Somerii romani din Spania ar putea reveni acasa cu ajutorul autoritatilor din tara si sa se implice proiectele de infrastructura locale. Reprezentatii Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) vor sa ofere celor 300.000 de someri romani din Spania posibilitatea unui plan de intoarcere in tara. Oficialii guvernului spaniol au anuntat ca analizeaza posibilitatea de a plati biletele de intoarcere in tara romanilor ramasi fara loc de munca in Spania.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni la intalnirea de la Cotroceni cu reprezentanti ai comunitatilor de romani din Spania ca autoritatile din Romania nu se sperie "deloc" de o eventuala revenire a romanilor acasa, adaugand ca vor fi locuri de munca.
"Nu ne sperie deloc o eventuala revenire a romanilor acasa pentru ca anul trecut am trecut prin situatia de incapacitate de a mai merge inainte cu proiectele din cauza lipsei fortei de munca. Stim sigur ca reluarea cresterii economice e o chestiune de un an, un an jumate, doi ani. Iar alarma asta cu "daca se intorc romanii din Spania" este o alarma falsa, nu ne ingrijoreaza deloc. Dimpotriva, stim ca vor fi locuri de munca aici", a declarat Traian Basescu la inceputul intalnirii cu reprezentantii mai multor asociatii ale comunitatii romanesti din Spania, informeaza Newsin.
Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) va propune premierului Emil Boc si ministrului Muncii, Marian Sarbu, elaborarea unui plan de intoarcere pentru romanii din strainatate. Discutiile in acest sens vor avea loc la Bucuresti, luni cu ministrul Marian Sarbu si marti cu premierul Emil Boc, se arata intr-un comunicat al FADERE.
Federatia considera ca autoritatile romane ar trebui sa finanteze cursuri de specializare pentru romanii din Spania, in domeniile de activitate in care exista numeroase oferte de locuri de munca, iar firmele care angajeaza romanii care se intorc in tara sa fie scutite de impozite.
Un alt subiect sensibil pentru romanii din diaspora este cel al reintegrarii copiilor in comunitatile autohtone. Reprezentantii FADERE propun sa fie organizate de cursuri de limba, literatura si cultura romana pentru copiii romanilor care se intorc in tara, mai ales pentru cei care s-au nascut in afara granitelor, perioadele in care copiii au studiat in strainatate sa fie recunoscute, iar diplomele obtinute de acestia in alte tari sa fie validate.
Situatia romanilor din Spania este insa mai complexa. Multi dintre cei care au ramas fara un loc de munca in Spania nu vor sa revina in tara, in conditiile in care primesc un ajutor de somaj de la guvernul spaniol, care este mai mare decat salariul pe care l-ar avea daca ar munci acasa. Valoarea ajutorului de somaj in Spania este situata intre 800-1000 de euro.
Romanii din strainatate au trimis in tara in primul trimestru din acest an, 1,9 miliarde de euro, cu 154 milioane de euro mai putin fata de perioada corespunzatoare din 2008.