75 de persoane pot beneficia gratuit de cursuri autorizate pentru calificarea în diverse meserii, precum tehnolog alimentaţie publică, preparator conserve, patiser, brutar, lucrător în gospodării agroturistice şi lucrător în comerţ, în cadrul unui proiect european.
Dezvoltarea şi impleentarea unui program integrat de informare, consiliere, formare şi promovare, în scopul furnizării de cunoştinţe şi al creării de abilităţi cu valoare adăugată ridicată, destinate valorificării capitalului uman din regiunea Bucureşti – Ilfov, este obiectivul general al proiectului. Programul se derulează sub sloganul „Cauţi de muncă? Învaţă să găseşti!” şi a fost lansat de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (INCDBA Bucureşti), împreună cu Centrul de Pregătire a Personalului pentru Comerţ, National Technological Canned Food and Food Products Research Business din Spania, Exclusiv Houston NPA şi SIVECO România.
Valoarea proiectului este de aproximativ 500 de mii euro, iar durata de desfăşurare a acestuia este de 24 de luni începând cu luna noiembrie 2010. Proiectul se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, respectiv tineri şo¬meri de lungă durată, persoane inactive pe piaţa muncii din regiunea Bucureşti-Ilfov. În cadrul programului, se vor preda cursuri gratuite pentru calificarea în diverse meserii, precum: tehnolog alimentaţie publică, preparator conserve, patiser, brutar, lucrător în gospodării agroturisti¬ce, lucrător în comerţ. Obiectivele specifice ale proiectului sunt atragerea şi menţinerea a cât mai multor persoane pe piaţa muncii, în vederea obţinerii unei rate cât mai mare de ocupare, cu accent special pe grupurile dezavantajate pe piaţa muncii, reducerea şomajului de lungă durată prin acţiuni preventive şi corective şi îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, a şomerilor, în special de lungă durată şi a persoanelor inactive.
PLAN
Pe parcursul celor doi ani de proiect, INCDBA împreună cu partenerii săi vor:
1. conduce un studiu pe un număr de 300 de persoane din Bucureşti şi din judeţul Ilfov aflate în căutarea unui loc de muncă. Scopul studiului este să determine nevoile de dezvoltare ale acestor persoane pentru a le creşte şansele de angajare;
2. oferi consiliere şi orientare pe piaţa muncii pentru 75 de persoane;
3. oferi cursuri autorizate de formare profesională pentru un număr de 75 de persoane. Partenerii
îşi propun o ţintă de angajări de cel puţin 30%;
4. asista cel puţin 10 persoane în procesul de pregătire pentru iniţierea unei afaceri. Pentru asistenţa legată de pregătirea pentru activităţi independente, se are în vedere organizarea unui curs de perfecţionare competenţe antreprenoriale şi asistenţă pe parcursul procesului de înfiinţare a structurii juridice (PFA).