Agenţia americană de presă Associated Press, acuzată de un istoric german că a colaborat cu regimul nazist între 1935 şi 1941 pentru a menţine o prezenţă în Germania, a respins miercuri această „teză”, informează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit istoricului Harriet Scharnberg, al cărei articol a fost publicat pe site-ul Zeithistorische Forschungen (studii de istorie contemporană), Associated Press a făcut o serie de concesii puterii naziste, notează France Presse.
Agenţia s-ar fi supus legii asupra editării (Schriftleitergesetz), intrată în vigoare în 1934 şi care a impus tuturor editorilor de presă să nu publice nimic ce „ar putea slăbi… Reichul german în afara ţării sau acasă”.
Prin acceptarea acestei condiţii, AP ar fi „acordat Ministerului nazist al Propagandei o influenţă considerabilă asupra producţiei sale de fotografii de ştiri”.
Din 1935 şi până când Statele Unite au declarat război Germaniei în decembrie 1941, agenţia a fost singurul mijloc de informare a maselor occidental acreditat în Germania.
Istoricul afirmă de asemenea că unul dintre fotografii AP în Germania la vremea aceea, Franz Roth, aparţinea serviciului de propagandă SS (unităţi de elită ale armatei germane).
El l-ar fi înlocuit, potrivit lui Harriet Scharnberg, pe unul dintre cei trei fotografi evrei ai AP care au trebuit să părăsească Germania pentru Statele Unite.
Agenţia ar fi pus de asemenea la dispoziţia regimului naţional-socialist arhiva sa fotografică, care ar fi fost folosită de regim în campaniile de propagandă.
„AP respinge teza că ar fi colaborat cu regimul nazist la un moment dat”, a scris, într-un comunicat publicat miercuri, directorul de relaţii mass-media, Paul Colford.
„AP a fost supusă la presiuni de regimul nazist” între 1933, anul accederii lui Adolf Hitler la putere, şi 1941, a spus el.
„Echipa AP a rezistat acestor presiuni făcând tot posibilul să ofere lumii o informaţie exactă, importantă şi obiectivă într-o perioadă sumbră şi periculoasă”, a asigurat el.