Peste 1.500 de persoane au participat, vineri, la Bursa generală a locurilor de muncă organizată la Constanța, Tulcea și Mangalia, dintre care aproape o mie au fost selectate în vederea angajării, iar 143 au fost încadrate pe loc.
Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, Gheorghe Bușu, șase dintre persoanele angajate pe loc sunt cu studii superioare, acestea urmând să lucreze ca economist, inginer constructor, recepționer și consultant în vânzări. Celelalte 137 de persoane au fost angajate ca ospătari, bucătari, barmani, cameriste, șoferi, frizeri, femeie de serviciu, lucrători în domeniul comerțului și al construcțiilor.
La bursă au fost oferite aproape 1.400 de locuri de muncă de către 73 de agenți economici, dintre care 21 își desfășoară activitatea la Mangalia. Majoritatea locurilor de muncă disponibile sunt în hoteluri, restaurante și în domeniul construcțiilor, pentru persoane fără studii superioare. La Tulcea, pentru această bursă au fost contactaţi 175 de agenţi economici, dar au participat efectiv 37 de angajatori, care au oferit 300 de locuri de muncă vacante, din care 7 locuri de muncă pentru persoanele marginalizate social. Au fost prezente 325 de persoane și au fost selectate în vederea încadrării un număr de 135 de persoane.
Principalele locuri de muncă oferite de către angajatori persoanelor cu studii superioare au fost în următoarele meserii: inginer tehnolog, economist, consilier asigurări, unit manager, inginer energetic, asistent manager, director marketing, inginer proiectant, director commercial, director tehnic. Cei cu studii medii s-au angajat, printre altele, ca lucrător comercial, agent asigurări, agent vânzări, vânzător, recepţioner, cameristă, casier, barman, ospătar, ajutor ospătar, bucătar, ajutor bucătar, pizzar, brutar, patiser, cofetar, morar, spălător maşini, femeie de serviciu, manipulant.
Șomajul, în creștere
Numărul salariaților înregistrați în județul Constanța este în scădere. Purtătorul de cuvânt al Direcției Județene de Statistică, Nicoleta Trandafir, a precizat că numărul șomerilor înregistrați în județul Constanța în februarie, de peste 14.000, este cu 224 mai mare comparativ cu ianuarie, mai mult de jumătate dintre șomeri fiind femei. Rata șomajului în a doua lună a acestui an a fost în județul Constanța de 4,6%, mai scăzută decât media la nivel național de 5,8%.