2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Deznodământul crizei: mii de manageri îşi caută de lucru

Deznodământul crizei: mii de manageri îşi caută de lucru

S-au dus vremurile bune când managerii primeau oferte duble de salarii la angajare şi bonusuri nenumărate. Deşi piaţa transmite unele semne de revenire de la începutul anului, are loc şi o „reaşezare”, considerată normală de specialiştii în recrutare.

Numărul executivilor care au rămas fără loc de muncă în ultimii doi ani şi jumătate este mare, iar angajatorii au de unde alege. S-a ajuns în situaţia în care un manager care a rămas fără loc de muncă primeşte o ofertă salarială chiar şi la jumătate faţă de cazul unui manager care are încă unde să lucreze şi este căutat de o altă companie.

Piaţă stabilizată

Din extrema anilor 2006-2008, când se făceau promovări ale executivilor bazate şi pe compromisuri, datorită lipsei de personal, acum piaţa s-a stabilizat, consideră Radu Furnica, preşedinte la Leadership Development Solutions.

„Organizaţiile încearcă să găsească un optim când se discută de manageri: mult muşchi şi puţină grăsime. În perioada dinaintea crizei erau unele compromisuri, se promovau oameni chiar dacă nu erau excepţional pregătiţi, era o lipsă de oameni pentru anumite funcţii. Acum lucrurile s-au schimbat, este o altă abordare”, ne-a declarat Radu Furnică.

Reprezentanţii companiilor de recrutare de executivi spun că sunt mii de cazuri de manageri care au rămas fără loc de muncă în perioada crizei. Unii au fost daţi afară, unii au fost reorientaţi profesional. În mare parte, datorită pregătirii, nu a existat o trecere liniară în şomaj, unii au putut oferii servicii de consultanţă, alţii au găsit diverse afaceri proprii. Dar şi aşa, pretenţiile salariale ale acestora au scăzut considerabil, sunt mai realiste, iar angajtorii sunt mai cumpătaţi în oferte.

Clauze de compensare

„Dacă ne referim la managerii din companii, cu siguranţă sunt mii care au rămas fără loc de muncă în ultimii doi ani şi jumătate. Dacă discutăm de top manageri, cei care sunt în vârful organizaţiilor sunt sute de cazuri rămaşi fără slujbă din cauza crizei”, a menţionat Radu Furnică.

Cât priveşte salariile managerilor acestea s-au păstrat la acelaşi nivel, nu au mai existat creşteri cu excepţia companiilor unde contractele stipulau unele clauze de compensare.
„Nu au mai fost creşteri salariale în ultima perioadă. S-au menţinut la acelaşi nivel. Şi în niciun caz noii veniţi nu au fost întâmpinaţi cu propuneri de salarii duble aşa cum se întâmpla înainte de 2008”, a menţionat Radu Furnică.

În cazul expaţilor angajaţi ca executivi în mari companii, salariile acestora sunt de obicei mai mari decât ale autohtonilor, tocmai pentru a motiva când este necesar venirea acestora în România. De asemenea, salariile managerilor români au ajuns să fie apropiate de cele ale omologilor din alte ţări. Există însă şi situaţii, spun specialiştii în recrutare când un manager străin ajunge să câştige mai mult în România decât în SUA sau Germania, unde creşterile salariale nu urmează salturi similare ca în România.

Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă