Tabloul pe care niciun pompier nu l-ar primi în casa lui a produs o adevărată isterie în Anglia la sfârşitul anilor 90. Despre „Băieţelul în lacrimi” se spune că nu doar rezistă la incendii, dar le şi provoacă.
În 1985, casa unei familii din Yorkshire era înghiţită de flăcări, dar pompierii au descoperit în urma dezastrului un tablou neatins de foc. Sute de alte persoane au raportat incidente similare, în urma cărora „Băieţelul în lacrimi” a supravieţuit.
Legenda spune că băiatul din poză era un orfan pe care pictorul Bruno Amadio l-a adoptat după ce părinţii acestuia au murit într-un incendiu. Studioul artistului a luat foc la scurt timp, iar băiatul a fugit. Zece ani mai târziu a fost găsit mort în Barcelona, într-o maşină arsă complet.
Neîncrezător în povestea de pe internet, scriitorul şi comicul englez Steve Punt a vrut să verifice rezistenţa la foc a uneia dintre copii. A dus-o într-un laborator de test unde în faţa tabloului a fost pusă o flacără uriaşă. Deşi rama tabloului a prins foc, conturul băiatului a rămas neatins, focul stingându-se până să-l atingă.
Cei de la The Sun, publicaţie britanică monitorizată de ştirileprotv.ro, chiar au lansat o campanie prin care au adunat tablourile şi le-au dat foc sub supravegherea unui pompier. 2.500 din cele 50.000 de copii au fost distruse în acest proces.
Există totuşi o explicaţie pentru modul în care tablourile supravieţuiesc în incendii. Firele de care sunt agăţate ard primele, tabloul cade cu faţă în jos şi rămâne mai puţin expus la foc şi fum.