Şefi noi, reguli diferite, aşteptări incerte – când compania la care lucrezi este preluată singurul lucru sigur este că job-ul tău este pe marginea prăpastiei. Mai jos, câteva sfaturi pentru a-ţi păstra slujba într-o asemenea situaţie.
Cum trebuie să acţionezi, dacă pe fondul accelerarii globale a pietei de fuziuni şi achiziţii (M&A,) compania la care lucrezi ar putea fi următoarea achiziţie? Poţi să supravieţuieşti?
Potrivit publicaţiei Fortune, cel mai important lucru este să te mişti repede, să faci un pas în faţă şi să îţi oferi ajutorul. „Iesi în evidenţă imediat şi întreabă cu ce poţi fi de folos pentru ca fuziunea dintre cele două companii să fie una de success”, spune Lois Frankel, CEO al companiei Corporate Coaching Internaţional care a consiliat, de-a lungul timpului, executivi a mai multor companii din Fortune 500.
Specialistul în coaching observă că „adesea oamenii ar putea interpreta această atitudine că o dovadă de linguşeala” şi nu o iau în seamă, dar de fapt nu este aşa pentru că angajatul doar vrea să obţină informaţiile de care are nevoie. „Chiar dacă ţi se va răspunde să faci ce făceai şi până acum, vei fi apreciat de şefi care te vor considerea mai degrabă un plus decât că un obstacol”, mai explică Lois Frankel.
Un alt mod de „a străluci” este să fii interesat de cultura companiei care a realizat achiziţia. „Este foarte important să cunoşti oamenii şi să le descoperi obiceiurile”, spune Jason Levin, manager al site-ului de cariere vault.com.
O simplă căutare pe net, folosind cuvintele” diferenţe culturale în afaceri” îţi poate furniza o mulţime de informaţii despre cum operează noii tăi şefi sau despre protocol, lucru în echipă, mod de comunicare sau dress code. „Dacă te arăţi interesat de felul în care noii tăi colegi lucrează, îţi vor înapoia favorul”, afirmă Levin.
De asemenea, în cazul în care compania care a cumpărat firma la care ai lucrat provine dintr-o altă ţară, este foarte important să înveţi expresiile de bază, în limba de baştină a angajatorului.
„Dacă e vorba despre o companie străină învăţa să spui în limba respectivă „te rog”, ‘multumesc” şi „mă scuzati”. Pare un lucru minor, dar arată voinţa de a te conecta”, mai explică Levin.
Piaţa de fuziuni şi achiziţii în România
Volumul total de tranzacţii încheiate in Romania anul trecut se ridica la 302 milioane euro, în scădere cu 71% faţă de 2009, când piaţa a fost de 1,045 miliarde de euro, potrivit datelor băncii de investiţii Capital Partners.
În ceea ce priveste numărul de tranzacţii, s-au încheiat 72 deal-uri, în scădere cu 10% faţă de 2009, când au fost 80 tranzacţii.
Cele mai multe tranzacţii (11) au fost făcute în segmentul FMCG, urmat de IT&C (10 tranzacţii) şi servicii financiare cu 9 tranzacţii.
Cea mai mare tranzacţie de anul trecut a fost in sectorul imobiliarelor, unul dintre cele mai afectate de recesiune, proiectul de birouri Floreasca Business Park din nordul Capitalei fiind cumpărat de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments pentru 100 de milioane de euro.
Un alt domeniu activ a fost retailul, unde au fost semnate tranzacţii de 144 de milioane de euro: vânzarea celor 96 de magazine Plus Discount din România către Lidl, divizia de discount a grupului austriac Kaufland, pentru o sumă estimată la 80 de milioane de euro sau preluarea Minimax Discount de către grupul Mercadia Holland BV, dezvoltatorul magazinelor de proximitate Mic.ro în Capitală.
Si energia a fost una dintre vedetele acestui an pe piaţă de fuziuni şi achiziţii. Cea mai „rasunatoare” tranzactie din acest sector a fost proiectul eolian Wind Power Park cumpărat de Petrom în aprilie 2010.
Piaţa globala de M&A şi-a revenit în 2010
2.400 miliarde dolari – atât au însumat anul trecut fuziunile şi achiziţiile la nivel global, cu 22,9% mai mult decât în 2009.
Pieţele emergente au generat o treime din cota de piaţă, cu o valoare de 806,3 miliarde dolari, cu 76% mai mult faţă de anul anterior.
Cele mai importante patru tranzacţii ale anului trecut au depăşit fiecare 20 miliarde de dolari.
Cea mai mare a fost achiziţia Carso Global Telecom de către America Movil SAB, evaluată la 27 miliarde de dolari.