Pe 24 septembrie are loc premiera în România a ultimului film semnat Oliver Stone, „Wall Street: Money Never Sleeps”, continuarea celebrului lungmetraj din 1987, care i-a adus lui Michael Douglas Oscarul, scrie realitatea.net.
Michael Douglas a vorbit într-un interviu pentru evz.ro despre investiţii, criză şi cum e să fii a doua generaţie la Hollywood.
Lui Michael Douglas i-a plăcut foarte mult ideea de a reveni în pielea personajului Gekko: „Mă obligă să am o altă perspectivă asupra lucrurilor şi să reconsider perioada de acum 23 de ani când am făcut primul lungmetraj. „Wall Street” a fost un film esenţial pentru mine dacă stau să îmi analizez cariera. Am luat un Oscar şi am jucat în „Atracţie fatală” imediat după aceea. „Wall Street” mi-a schimbat cariera actoricească, eram mai cunoscut ca producător înainte de acest film. Să realizez „Wall Street: Money Never Sleeps” şi să revin la personajul lui Gordon Gekko e interesant din punct de vedere istoric din cauza evenimentelor care au avut loc la nivel macroeconomic. Îţi dă cu adevărat de gândit”, spune Douglas.
Momentul în care a câştigat Oscarul a fost esenţial pentru Michael Douglas: „Fiind a doua generaţie la Hollywood, fiul lui Kirk Douglas şi trăind în umbra lui atât de mulţi ani, mi-a fost foarte greu. Atunci când meritele mi-au fost recunoscute într-un final de către colegii mei de breaslă a fost fantastic, am fost copleşit de generozitatea lor. Se presupune că, dacă faci parte din a doua generaţie, asta îţi face viaţa mai uşoară în termeni de carieră şi de comportament, dar e ceva mai dificil în termeni de crearea propriei „persona”. Aşa că, din punct de vedere profesional, acela a fost cel mai important moment al vieţii mele, care mi-a permis să mă simt cu adevărat independent pentru prima dată în viaţă”.
Douglas spune că între timp pe Wall Street s-au schimbat „Proporţiile şi circumstanţele lumii financiare sunt ca ziua şi noaptea în termenii de statistică despre care vorbeam atunci şi de corupţie care exista la vremea respectivă. Acum e implicată întreaga industrie bancară. Şi bancherii sunt hoţi la fel de mari ca şi cei care conduc fondurile de investiţii.
În primul film au existat nişte propoziţii care au fost apoi asimilate de pop-cultură ca „lăcomia e bună”, „cât de mult este destul?” şi „prânzul este pentru fraieri”, Douglas nu ştie ce va rămâne în mintea publicului după ce va viziona noua peliculă: „Erau unele bune, nu? Ca „dacă ai nevoie de un prieten, cumpără-ţi un câine” (râde). Ştii, habar n-am ce se va ţine minte din acest film post-factum. Spui propoziţiile la filmare şi poate sunt memorabile, dar, uite, când făceam primul film, nu era ca şi cum citeam replicile şi mă gândeam „a, uite, asta o să prindă”. Nu ştii astfel de lucruri în avans”.
Actorul recunoaşte că a fost la rândul său afectat de criză: „Oh, da! M-a spart”.
Cât despre ce a învăţat de la oamenii cu care s-a întâlnit şi a pus în practică în noul rol: „Statul la închisoare îţi dă timp de gândire. În această profesie esenţial este să reacţionezi, nu să ai timp de gândire. Aşa că îţi schimbă ritmul puţin. În loc să fie nevoie să controlezi toate evenimentele instant, îţi lasă timp să reflectezi şi chiar mai mult timp ca să analizezi ciclurile economice, imaginea macro. Aşa că poate statul după gratii te face mai înţelept. Dar anii petrecuţi în închisoare pot fi şi pierduţi. Realmente depinde de tine cum alegi să îi petreci”.
Eroul filmului nu mai e broker, ca personajul lui Charlie Sheen – care, de altfel, reapare pe post de Bud Fox -, ci un bancher specializat în investiţii, pe numele său Jake Moore (Shia LaBeouf). Acesta îl are drept şef şi mentor pe miliardarul Bretton James (Josh Brolin) şi drept logodnică pe Winnie Gekko (Carey Mulligan), fiica lui Gordon Gekko (Michael Douglas).