Un tânăr artist din Cluj-Napoca, Leonardo Silaghi, stârneşte aprecieri în presa de peste Ocean. New York Times i-a dedicat un articol amplu pictorului de numai 23 de ani.
Colecţionarii de artă contemporană din Statele Unite ale Americii au o nouă revelaţie. Este vorba de un tânăr pictor din Cluj, Leonardo Silaghi, de 23 de ani, care are o expoziţie personală la Hudson Valley Center for Contemporary Art din Peekskill. Expoziţia face parte dintr-un proiect intitulat „After the Fall” („După Cădere”), iniţiat de centrul pentru artă contemporană din Peekskill, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York. Este vorba de un proiect cultural care vrea să pună în valoare 18 artişti, din şase ţări din Europa Centrală şi Est, născuţi în timpul perioadei comuniste şi educaţi după căderea Cortinei de Fier.
Nucleul dur al expoziţiei este format din şapte artişti români. Unii dintre ei sunt educaţi, într-adevăr, după căderea comunismului, însă există şi artişti maturi, care au reprezentat adevărate modele pentru tinerii pictori. Cei şapte artişti români sunt Marius Bercea, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Ciprian Mureşan, Leonardo Silaghi, Şerban Savu şi Geta Brătescu. Ei au fost selecţionaţi de curatorii centrului pentru artă contemporană, soţii Livia şi Marc Straus. Este vorba de doi americani din comunitatea evreiască, ale căror familii au, ele însele rădăcini în Europa de Est. Soţii Straus au fost nominalizaţi în Topul 100 de colecţionari de artă din SUA, realizat în 2002, de către Art&Antique Magazine.
„Nu îşi doresc să fie americani”
Potrivit lui Marc Straus, „această generaţie respectă în mod deosebit Statele Unite şi New York-ul pentru dinamismul lor, însă nu se lasă sedusă de acesta. Nu îşi doresc să fie americani sau artişti americani. Îşi doresc să trăiască exact acolo unde trăiesc şi speră ca, prin această alegere, să devină artişti mai buni”. Clujeanul Leonardo Silaghi este cel care i-a impresionat cel mai tare pe americani. Tânărul pictor a fost invitat, timp de trei luni în SUA, unde a creat nouă picturi de mari dimensiuni, care sunt expuse din luna septembrie peste Ocean.
Tot el este eroul unui reportaj publicat de New York Times. Criticul de artă Jessica Denaro este impresionată mai ales de maniera în care tânărul pictează maşinile, în aşa fel încât ele sugerează chipuri de oameni. În lucrările expuse în SUA, Leonardo Silaghi a renunţat la tonurile de gri folosite până atunci. „Am început să pariez pe culori” a explicat, pe scurt, această schimbare, tânărul clujean intervievat de New York Times.