Guvernul spaniol intenţionează să impună restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, însă nu a stabilit data de la care va fi valabilă această măsură, a comunicat, astăzi, pentru Mediafax, ambasada Spaniei la Bucureşti.
„Va fi vorba despre o măsură de tip tehnic şi care nu va fi retroactivă”. „Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetăţenii români care sunt deja rezidenţi în Spania”, conchide ambasada.
Spania nu a făcut nici o notificare oficială la Comisia Europeană privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerul Muncii.
„Precizăm, din capul locului, că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Reprezentanţii spanioli nu au făcut nicio notificare oficială la Comisia Europeană. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată în urma schimbării radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Ioana Şanta.
Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a precizat Ioana Şanta.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, va merge, mâine, la Bruxelles, unde va discuta cu experţii de la Comisia Europeană despre piaţa muncii în spaţiul comunitar.
Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români, din cauza şomajului aflat în creştere, potrivit unor surse comunitare citate de Radio France International (RFI), postul menţionând că decizia va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şi capitatele europene vor fi notificate în acest sens.
Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor, menţionează RFI.
Spania era printre puţinele ţări vest europene care şi-au deschis o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la UE în 2007. La 1 ianuarie 2009, Spania a deschis complet piaţa muncii pentru români. Din acel moment, formalităţile pe care trebuia să le îndeplineasca un român pentru a ocupa un loc de munca în Spania au devenit aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.