivit statisticilor noastre, studenţii se întorc în medie cu aproximativ 5.000 de dolari la sfârşitul verii, după ce şi-au plătit cheltuielile de program”, susţine Mihai Păun.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă