Industria IT este, poate, domeniul cu cea mai alertă dezvoltare. Produse care azi sunt de actualitate, peste numai câteva luni ajung „last year’s news”, menţinerea lor în atenţia consumatorilor devenind sarcină campaniilor de promovare.
Trăim în era tehnologiei, deci nevoia pentru produse şi servicii de înaltă calitate rămâne constanţa, indiferent de tensiunile economice globale cu care ne-am confruntat la un moment dat. Aşa se face că domeniul IT nu a suferit o cădere dramatică pe perioadă crizei financiare.
„În zonă IT tendinţele sunt destul de asemănătoare cu domeniul financiar. Pentru bunul mers al oricărei companii – că să nu mai vorbim de cele specializate – dacă nu ai un contabil bun şi un specialist în IT, nu poţi funcţiona corect. Din acest motiv, IT-ul a fost marcat de constanta.
Trendul principal în 2010 a fost de aşezare şi stabilizare. Nu s-au remarcat schimbări majore în legislaţie, deşi au fost câteva moment de tensiune precum cele în care se discută eliminarea anumitor avantaje fiscale de care beneficiază această industrie,” a declarat Ionuţ Balintoni, managing partner al companiei de head hunting, Qualia.
Potrivit expertului în resurse umane, o consecinţă a acestui trend este posibilitatea companiilor din România de a oferi salarii competitive astfel încât specialiştii să fie motivaţi să rămână în ţara. O zonă pe care s-a recrutat în procentaj mai ridicat anul trecut este cea de outsourcing, oamenii de aici lucrând pentru proiecte şi produse de peste hotare.
„În 2011 acest trend va continuă. Pe o piaţă aşezată şi având semnalele pozitive ale intrărilor în România a Intel şi Google, se vor angajă în continuare programatorii cu experienţă, în special cei axaţi pe Java şi tehnologii conexe. De asemenea, credem că se va continuă lucrul pe proiecte cu perioadă determinată. Ţinând cont de faptul că marile companii pot oferi angajaţilor lor continuitate, având în portofoliu un număr cel puţin constant de proiecte, oamenii se pot concentra pe calitatea muncii prestate,” a subliniat Balintoni.
O altă consecinţă a stabilităţii acestui domeniu este regimul aproape neschimbat al salariilor. Chiar dacă la entry level au mai scăzut puţin, la nivel de seniori şi specialist s-au păstrat pragurile iniţiale. Dacă se face referire la entry-level raportarea temporală corectă trebuie făcută cu anii 2007-2008, când aşteptările absolvenţilor erau nerealiste. Acum piaţă este fireasc ajustată, deoarece a dispărut presiunea care se punea pe companii de a angajă tot mai mult, indiferent de costuri.
„Important de subliniat este faptul că angajatorii au preferat mai degrabă să renunţe la angajaţii neperformanţi decât să scadă salariile şi să atragă în schimb specialişti sau manageri cu experienţă. În negocierea pachetelor salariale accentul a picat mai degrabă pe stabilitate şi perspective pe termen lung, decât pe creşterile de salariu (privind din perspectivă angajaţilor). La nivel de entry level şi middle management, faţă de anii anteriori, ne aflăm într-o perioadă în care companiile nu mai sunt presate de nevoia de a angajă urgent pentru a face compromisuri cu privire la oamenii selectaţi. La nivel de specialişti şi top management lucrurile sunt însă mai echilibrate, oamenii valoroşi fiind în continuare greu de atras,” a adăugat Ionuţ Balintoni, managing partner Qualia.
Ce trebuie să ştii pentru o carieră de success în IT
Conform expertului în resurse umane, pentru cei care aleg o carieră în domeniul tehnologiei informaţiei, există două variante foarte cunoscute (fără a fi şi singurele). Se poate opta pentru fie pentru partea de dezvoltare software, fie pe partea de administrare reţele / sisteme.
„In prima situaţie, o persoană care începe că programator junior poate câştiga la început între 300 – 600EUR în funcţie de nivelul general de pregătire, dar şi de tehnologiile alese. În timp poate evolua până la 1400 – 2000EUR, că senior software engineer. Evoluţia în această carieră poate continuă până la project manager unde vorbim de 1800 – 2500 euro sau chiar mai departe, până la nivel de director de departament dezvoltare software (peste 3,000 EUR),” a spus Balintoni.
Dacă cineva optează pentru variantă de administrare reţele /sisteme, în general începe de pe poziţii de help-desk, timp în care acumulează atât know-how, cât şi experienţă în rezolvarea problemelor specifice. Aici poate câştiga în medie între 250 – 400 euro Etapă următoare este trecerea pe poziţii de administrator reţea / sistem, o persoană care şi-a ales această carieră putând ajunge un excelent specialist pe o anumită tehnologie (ex: Microsoft, Cisco). Ca administrator de sistem/reţea salariile variază între 500EUR pentru începători până la peste 1500EUR pentru specialişti. Un avantaj competitiv în acest domeniu îl reprezintă certificările (MCSE, CCNA, CCNP, CISSP, CISA etc), care pot crste câştigurile cu un procent semnificativ. Astfel, un administrator de reţea care se specializează în timp pe tehnologii Cisco şi se certifica la cel mai înalt nivel (CCIE) poate depăşi uşor 2000EUR lunar. De asemenea, o altă variantă este coordonarea de proiecte, echipe sau departamente IT , inclusiv IT Manager. Un Project Manager câştiga în medie între 1700 – 2500 EUR, în timp ce la nivel de IT Manager salariile pot depăşi 2500 – 3000 EUR.
Un alt aspect important de subliniat şi arareori pomenit, este traseul pe care un tânăr aspirant la o carieră în domeniu trebuie să-l parcurgă. Cu toţii am auzit cel puţin odată ambiţiile de a lucra în străinătate sau aspiraţiile de a avea salarii de mii de euro, însă niciodată nu se discută despre cum se ajunge acolo. „În calitate de specialişti în resurse umane, credem că este important că ţinerii să fie responsabilizati, îndrumaţi şi conştienţi de faptul că în ziua de azi o carieră se construieşte gradual, cu eforturi constante şi etape foarte bine definite. Că să ajungi unde îţi doreşti şi, mai ales, a te menţine acolo trebuie înainte de toate să fii foarte bine pregătit, serios, profesionist” a declarat managing partner-ul Qualia.