2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să vă integraţi într-o echipă

Cum să vă integraţi într-o echipă

Schimbarea locului de muncă sau a departamentului implică nevoia de a vă adapta unui nou ambient şi mediu de lucru. Astfel, pentru o acomodare mai facilă, este indicat să aveţi o abordare deschisă, pozitivă, asertivă, dovedind că sunteţi o persoană valoroasă pentru firmă.

Activitatea la locul de muncă nu se bazează doar pe relaţii cu colegii de departament, ci şi cu paznicul, recepţionera, secretara şefului, şeful direct, alţi colegi din alte departamente sau responsabilul de resurse umane. Astfel, mai ales ca nou-venit, modul în care suntem percepuţi într-un anumit fel depinde de felul în care ne construim relaţii. „Fiecare relaţie cu ceilalţi angajaţi ai companiei este la fel de importantă, deoarece modul în care interacţionaţi cu aceştia vorbeşte despre caracterul vostru”, susţine Cristina Toma, consultant în carieră ZonaWellness.wordpress.com. „De asemenea, chiar dacă aparent relaţia stabilită cu şeful este cea mai importantă, nu este deloc de neglijat modul în care vă raportaţi la alţi colegi care ocupă posturi-cheie. Este bine cunoscut că posturile de secretară sunt ocupate de persoane cu un nivel ridicat de loialitate care vă pot înlesni accesul la alţi angajaţi sau chiar directorul general”, completează Toma.

Comunicaţi deschis

Pentru ca integrarea într-o nouă echipă să fie mai scurtă şi mai uşoară, este de preferat să comunicaţi cât mai deschis cu cei care interacţionaţi. „Oamenilor le plac colegii prietenoşi, amabili, săritori. Noul angajat ar merita să facă «primul pas», să destindă atmosfera, să ofere suport celor care par încărcaţi, să nu refuze multe sarcini, dar nici să nu cadă în capcana de a deveni omul căruia i se pasează toate sarcinile”, recomandă Ana Ber, senior consultant în cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger România.

De asemenea, Cristina Toma crede că apropierea de colegi se face printr-o abordare deschisă, pozitivă, asertivă, dovedind că sunteţi o persoană valoroasă pentru firmă, cu cunoştinţe şi experienţă în domeniul în care lucraţi, dar şi cu un caracter frumos. „De multe ori, cerinţele legate de caracter sunt mult mai importante pentru un recrutor sau pentru un şef de departament, nivelul cunoştinţelor putând fi oricând îmbunătăţit”, adaugă Toma.

Relaţionarea cu managerul direct trebuie abordată la fel de natural, iar cel puţin la început este indicat să aveţi întâlniri faţă-n faţă pentru a căpăta încredere reciprocă.

„Întâlnirile îl vor ajuta pe angajatul nou să construiască cu şeful său direct o relaţie stabilă, bazată pe încredere, înţelegere şi susţinere. Însă, aceste conversaţii sunt eficiente decât în primă fază. Specialiştii recomandă rărirea considerabilă a acestora imediat după ce noul-venitul începe să relaţioneze şi cu ceilalţi angajaţi”, specifică Ber. Totuşi, pentru a păstra şi pe mai departe buna relaţie dintre angajatul nou şi management, este necesară programarea unor scurte întrevederi, în care nou-venitul să poată discuta diverse aspecte legate de activitatea sa.

Dovediţi-vă utilitatea

O problemă care trebuie gestionată cu atenţie este modalitatea în care sunteţi tratat şi văzut de către conducere. De cele mai multe ori, ultimul venit este şi primul vizat în caz de concedieri sau mustrări. Din acest motiv, în prima perioadă petrecută în companie trebuie să vă dovediţi utilitatea şi nu să rămâneţi doar un înlocuitor. „Cu cât rezultatele unui angajat nou fac diferenţă faţă de ceea ce se întâmpla înainte de venirea sa, cu atât pericolul de a intra în vizor scade. Oricât de nou sau vechi este într-o companie, nici un angajator nu-şi doreşte să «scape» de angajaţii valoroşi”, explică Ana Ber.

Dar, pentru a nu fi privit ca un intrus de către angajaţii deja existenţi în firmă, este indicat să evitaţi câteva lucruri pe care să le faceţi atunci când sunteţi angajat de scurt timp. „Încercaţi să nu fiţi prea exagerat în comportament, atitudine, gesturi sau exprimare. Păstraţi o atitudine rezervată şi încercaţi să vedeţi cum se comportă ceilalţi colegi. În plus, nu creaţi grupuri separate de discuţii, ci păstraţi o atitudine deschisă şi pozitivă faţă de toţi ceilalţi”, spune Cristina Toma.

Mai mult, Ana Ber ne atenţionează să nu comparăm noua companie şi noii colegi, cu ceea ce am întâlnit în trecut. „Să nu uităm că un job este ca o căsnicie. Cărui partener i-ar plăcea să fie comparat cu iubitul/a precendent/ă? Astfel, evitaţi comunicarea mesajelor care încă se asociază emoţional cu vechea companie, precum «la noi, lucrurile acestea se făceau altfel». Noul angajat trebuie să înţeleagă că «noi» înseamnă noua organizaţie, vechiul «noi» a dispărut”, precizează Ber.Respectând toate aceste lucruri, puteţi considera că nu mai sunteţi văzut ca nou-venit în firmă, ci chiar membru al echipei. „Ne putem considera incluşi într-o echipă, atunci când avem o comunicare lejeră, cu respect, fără conflicte şi când cei din jur cred că lucrăm de mult timp în acea firmă”, conchide Cristina Toma.

PRIMII PAŞI ÎNTR-O COMPANIE

1.CUNOAŞTEREA ORGANIZAŢIEI. Încă înainte de prima zi de lucru, cereţi angajatorului informaţii cât mai detaliate, studiaţi tot ce se poate studia despre companie.

2.CUNOAŞTEREA ECHIPEI. În primele zile, acesta ar trebui să fie principalul scop, chiar dacă şeful nu se ocupă de prezentarea dumneavoastră celorlalţi membri ai echipei, faceţi acest lucru din proprie iniţiativă. Totuşi, nu fiţi prea insistenţi.

3.ÎNŢELEGEREA JOBULUI. Familiarizaţi-vă cu instrumentele/sistemele de lucru, cu procedurile companiei.

4.TRECEŢI LA MUNCĂ. Demonstraţi că decizia de a vă alege pe dumneavoastră a fost cea corectă. Nu trebuie să ştiţi la perfecţie toate lucrurile din prima zi.

Sursa: Ana Ber, Dr. Pendl & Dr. Piswanger România

DE EVITAT

Încercaţi să nu fiţi prea exagerat în comportament, atitudine, gesturi sau exprimare. Păstraţi mai degrabă o atitudine rezervată şi încercaţi să vedeţi cum se comportă ceilalţi colegi.

Nu fiţi negativişti cu ceilalţi, ci oferiţi-vă să îi ajutaţi, încercaţi să vă implicaţi în activitatea zilnică, dar fără a fi exagerat sau prea insistent, deoarece această atitudine este posibil să îi îndepărteze pe colegii voştri.

Încercaţi să nu creaţi grupuri separate de discuţii, ci păstraţi o atitudine deschisă şi pozitivă faţă de toţi ceilalţi.

Nu abordaţi cu colegii, la început, subiecte legate de viaţa privată, religie, politică sau alte detalii particulare, mai ales dacă lucraţi într-o companie mare sau dacă aceste lucruri nu vă sunt împărtăşite de către colegi.

Sursa: Cristina Toma, ZonaWellness.wordpress.com

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă