13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăMediuRegatul cepei de la Pericei, satul din care provine Dacian Cioloș

Regatul cepei de la Pericei, satul din care provine Dacian Cioloș

Când spui Pericei, spui ceapă. În Pericei oamenii cultivă multă, multă ceapă. Satul din care provine premierul desemnat al României, Dacian Cioloș, a intrat în Cartea Recordurilor pentru faptul că sătenii au împletit cea mai lungă funie de ceapă din lume. De asemenea, singurul monument din România dedicat cepei. După cum spune cel care este primar în Pericei din 1992, Csaba Boncidai, doar două lucruri nu se fac cu ceapă la Pericei, griș cu lapte și tăiței cu lapte. De la tocăniță pe bază de ceapă, până la supă de ceapă și prăjitură cu ceapă, de toate pot gusta cei care merg la Pericei.

Satul este situat în apropierea orașului Șimleu Silvaniei, iar distanța de la Zalău este de doar 20 de kilometri. ”Îți poți da seama cu ușurință că ai ajuns în Pericei. La fiecare poartă vezi câte o tarabă plină cu legume, predominând ceapa, semn că oamenii sunt gospodari și harnici. Pe câmp vezi doar cozi de ceapă gata să fie recoltată. Dorința mai marilor comunei este să construiască o unitate de procesare a cepei și de ambalare, astfel încât ceapa de Pericei să poată fi pusă în valoare pe piață”, spun sălăjenii.

Cununa din 450.000 de cepe

Comuna Pericei este singura comună din Sălaj care a intrat în Cartea Recordurilor. S-a întâmplat în anul 2007, când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, a fost împletită o cunună din 450.000 de cepe, lungă de patru kilometri și jumătate (mai exact 4.518 metri), care a cântărit cinci tone. A fost depășit atunci fostul record pe care îl deținea o comună din Polonia. Cununa de ceapă de la Pericei a fost cu 124 de metri mai lungă decât cea din Polonia și cu 134 mai lungă decât cea a localității Turda. Tot atunci, în curtea Școlii Pericei a fost dezvelit Monumentul Cepei.

Monumentul este unic în lume, are o înălțime de șase metri și reprezintă o ceapă. Sculptura este inspirată din soiul de ceapă cultivat de localnici. Primarul din Pericei, Csaba Boncidai, consideră că recordul obținut de comunitatea locală, dar și monumentul, sunt două importante elemente de brand al localității pe care o păstorește din 1992. Ideea realizării monumentului cepei a fost a cetățeanului de onoare Alexandru Tătar, urmaș de familie revoluționară din 1848.

Pericei – 810 ani

Satul Pericei a împlinit anul acesta 810 ani de atestare documentară. Localitatea a fost atestată pentru prima dată în 1205, iar mai apoi, o altă scriere menționează localitatea în anul 1259 sub denumirea de Perechen, fiind cunoscut ca Horoatul Șimleului Silvaniei. Populația din Pericei a avut de înfruntat multe necazuri de-a lungul istoriei.

Cea mai mare invazie împotriva locuitorilor din Pericei a avut loc în anul 1241, când tătarii au năvălit peste sat și l-au distrus din temelii și au prădat tot ce le-a căzut în cale. De-a lungul anilor, Periceiul a fost stăpânit de mai multe familii nobiliare, printre care se numără și familia Bathory, care avea reședința la Șimleu Silvaniei. Din această familie a făcut parte Ștefan Bathory, care se numără printre cei mai mari regi ai Poloniei, dar și fratele său, Cristofor Bathory, cel care a fost principe al Transilvaniei. Hotarul comunei a mai fost stăpânit de familiile Lonyia, Jakcsi și Banyi.

Pericei este și locul de origine al mai multor personalități istorice, precum Miklos Boer, care provine dintr-o familie românească maghiarizată, Ioan Deleu, Victor Deleu sau pictorul Ioan Sima. În comună, mai exact în satul Bădăcin, s-a născut marele om politic Iuliu Maniu. În prezent, comuna are 4.002 de locuitori, împărțiți în trei sate – Pericei, Sici și Bădăcin.   

 

 

Ceapa este principalul brand al Periceiului

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă