0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Aerul condiţionat ideal

Aerul condiţionat ideal

Î.De când s-a încălzit vremea, eu şi colegii mei ne confruntăm cu o căldură care ne moleşeşte, iar activităţile la muncă nu sunt îndeplinite cum ar trebui. Folosim aer condiţionat, dar tot nu se păstrează răcoarea corespunzătoare, din cauza uşii. Cum ar trebui să acţionăm în cauză şi care ar trebui să fie condiţiile normale de desfăşurare a activităţii?
R. Numărul şi puterea apara­telor de aer condiţionat trebuie decise în funcţie de suprafaţă şi de numărul de persoane din încăpere. Ins­talaţia de climatizare ar putea fi subdimensionată sau reglată la o tempera­tură prea înaltă. Creşteţi-i randamentul răcoros închi­zând uşile şi ferestrele, folosind transperante sau perdele, suplimentând eventual cu ventilatoare, limitând la minimum strict necesar obiectele şi persoanele din încăpere, becurile şi aparatele în funcţiune. O tavă adâncă sau o farfurie cu apă va permite umidifierea, prin evaporarea apei, a aerului uscat de climatizare.
Îmbrăcaţi-vă lejer, mâncaţi frugal, hi­drataţi-vă suficient cu lichide reci (2-4 l/zi), faceţi pauze. Cefaleea de căldură răspunde bine la comprese umede şi reci şi la analgezice (Algocalmin etc.).
Legislaţia actuală nu impune limite de temperatură, dar cele de confort sunt considerate:
– 2-3oC diferenţă între temperatura aerului şi cea a suprafeţei de lucru;
– 3oC diferenţă între sol şi nivelul capului;
– ideal 21-23oC, max. 26oC pentru munca intelectuală în poziţia şezând;
– ideal 19oC pentru munca fi­zică în poziţia şezând;
– 30-70% umiditate relativă a aerului;
– curenţi de aer sub 02-03 m/s şi sub 0,1 m/s în cazul gesturilor de mare precizie.
Citiţi O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu tempe­raturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aplicabile la temperaturi exterioare de peste 37oC sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă