SERIAL RL. Sovieticii au ucis în Bucovina mai mulți oameni decât au pierit la Zidul Berlinului. Masacrul de la Fântâna Albă

de Claudiu Padurean , 20 noiembrie 2016 - stire actualizata la ora 08:43, 20 noiembrie 2016
SERIAL RL. Sovieticii au ucis în Bucovina mai mulți oameni decât au pierit la Zidul Berlinului. Masacrul de la Fântâna Albă

Unul dintre cele mai înfiorătoare masacre din istoria recentă a României a fost comis de sovietici pe 1 aprilie 1941. Masacrul de la Fântâna Albă a fost, multă vreme, un subiect tabu pentru istoricii din Europa de Est, însă, în ultimii ani, acest subiect a intrat în dezbaterea publică. 

Istoricii români din România, Basarabia și Bucovina de Nord au început să cerceteze arhivele și să înregistreze mărturiile supraviețuitorilor. Unii dintre ei au reușit să publice cărți în care arată adevărul din spatele acestei tragedii insuficient cunoscute.

Teroare sovietică în Bucovina

Tragedia românilor bucovineni a început în iunie 1940. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, prin intermediul căruia Germania nazistă și Rusia sovietică își împărțeau tâlhărește Europa Centrală și de Est, URSS a adresat un ultimatum României, în 26 iunie. Rușii cereau cedarea imediată a Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Izolată pe plan internațional, după ce principalii aliați ai săi, Franța, Polonia și Cehoslovacia dispăruseră de pe hartă, România a acceptat ultimatumul sovietic. 

Trupele sovietice au ocupat teritoriile românești din 28 iunie, iar în data de 3 iulie 1940, au închis granița pe care o instauraseră pe Prut. Aproximativ 200.000 de români au reușit să se refugieze în Regat, alături de administrația și armata română. Alți 2,5 milioane de români au rămas sub cizma rusească. Ocupația sovietică a debutat cu jafuri, violuri și crime, de aceea tot mai mulți români au început să încerce să se refugieze din teritoriile controlate de ruși. Cum trecerea legală a noii frontiere era imposibilă, românii din Bucovina de Nord și din Basarabia au început să treacă ilegal granița. Au fost multe cazuri în care oamenii au traversat granița pe cont propriu, însă au existat și tentative de trecere a unor grupuri numeroase. Astfel, în noiembrie 1941, s-a produs prima tentativă de acest fel.

Un grup format din 105 oameni din satul Suceveni s-a apropiat de frontieră în zona Fântâna Albă. O patrulă de grăniceri sovietici a încercat să îi oprească, a urmat o ciocnire, iar trei români au fost uciși de loc. Alți doi au fost răniți și capturați de sovietici. Restul grupului, inclusiv cinci răniți, a ajuns în Regat, la Rădăuți, unde oamenii au adus mărturie despre atrocitățile rusești. 

Rudele celor 105 oameni implicați în trecerea frontierei au fost deportate în Siberia. În 6 februarie 1941, un alt grup, format din 500 de persoane, originare din satele Mahala, Ostrița și altele a forțat trecerea frontierei. Sovieticii au organizat o ambuscadă și au tras cu mitralierele în oameni. Mulți au fost uciși și răniți, dar 57 dintre ei au reușit să ajungă în România. Au fost arestate 44 de persoane, dintre care 12 au fost condamnate la moarte, iar 32 la deportare.

Duminica sângelui nevinovat

În primăvara anului 1941, spiri­tele au început din nou să se agite. Potrivit înțelegerii dintre Germania și Rusia, germanii din Bucovina de Nord au primit dreptul să părăsească Uniunea Sovietică. Românii au cerut și ei să fie lăsați să plece. Unul dintre martorii oculari ai evenimentului, Petre Huțan, a reconstituit, într-o înregistrare realizată de redactorii portalului Basarabia-Bucovina.info, filmul tragediei. Petre Huțan spune că „românii au vrut să plece din trei motive. Primul a fost deportarea. De la noi din sat, din Cupca, rușii au deportat patru familii înstărite, cărora le-au zis culaci. Al doilea motiv a fost cotele foarte mari. Îmi amintesc că tata a dat drept cotă o vacă… Iar al treilea motiv a fost acela că nemții au început să plece. De la noi din sat au plecat trei familii“. În acest context, românii din satele de pe Valea Siretului au decis să facă cereri pentru a fi lăsați să se mute legal de cealaltă parte a frontierei.

Nu au primit nici un răspuns. Pentru a forța mâna autorităților sovietice, ei au decis să meargă cu toții la centrul raional din Adâncata. Oamenii s-au anunțat unii pe alții prin intermediul bisericilor, care, pe atunci, mai aveau preoți români. Într-o duminică, de 1 aprilie, așa cum conveniseră oamenii, un puhoi de lume a început să se scurgă spre Adâncata. În fața centrului raional s-au strâns aproximativ 15.000 de oameni, care au trimis o delegație ca să discute cu autoritățile sovietice. Românii bucovineni declarau sus și tare că ei vor să trăiască în România, nu în Uniunea Sovietică. Oamenii au început să intoneze cântece patriotice. Din miile de piepturi ale românilor au răsunat „Trăiască Regele“ și „Trei culori cunosc pe lume“. Petre Huțan își amintește că, după vreo oră de discuții, sovieticii le-au promis oamenilor că vor primi un răspuns la petițiile trimise și le-au cerut să meargă spre case. Cea mai mare parte a oamenilor s-a risipit, cu speranța că sovieticii își vor ține promisiunile. Însă câteva mii de oameni au plecat spre Suceveni. Ajunși în centrul satului, oamenii au decis să nu mai aștepte, ci să pornească spre graniță. Petre Huțan își amintește că, împreună cu tatăl său, au intrat în Suceveni în gospodăria unui frate al bunicului, pentru că li se făcuse foame. După ce au mâncat, s-au grăbit să ajungă din urmă coloana de oameni. Ceilalți oameni scoseseră din biserica din Suceveni icoanele și praporii, au arborat un steag alb, iar unii au scos la lumină steagurile tricolore ascunse la venirea sovieticilor.

Au continuat să cânte imnul național „Trăiască Regele“. În drum spre frontieră, coloana de oameni a fost împresurată de o subunitate de cazaci călări. Soldații sovietici au format două coloane care au mărșăluit în tăcere pe flancuri. Într-o poiană, situată la doar trei kilometri depărtare de frontieră, oamenii au fost somați de grănicerii sovietici să se oprească. Coloana și-a continuat procesiunea. A urmat o rafală de avertisment, după care sovieticii au început să tragă cu mitralierele în oameni. Petre Huțan, care era în coada coloanei, a apucat să se ascundă împreună cu tatăl său. A văzut cum rușii trăgeau cu armele automate în oameni, iar cazacii îi spintecau cu sabia pe fugari.   

„Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci“

Un alt martor ocular, profesorul Gheorghe Mihailiuc, a publicat o carte care confirmă relatarea lui Petre Huțan. „Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor Bucovineni. Deodată, liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit, hăt, departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: «La pământ!». Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată. În acea stare de încremenire, un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: «Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!».

Dar chiar atunci a început măcelul. Tragedia de acum jumătate de secol mă nelinişteşte până astăzi, deoarece nu sunt convins că-i imposibilă repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat în cuvinte tot ce am văzut la Varniţa (n.r. – poiana în care a avut loc masacrul). Era un adevărat iad de la pământ până la cer. În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!». În învălmăşeală m-am pierdut de fratele meu. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă“, scrie profesorul bucovinean.

CRUD. Rușii au îngropat de vii oameni nevinovați

Represiunea a continuat și după masacru. Martorii oculari relatează faptul că au fost săpate cinci gropi comune, în care au fost puși cei uciși de grăniceri și de cazaci. Printre ei au fost aruncați, de-a valma, și răniți, care au fost îngropați de vii. Localnicii spun că, vreme de două zile și două nopți, pământul s-a mișcat de la zbaterile celor îngropați de vii. Alți români au fost arestați și torturați de NKVD în Hliboca, apoi au fost înmormântați de vii, la rândul lor, în cimitirul evreiesc. Sovieticii au organizat apoi deportarea masivă a românilor din Bucovina de Nord și din Basarabia.

Represiunea a continuat la cote maxime și după război, până la moatea lui Stalin, în 1953. Istoricii au calculat că, în acea perioadă, au existat peste 32.000 de procese politice îndreptate împotriva românilor. În 8.360, rușii au pronunțat condamnări la moarte. Alte mii de români au fost uciși fără judecată, iar zeci de mii de familii au fost trimise în Siberia.

Românii bucovineni declarau sus și tare că ei vor să trăiască în România, nu în Uniunea Sovietică. Oamenii au început să intoneze cântece patriotice. Din miile de piepturi ale românilor au răsunat „Trăiască Regele“ și „Trei culori cunosc pe lume“.

Comentarii

 • danila

  20 noiembrie 2016 19:21

  planul rusiei e simplu. creste presiunea pe vest si distrage atentia prin criza refugiatilor si consolidedeaza influienta in estul sovietic.

  raspunde comentariului
 • danila

  20 noiembrie 2016 19:13

  iar in era Trump, Europa sa-si miste fundul mai agresiv pe frontul estic si sa se desprinda si sa lase frontul arab mai moale. este un moment favorabil sa puna presiune in est decat in Orientul Mijlociu. Independenta enegetic e aproape.

  raspunde comentariului
 • danila

  20 noiembrie 2016 18:59

  Consecintele se vad si azi in starea natiunii romane. De aceea cred ca ei, mostenitorii, cei ramasi, indiferent de natie, sunt indreptatiti sa ceara prin intermediul Moldovei, ca descendent cu drepturi egale din URSS, sau prin metoda referendumului, alipirea de Rep. Moldova, ca prim pas spre Europa.

  raspunde comentariului
 • Corcodel Marian

  20 noiembrie 2016 18:08

  Si in Rominia ce se intimpla cind treceai frontiera de stat acelas lucru, intii granicerul tracea cu arma si dupa aceea vedea ce se intimpla.

  raspunde comentariului
 • dudu

  20 noiembrie 2016 2:41

  SI RUSII NU STIU DE CE ROMANIA II URASTE ASA MULT. CINEVA SA LE ADUCA AMINTE ACESTOR NETREBNICI CA S-AU COMPORTAT MAI RAU CA NEMTII, NATIE DE ALCOOLISTI.EI TOT LATRA DE OCCIDENT, DE CE SE DUC ACOLO DACA CRED CA EI SUNT MAI BUNI?DE CE NU EMIGREAZA NIMENI IN RUSI?NINI MUSULMANII NU VOR ACOLO. CIUMA PLANETEI

  raspunde comentariului
 • Trahanache

  20 noiembrie 2016 1:55

  Faptele relatate mai su s-au petrecut inainte ca Armata Romana sa intre in razboi impotriva URSS! Ti-e dor de PCUS, sovieticule??? V-ati obisnuit sa mintiti cum respirati, bolsevici nenorociti, nu v-ar mai ajunge odata! Nu-mi aduc aminte in istorie sa fi facut rusii vreo fapta buna! Totul numai din interes, sa calce si sa cotropeasca! De parca ar avea cea mai mica tara din lume, nu cea mai mare!

  raspunde comentariului
 • shlomo

  18 noiembrie 2016 13:42

  Nu doar sovieticii au ucis, ci mai ales, komisarii iudei ai sovieticilor. Mai studiati arhivele pana nu le pescuieste TelAvivul.

  raspunde comentariului
 • Repetentul

  18 noiembrie 2016 4:24

  Nu, partenerii strategici din coada axei kurului au luat-o, așa neprihăniți precum însăși preacurata fecioară... maiestatea sa se jură că nu a mâncat nici o felie din preskurul blestemat.

  raspunde comentariului
  • nicolae diaconu

   20 noiembrie 2016 0:46

   Iti doresc ca si tu sa o iei la fel cum zici ca au luat-o ei ca o meriti pe deplin. Ei nu au meritat-o, descreieratu-le.P.S.- Nu -mi vine a crede ca e plina Moldova dintre Prut si Nistru de NESIMTITI

   raspunde comentariului
 • Ecce Arianus

  18 noiembrie 2016 0:10

  Ce?! Rasa superioară a păcălicilor a luat țeapă de 1 Aprilie?! Aiasta nu se poate.

  raspunde comentariului
  • nicolae diaconu

   20 noiembrie 2016 0:39

   Sa iei in deradere moartea groaznica a cateva mii de oameni conationali ai tai ucisi de bolsevici ruso-evrei prin mitraliere si sfartecati cu sabiile doar pentru ca au indraznit sa porneasca pasnic pe jos in zi de duminica cu steag alb in fata si inarmati doar cu icoane biseticesti si cu tricolor, dupa multe promisiuni urmate de refuzul tacit al autoritatilor sovietice de a le permite emigrarea in Romania, aruncati apoi in gropi comune raniti cu morti impreuna denota o josnicie umana de nedescris. Meriti o moarte ca a lor daca nu mai jalnica-moldobou nemernic

   raspunde comentariului
 • Bucu

  17 noiembrie 2016 10:10

  in 1941 Bucovina cui apartinea?

  raspunde comentariului
  • Claudiu Padurean

   17 noiembrie 2016 12:31

   Pana in iunie, apartinea URSS...

   raspunde comentariului
   • nicolae diaconu

    20 noiembrie 2016 0:26

    Nu apartinea ci era ocupata de catre urss. Nu i-a apartinut niciodata. Sa ne arati tu un act legislativ care demonstreaza unirea Bucovinei cu urss. Asa cum exista acte documentare care demonstreaza unirea Basarabiei cu Romania, a Transilvaniei cu Romania, a Scotiei cu Anglia, acte de unire a celor 40 de state ce formeaza Uniunea Statelor Americane adica SUA? Nota doi la istorie.Daca cineva amenintandu-te cu arma iti ia masina si se foloseste de ia cateva luni inseamna oare ca masina ta i-a apartinut vre-odata?

    raspunde comentariului
 • centrix

  17 noiembrie 2016 9:04

  Documentele oficiale ale masacrului trebuie aduse la iveala si gasiti vinovatii care au ordonat uciderea in masa. Ucrainienii trebuie sa puna la dispozitie toate dosarele pe care le au si nu sa dea vina numai pe rusi si NKVD. E datoria lor sa se dezvinovateasca, daca ordinul a venit de la Moscova sa demonstreze asta si sa fie gasiti vinovatii de crime umanitare, asa cum au fost descoperite si masacrele polonezilor ocupati de rusi conform tratatului Ribentropp-Molotov. Este datoria politicii externe a Romaniei sa ceara cercetari la Kiev, ca o dovada a mersului democratic al ucrainienilor. Asa cum romanii au recunoscut deportarea evreilor in Transnistriacu cu consecinte mortale, sa recunoasca si ucrainienii crimele de pe teritoriul lor de azi, petrecute in vremea ocuparii Bucovinei prin tratatul pomenit. Ucraina a preluat o parte a teritoriului romanesc in urma acestui tratat si se bucura de el acum, dar avandu-l, are si raspunderea dezvaluirii a ce s-a petrecut acolo.

  raspunde comentariului
 • traian

  16 noiembrie 2016 22:43

  Rusii tiu de mult ca India si China vor ocupa odaata teritoriul imens gol din rusia. Din acest motiv din totdeauna a incercat sa se refugieze in Europa si o face si astazi. Dar, ca orice imperiu sfarsitul ii e aproape. Crimele facute in Bucovina si cele contra propriului popor sun diversi Dictatori nu arata decat decaderea acestui popor de alcolici.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design