3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismUn istoric german acuză Associated Press că a colaborat cu NAZIȘTII. Ce...

Un istoric german acuză Associated Press că a colaborat cu NAZIȘTII. Ce răspunde agenția americană

 Agenţia americană de presă Associated Press, acuzată de un istoric german că a colaborat cu regimul nazist între 1935 şi 1941 pentru a menţine o prezenţă în Germania, a respins miercuri această „teză”, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit istoricului Harriet Scharnberg, al cărei articol a fost publicat pe site-ul Zeithistorische Forschungen (studii de istorie contemporană), Associated Press a făcut o serie de concesii puterii naziste, notează France Presse. 

Agenţia s-ar fi supus legii asupra editării (Schriftleitergesetz), intrată în vigoare în 1934 şi care a impus tuturor editorilor de presă să nu publice nimic ce „ar putea slăbi… Reichul german în afara ţării sau acasă”. 

Prin acceptarea acestei condiţii, AP ar fi „acordat Ministerului nazist al Propagandei o influenţă considerabilă asupra producţiei sale de fotografii de ştiri”. 

Din 1935 şi până când Statele Unite au declarat război Germaniei în decembrie 1941, agenţia a fost singurul mijloc de informare a maselor occidental acreditat în Germania. 

Istoricul afirmă de asemenea că unul dintre fotografii AP în Germania la vremea aceea, Franz Roth, aparţinea serviciului de propagandă SS (unităţi de elită ale armatei germane). 

El l-ar fi înlocuit, potrivit lui Harriet Scharnberg, pe unul dintre cei trei fotografi evrei ai AP care au trebuit să părăsească Germania pentru Statele Unite. 

Agenţia ar fi pus de asemenea la dispoziţia regimului naţional-socialist arhiva sa fotografică, care ar fi fost folosită de regim în campaniile de propagandă. 

„AP respinge teza că ar fi colaborat cu regimul nazist la un moment dat”, a scris, într-un comunicat publicat miercuri, directorul de relaţii mass-media, Paul Colford. 

„AP a fost supusă la presiuni de regimul nazist” între 1933, anul accederii lui Adolf Hitler la putere, şi 1941, a spus el. 

„Echipa AP a rezistat acestor presiuni făcând tot posibilul să ofere lumii o informaţie exactă, importantă şi obiectivă într-o perioadă sumbră şi periculoasă”, a asigurat el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă