4.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum încurajează statul munca: în UE, angajatorii români sunt cei mai împovăraţi...

Cum încurajează statul munca: în UE, angajatorii români sunt cei mai împovăraţi de taxe pe muncă

Costurile totale pe care angajatorii trebuie să le plătească pentru o oră de muncă au crescut cu 5,4% în România, în ultimul trimestru din 2010. Aceasta este a doua creştere din UE, în fruntea topului clasându-se Bulgaria, cu o creştere de 7,6%, conform unui raport Eurostat. Şocant este însă că România ocupă locul întâi între ţările UE în care dările către stat pe care angajatorii trebuie să plătească au crescut în această perioadă.

Aceste creşteri nu înseamnă însă că s-au mărit salariile angajaţilor. Costul total al unei ore de muncă este calculat prin adunarea costurilor salariale şi a celor nesalariale, adică taxele şi impozitele pe care angajatorul este obligat să le plătească la stat, atunci când îşi plăteşte un angajat.

Astfel, în România reiese că au crescut salariile plătite de angajatori cu 5,4% în trimestrul 4 din 2010, dar au crescut tot cu 5,4% şi dările către stat ale angajatorilor. Aceasta este cea mai mare creştere din UE a costurilor pe care statul le impune angajatorilor, la o oră de muncă. Spre deosebire de români, Bulgaria a abordat altă strategie: a crescut salariile cu 9,1%, iar dările către stat cu doar 0,6%, reieşind o medie de creştere a costului orei de muncă de 7,6%. Cehia a procedat asemănător cu România: cheltuielile totale cu ora de muncă au crescut cu 4,2%, operând o creştere a salariilor de 4,2% şi a dărilor către stat de 4,1%.

Alte ţări din UE au abordat strategii diferite. Polonia a înregistrat o creştere totală a costurilor cu ora de muncă de doar 0,7%. Salariile au crescut însă cu 4%, în timp ce dările la stat au scăzut cu 11%. Ungaria a obţinut o scădere a costurilor totale cu ora de muncă de 2,3% în aceeaşi perioadă, scăzând salariile cu doar 0,4%, iar dările angajatorilor către stat cu 9,2%.

Ţările în care statul i-a degrevat cel mai mult pe angajatori de costuri, încurajând astfel munca şi angajările au fost Grecia, Danemarca, Ungaria şi Polonia.

Cele mai mari scăderi ale costului total cu o oră de muncă s-au înregistrat în Grecia (-6,5%, aici scăzând şi salariile cu un record european de 5,5%), Ungaria (-2,3%) şi Irlanda (-1,2%).

Cele mai citite

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Japonia și-a trimis ministrul de externe la Kiev. Îngrijorare majoră legat de trupele nord-coreene de pe front

Intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean va avea un impact extrem de mare asupra securităţii în estul Asiei, a declarat sâmbătă ministrul japonez de...

Sondajele prezidențiale: Ciolacu și Simion, favoriți pentru turul doi, dar lupta rămâne strânsă

Sondaje recente indică avansul lui Marcel Ciolacu și o competiție acerbă între George Simion și Elena Lasconi pentru locul secund. Discrepanțele între rezultatele diferitelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă