Viața de film a luptătorului anticomunist Vasile Motrescu. Luptător în gherilele antisovietice, apoi agent dublu al Securității

de Claudiu Padurean , 29 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 15:57, 30 septembrie 2017
Viața de film a luptătorului anticomunist Vasile Motrescu. Luptător în gherilele antisovietice, apoi agent dublu al Securității

Una dintre cele mai interesante figuri ale rezistenței anticomuniste a fost Vasile Motrescu. Viața lui este demnă de un film. Țăran sărac din Bucovina, el a fost recrutat și trimis pe Frontul de Est, apoi a devenit luptător anticomunist. A făcut parte dintr-un grup împreună cu Constantin Cenușă și cu Cozma Pătrăuceanu. În 1951, a crezut în promisiunile Securității, cum că toți haiducii care se vor preda vor fi grațiați.

Constantin Cenușă și Cozma Pătrăceanu au fost condamnați la închisoare pe viață. Primul a fost eliberat în 1964 și a fost găsit spânzurat la trei zile după eliberare. Cel de-al doilea a trăit până în 1992 și a reușit să relateze anii de luptă anticomunistă. Vasile Motrescu a acceptat să colaboreze cu Securitatea, iar de aici viața sa a luat o turnură extraordinară, până când a fost prins și executat, în 1958. Istoricii Theodor Bărbulescu și Liviu Țăranu au reconstituit faptele, în lucrarea „Existenţa cotidiană a unui «bandit»: cazul Vasile Motrescu“.

Luptător în gherilele antisovietice

Cei doi istorici afimă că Vasile Motrescu a avut parte de o pregătire militară excepțională. „Începând cu primăvara anului 1944 a intrat în componenţa primelor grupuri de partizani antisovietici – fosta grupare Macoveiciuc – aflate sub protecţia Comandamentului româno-german din Câmpulung Moldovenesc şi instruite în şcoala din comuna Sadova. În toamna anului 1944 este nevoit datorită acestei activităţi să se ascundă de teama trupelor sovietice. Revine apoi în localitatea sa de baştină unde îşi întemeiază o familie având şi doi copii. În primăvara anului 1949 află că este urmărit de Securitate pentru acţiunile sale antisovietice din vara anului 1944 şi se refugiază din nou în pădurile din zona Rădăuţi. A făcut parte apoi din grupul Constantin Cenuşă, care luptase şi împotriva sovieticilor; Vasile Motrescu şi Constantin Cenuşă au fost condamnaţi în contumacie de către Tribunalul Militar Iaşi la un total de 31 ani de închisoare datorită «activităţii desfăşurate în spatele trupelor sovietice în primăvara anului 1944».“

Agent dublu

După ce s-a predat Securității în anul 1951, „Vasile Motrescu a fost utilizat ca element acoperit infiltrat în grupul condus de Ioan Gavrilă, care acţiona în Munţii Făgăraş, având misiunea de a furniza informaţii referitoare la locul unde se afla această grupare şi de a crea condiţiile necesare capturării membrilor acesteia. După cum mărturiseşte chiar Ioan Gavrilă, Vasile Motrescu a dejucat în ultimul moment planul Securităţii, avertizându-i pe cei în cauză de iminenta lor capturare“, arată lucrarea citată. Informația este confirmată și de Ion Gavrilă Ogoranu, care relata în 1991: „Am fi căzut sigur [în capcană], dacă în acea grupă de falşi partizani nu s-ar fi aflat un bucovinean înalt, în haine naţionale, Vasile Motrescu, care ne-a salvat viaţa“.

Cei doi istorici afirmă că Vasile Motrescu a fost trimis de securiști într-o nouă misiune. „Este recuperat de către organele Securităţii şi folosit în altă operaţiune de deconspirare a unui fost membru al Rezistenţei – Macoveiciuc Silvestru – în a cărui celulă de la Penitenciarul Botoşani este introdus Vasile Motrescu.

Condamnat la 23 de ani și 6 luni de închisoare

Şi în acest caz se deconspiră în faţa celui vizat de securişti. În urma acestor «eşecuri» este judecat şi condamnat la un total de 23 de ani şi şase luni pentru tâlhărie, instigare publică repetată şi asociere contra liniştii publice.În urma acestei sentinţe, la 29 mai 1952, pentru a treia oară, se refugiază în pădure, având asupra sa şi o armă Z.B. din timpul războiului. O lună mai târziu, se alătură lui Gavrilă Vatamaniuc (fugar din 1948) şi fraţilor Chiraş Ioan şi Gheorghe – aceştia din urmă împuşcaţi ulterior, în timpul unei ciocniri cu trupele de securitate aflate pe urma lor. Alături de ceilalţi membri ai grupării din care făcea parte, Vasile Motrescu a răspândit manifeste şi a contribuit la întărirea ideii, în rândul populaţiei din regiunea Bucovinei, că un nou război este în pregătire şi că Occidentul va răsturna regimul nou instalat de către sovietici“, mai afirmă Theodor Bărbulescu și Liviu Țăranu, care adaugă că „în toată această perioadă (1952-1958), Vasile Motrescu trimite autorităţilor o serie de scrisori în care arată motivele pentru care s-a refugiat în munţi, prezentând totodată şi starea de nemulţumire existentă în rândul ţără-nimii din Bucovina, în faţa colectivizării forţate. El cere graţierea deţinuţilor politici şi eliberarea, în special, a lui Constantin Cenuşă, promiţând că dacă aceste cereri vor fi îndeplinite, el va ieşi din clandestinitate. Un caiet, de 38 de pagini, cu însemnările şi poeziile sale, din anul 1953, este depus la Miliţie. În toamna anului 1954, grupul Vatama-niuc construieşte un bor-dei bine aprovizionat, în pă-du-rea Bercheza de la Bât-ca Corbului, în care Gavril Vatamaniuc şi Vasile Motrescu îşi petrec cea mai mare parte din iarnă.

Descoperit fiind alături de Gavril Vatamaniuc la 18 ianuarie 1955 de soldaţi ai trupelor de securitate, Vasile Motrescu nu a ezitat să tragă în cei doi ostaşi care i-au tăiat orice posibilitate de fugă. În bordeiul părăsit de către partizani s-au găsit, alături de alimente, arme sau muniţie şi două caiete cu însemnări, precum şi un petic de hârtie cu un text intitulat „Către călăii Neamului Românesc“, semnat „partizan V. Motrescu“.

După acest moment, Vasile Motrescu s-a despărţit de restul grupării, preferând să acţioneze singur şi să fie ast-fel mai greu de depistat şi capturat de către Securitate“.

Viața zilnică de luptător din munți

Pentru documentarea existenței zilnice a luptătorului din munți este foarte util jurnalul său, păstrat de Securitate. „M-am sculat de dimineaţa am mâncat, am luat o bucată de mămăligă şi trei cepe şi am plecat cu ajutorul lui Dumnezeu după vânat căci am terminat alimentele de o bună bucată de vreme, ne chinuim mai mult cu mămăliga friptă, cir şi ceapă căci zăpada pe unele locuri trece de un metru. De la bordei de la grădină am plecat la Stâncile Sfredelului pe faţă căci se vedea gol. Aceste rânduri le scriu chiar pe Stânca Sfredel la soare, cânta sturzul şi păsări de primăvară. Astăzi am auzit sturzul întâi şi chiar când scriu aceste rânduri pe stâncă un fluturaş roşu saltă jucăuş în jurul meu povestindu-mi bucuria primăverii. De la «Stâncile Sfredel» spre făgetul pârâului Pădureţ e cald şi frumos, adevărată zi de primăvară, când scriu aceste rânduri aud bătând un ţap pe coasta Pădureţului, mă face atent că el e gata de pus în oală, cum am plecat de la stânci spre făget, am simţit cerbul, am găsit urma trecută în Ursoaia tot la Sfredel în pădure am tras un foc de armă pe la orele… dimineaţa într-o pricăjită de căprioară fiindcă nu am avut vizibilitatea bună şi fiind prea dorit de carne nu am lovit-o.

Din Făget am trecut în Ursoaia în slag la Tcaciuc m-am pus în faţa soarelui m-am dezbrăcat de cămaşă şi haina de blană goală şi mi-am uscat rufele fiind ude, e cald, e frumos, zăpada se topeşte. După ce mi-am uscat rufele am plecat în Gruetul Pădureţului unde stau la soare şi scriu rânduri de la orele 12 ziua, după ce mi-am uscat rufele am plecat de–a lungul pârâului Pădureţului pe coasta cu trasul în al doilea Gruet, am mai făcut vreo trei ore de pândă, urma este mult, am găsit o păsărică îngheţată de frig din astă iarnă.

Din Pădureţul am plecat la Ursoaia, am găsit o urmă de bocanci suspectă pe calea coborâtă în vale de pe râul Ursoaiei, am plecat de unde venea urma m-am dus cu ea până la baraca Ursoaia unde lucrează feciorii lui Ifrim a Babii din Voivodeasa am făcut pândă puţin să văd ce mişcare este în baracă, m-am scoborât în marginea pârâului Ursoaia unde trage lemne Negru, am făcut pândă la marginea pârăului până ce au trecut cu lemnele la vale fără să mă arăt la ei, foarte obosit m-am dus de am dat târcoale la baracă la Negru fiindcă îngheţasem de frig vărsam venin verde şi mă durea grozav capul, m-am dus de la baracă fără să mă mai simtă cineva flămând, bolnav şi amărât, am început să plâng şi în acele momente eram bucuros să [mă] şteargă Dumnezeu de pe pământul celor vii, de la baraca de la Negru m-am dus pe coasta Ursoaiei şi fără nimic am făcut puţin foc de m-am încălzit la picioare. Pe lângă tot necazul şi durerea mea am mai ars şi pătura. După ce m-am încălzit pe la 24 noaptea am plecat mai la deal, îmi era frică să nu se vadă focul din drum, nu puteam să stau jos căci mă duceam pe coastă la vale, puţin mai la deal mai făcui puţin foc, am tras zăpada şi având lemne pe foc şi obosit am adormit pe zăpadă ca căprioara fără foc până în zori de zi“.

Comentarii

 • Pacala

  06 octombrie 2017 18:39

  Dumnezeu sa ierte pe cei ce au gresit dupa arestare, trebui sa le marim faptele din timpul luptei pentru libertate..pina sa fie arestati de securitate. Alte tari au lasat steagul in jos de cum au venit Rusii la granita cu Austria si au trimes filorusii comunisti sa ii intimpine cu piine si sare . Toti oamenii gresesc, asa au gresit si cei care au vindut dupa 2000 resursele,

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  01 octombrie 2017 15:08

  Va dau asigurari ferme ca de rusi o sa mai auziti, cat de curand. Deocamdata rusii mesteresc serios Ucraina, cu sanse mari sa se apropie de noi. Consolideaza intreg frontul, de la Marea Baltica, la Marea Neagra. iar leadershipul american, ma tem, trosneste din toate incheieturile. Io nu-i vad pe americani credibili, adica sa se ia la tranta cu rusii si chinezii. Uniunea Europeana, inclusiv din punct de vedere militar, la ora actuala, dupa gaurile date de baba dilie ? Aiii, de capul meu.Adevarul e ca vom plati cu totii imbecilitatea asta.

  raspunde comentariului
  • dr.Samarescu

   01 octombrie 2017 17:18

   S-ar putea ca Rusia lui Putin sa doreasca mai mult ,în ce priveste puterea...De ce viziteaza patriarhul Chiril România. ?Sa clarificam..".Lupta de clasa si dictatura proletariatului" au nimicit multi români de valoare...Ei lipsesc acum."Democratia originala " n-a dus la împlinirea NAZUINTELOR POPORULUISper totusi ca vom progresa.Si ceva personal Am înteles citind actele secu ale tatei,ca m-au lasat sa termin facultatea,când tata,preotul Florian Samarescu,era în puscarie,fiindca ,cu ani în urma...când eu si sora mea Irina,eram scolari,un securist,nu stiu cine,scrisese ca Tatal nostru,preotul urmarit Florian Samarescu,are "copii buni"..Si noi,eram copii buni.Azi ,din fericire sunt alte relatii sociale acasa.Nu perfecte..viata e grea...,dar, sper ca o sa fie mai bine Si înca cevaRomânii,partizanii,au luptat în munti pâna prin 1962.Cinste adevaratilor români.Cinste partizanilor

   raspunde comentariului
 • Maria Rusu

  01 octombrie 2017 8:54

  Le datorăm recunoștință veșnică,lor,celor care 12 ani!au demonstrat că românii nu sunt un neam de lași. Dar ceea ce am ajuns în AD 2017,datorăm exact faptului că am continuat să trăim în casa clădită strâmb,fără a pedepsi pe cei care ne-au asasinatdistrus elitele intelectuale,militare,țărănești.Pe o fundație strâmbă nu se poate clădi nimic sănătos.

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   01 octombrie 2017 14:56

   Povesti nemuritoare. Literatura lacrimogena scrieti aici. Partizanii din Bucovina NU au avut cine stie ce planuri marete, de felul celor carora vi le imaginati voi. Au fost niste oameni simpli, care, in martie aprilie 1944 s-au trezit cu rusii pe cap. Organizarea militara a fost data de planurile de aparare ale MStM al Armatei, in vederea invaziei sovietice ce se pregatea. La 23 august 1944, prin ordin, aceste unitati au fost desfiintate. Au avut oameni organizati de dinainte, arme, depozite, harti cu itinerariile, gazde, o buna cunoastere a locurilor. prin urmare, au continuat sa actioneze. Intreaga rezistenta armata din Romania a fost o lupta fara speranta, pentru ca Puterile Occidentale nu au fost cinstite cu romanii, indemnandu-i la rezistanta, cand stau foarte bine termenii in care s-au inteles cu rusii. Adica, Europa de est era data in fapt rusilor, prin simplul motiv ca nu-i mai puteau scoate de-acolo, decat cu pretul unui nou razboi mondial. Adica, fundatia voastra nu e stramba, ci subreda, in primul rand. E construita pe o mlastina. In plus, constructia asa zis democratica a Romaniei nu prea are nimic national in ea. La primul semn de slabiciune a edficiului international actual, se prabuseste ca un castel de carti de joc. Nu ati construit in Romania decat fantasme economice si himere ideologice, apoi va mirati ca NU rezista.

   raspunde comentariului
 • Nicolae-Canada

  01 octombrie 2017 1:05

  Dlui "Firul de praf". Nu inteleg deloc comentariile dtale, cat si faptul ca te ascunzi sub acest nume, dece oare?Fii roman, daca esti unul si discuta deschis, ca asa se cuvine in democratie, daca crezi in asa ceva. Multa lume a suferit atat dupa nazisti, cat si dupa comunisti. Acum , ne exprimam fiecare parerile noastre, dupa cele intamplate nou, sau celor din jurul nostru.Asa sa ne ajute Dzeu.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  01 octombrie 2017 0:52

  Umila mea parere. Ce n-au reusit comunistii, cu bataia si temnita, au reusit astia, azi. Ce au reusit ? Sa spele creierul UNOR oameni, fara speranta de revenire. Sa-i imbecilizeze, fara speranta de revenire. Sa raga ca magarii, pe toate drumurile, jos comunismul, si sa nu identifice securistii si urmasii lor, care-i duc de nas, ca pe urs, in belciug. Vrednici de mila sunteti ?

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  01 octombrie 2017 0:37

  Intre noi fie vorba, i-am cunoscut una din nepoate, la Cernauti, la sfarsitul URSS, era studenta. Curios lucru, desi era sub supraveghere discreta, nimeni nu i-a atins macar un fir de par din cap. Motrescu, ca si Cenusa, si Vatamaniuc, au fost in batalioanele fixe regionale, infiintate de catre MStM pentru a lupta ca partizani, in muntii Bucovinei, in caz de ocupatie. Ce e mai fermecator in povestea asta e faptul ca, dupa 23 august 1944, cand batalioanele fixe regionale s-au desfiintat, cineva a stiut toata istoria lor si a tacut ca pestii in acvariu. Adica, cei ce aveau dosarele si hartile, ii aveau pe lista, inclusiv cu depozite, gazde, itinerarii, pregatite in vreme de razboi. Daca le dadeau Securitatii, ori rusilor de la SMERS sau NKVD, partizanii erau morti din prima. Stiu si ce era in ele, mmm. Trebuie sa fii fabulos de cretin sa asociezi vremurile de azi cu cele din 1944 si dupa, cu razboi, ocupatie si stalinism. S. Ceahotin, in "Violul maselor prin propaganda politica", spune ca prin indoctrinare se formeaza un reflex pavlovian. Ca si cainelui, cand i se aprinde becul si incepe sa saliveze, si voua, cand vi se vorbeste de luptatorii din munti, fie ca are, si mai ales n-are treaba, incepeti sa racniti in cor "sieg heil". La fel faceau si tinerii comsomolisti la vederea efigiei lui Lenin, la fel si tinerii nazisti, la vederea svasticii. Mai jos aveti dovada. Voi nu sunteti oameni, ci niste potai pavloviene, cu creierul spalat. In proportie de peste 90 a suta, niste lunatici, care cred ca ei au inventat orice, inclusiv roata.

  raspunde comentariului
  • TOTI STIM DAR SA NU NE-AUDA NIMENI CA HITLER...UN PURTATOR DE MUSTEATA DEALTFEL...A FOST UN CRIMINAL CE BAGA BATRANI SI COPII PE FOC DIN MOMENTUL COBORARII DIN TREN

   01 octombrie 2017 6:06

   asa a zis si cna-ul cand a dat amenda de 85000 de lei postului Romania TV, pardon Antenei 3...ptiu...imi cer scuze...REALITATII TV...A SPUS CA S-A FACUT UN REFLEX PAVLOVIAN...ORI DE CATE ORI DRAGNEA CU MAGHIARII VOR SA DEPUNA DE URGENTA SI FARA ORDINEA DE ZI LEGILE PRIN CARE UDMR-UL SA AIBA PRAG DE LIMBA MAGHIARA DACA SUNT 15 BA CHIAR 10 PROCENTE DINTR-O LOCALITATE...RARES BOGDAN SALIVEAZA CU ISTORIA IN GURA SI SPUNE CA HORTY, DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE, A FOST UN CRIMINAL....reflexe de caine ce i se-aprinde becul la jurnalistii astia...TOATA CINSTEA DOMNULUI VICTOR CIUTACU SI COMPANIA LIVIU SRL

   raspunde comentariului
 • pacat de noi ca scuipam pe inaintasii nostri prin faptul ca le permitem neocomunistilor astora sa faca ce vor cu legile tarii noastre

  30 septembrie 2017 20:28

  Oare nu un Tribunal al Poporului vrea sa creeze Liviu Dragnea?

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  30 septembrie 2017 19:00

  Erau anii "dictaturii proletariatului si luptei de clasa"..Anii stalinismului si criminalilor securisti si comunisti...asa erau atunci...criminali,omorau ,bagau oamenii în puscarii,patriotii,cei care facusera ROMÂNIA MARE,erau trimisi în puscarii si "judecati" în procese masluite,de judecatori tradatori.Securitatea a fost o institutie redutabila,care a facut multe victime.Printre care partizanul Anghel,fost profesor la Liceul Bratianu din Pitesti,omorât dupa ce dormise in Biserica Sfântul Nicolae si Sfântul Pantelimon, dârâmata in 1962 ,când preotul Florian Samarescu era în detentie.Biserica n-a fost reconstruita ,desi a fost monument istoric.Parizanul a fost vazut dimineata iesind din biserica si turnat la securitate ,care l-a prins si ucis.Stiu acestea ,din actele de securitate,care mi-au fost date de CNSAS. In acele zile securstii au venit la noi ,sa-l aresteze pe tata,care s-a urcat in podul casei,si nu l-au gasit.Bunica a facut un atac de inima si cei doi securisti au plecat atunci.Peste câteva zile l-au anchetat pe tata...dar nu l-au arestat atunci.In august,l-au arestat de pe strada si a fost anchetat dur un an de zile împreuna cu loctiitorul presedintelui PNL,Constantin Zamfirescu Cateasca,omorât înainte de decretul din 64,în puscaria Botosani.Preotul Florian Samarescu,dupa ani de puscarie si interdictia drepturilor civile,a fost eliberat din închisoare în 1963.Au urmat ani grei de umiliri si necazuri...Securitatea îl urmarea si avea informatori printre fosti "prieteni" si preoti ,fosti colegi .Stiu tot din actele CNSAS...Apoi l-au pus sa semneze un angajament informant,n-a dat informatii si l-au dat afara pentru "nesinceritate".Dupa care a urmat iar ani grei,pâna la deces.Asa a fost în acele vremuri.Cum este acum?S-a eliberat România de fostii securiszti si activisti pcr si de urmasi?

  raspunde comentariului
 • Nicolae-Canada

  30 septembrie 2017 16:23

  Nu trebue sa uitam eroii neamului romanesc. Din cand in cand in istoria neamului am avut oameni de care ne putem mandrii, precum Horia, Closca, Crisan,Doja, Jianu, Avram Iancu, etc., etc. Oamenibuni, numai puneti vina pe evrei si alte natiuni, datoria este a noastra sa ne aparam interesul national si nu altii. Noi ne alegem partidele care sa neguverneze si a doua zi ne pare rau de alegerile facute. "DESTEAPTA-TE ROMANE".Dumnezeu sa le odihneasca sufletele si noua sa ne ramana ca o candela vie FAPTELE LOR.

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina PSD ALDE CRIMINALI PLATITI DE MOSCOVA

  30 septembrie 2017 14:15

  IMI PLEC CAPUL IN FATA ACESTOR ICOANE ALE NEAMULUI ROMANESC. ROMANIA TREBUIE CURATATA DE CRIMINALII BOLSEVICI PSD ALDE.

  raspunde comentariului
  • Iar

   30 septembrie 2017 18:45

   Ma lepra iar iti dai tu cu parerea scirba ******** ce esti, ustas jegos.Nici nume romanesc nu ai si iti dai tu cu parea, scirba.

   raspunde comentariului
   • Sorin

    30 septembrie 2017 20:42

    Bai nesimtitule, tu esti lepra nu cei care vor debolsevizarea romaniei de criminalii psd, alde si alte ciurucuri continuatori ai pmr, pcr sau alte gunoaie avortate de la Moscova.

    raspunde comentariului
 • Sorin

  30 septembrie 2017 14:14

  Americanii au venit tarziu din pacate. Azi cozile de topor de atunci, conduc tara prin urmasii lor, rebolsevizand-o pentru ca nu mai are cine sa-i opreasca. Cinste, glorie si vesnica recunostiinta eroilor luptei anticomuniste!

  raspunde comentariului
 • Serban Serban

  30 septembrie 2017 11:48
 • BANDITII, PARTIZANII, HOREA CLOSCA SI CRISAN, HAIDUCII...NU AVEAU AUTORIZATIE DE LA PRIMARIE SA PROTESTEZE...SI II CINSTIM IN CARTILE DE ISTORIE CA PE MARI EROI

  30 septembrie 2017 11:05

  MACAR PENTRU JERTFA ACESTOR VITEJI AI NOSTRI, INAINTASI CE AU SUFERIT ATAT DE MULT PENTRU IDEEA DE DEMNITATE...SA NU-I LASAM PE PENALII DRAGNEA SI TARICEANU, PE SUBPENALII DE SUB EI SI PE GENUNCHII BROASTEI LIVIU POP SI MISHA FINANTISTUL LUI PESTE DIN BELINA SA NE UMILEASCA SI SA NE ZAMBEASCA SAGALNIC SI A ZID INTRE NOI!...Daca astia baga manualul unic si noi stam cu mainile in san...inseamna ca ne meritam soarta...Daca il elibereaza pe Liviu Dragnea de bubele lui Tudorel suspendate in aer...inseamna ca trebuie pusi toti romanii in genunchi umar langa umar iar politicienii urmariti sau condamnati penal sa vina cu pantalonii in jos sa le sarutam tuturor ga ura fun dului multumindu-le ca ne dau cinstea aceasta...IERTATI.

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  30 septembrie 2017 9:59

  Linistea care alieneaza o natiune !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design