13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOpera & Classical MusicDoctorul Mihai Baican a lăsat o farâmă din Blaj în Germania, pentru...

Doctorul Mihai Baican a lăsat o farâmă din Blaj în Germania, pentru totdeauna

Doctorul Mihai Baican, medicul curant al lui Corneliu Coposu, s-a stins din viaţă ieri în Germania. El s-a născut în ziua de 10 mai 1935 în Blaj. Provenit dintr-o familie de intelectuali, bunicul dinspre partea mamei, fiind preot greco-catolic, a absolvit Liceul din localitate. În copilărie a urcat pe mica hulă, acolo de unde Mihai Eminescu avea să exclame: “Te salut, Mică Romă”. 

A urmat Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca. A reuşit să plece în timpul comunismului în Germania. A lucrat pentru o scurtă perioadă ca anestezist la Spitalul din München. Apoi s-a stabilit la Bad Homburg vor der Höhe, din landul german Hessa situat la poalele munților Taunus, unde a fondat clinica Wilkenberg de boli psihosomatice şi de dependenţe reactive.

A folosit cele mai moderne terapii din lume pentru a îngriji bolnavi celebri cu adicţii la droguri, alcool etc.

A fost un mare patriot, apropiat al PNŢCD şi o fire altruistă.

“Fiecere dintre noi am luat câte o farâmă din Blaj, pe care am dus-o în lume”, avea să scrie Corneliu Coposu, un alt absolvent al liceului de băieți român-unit „Sfântul Vasile cel Mare”.

În anii de după dărâmarea comunismului, doctorul Baican, Mişu, pentru prieteni, Herr Doktor Michael pentru nemţi, a reuşit să stabilească legături trainice între CDU şi PNŢCD.

În 1994, Corneliu Coposu a fost operat la recomandarea doctorului Baican în clinica doctorului Macha din Hemmer. Mişu Baican a fost îngerul păzitor al Seniorului. L-a supravegheat permenent. A fost alături de specialişti germani care l-au operat. Şi la Spitalul Municipal din Bucureşti i-a stat alături. Un spirit viu, o excelenţă în lumea medicală, a dus cu el în Germania o farâmă a minunilor spirituale ale Blajului natal.

A fost iniţiatorul Fundaţiei Corneliu Coposu, el finanţând primele proiecte. Până în ultima clipă a vieţii s-a implicat în activităţile Societăţii Caritas din Blaj, de pe lângă Mitropolia Greco-catolică.

Va fi înmormântat săptămâna viitoare în cimitirul din Wilkenberg.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă