3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismMoștenirea lui Emil Racoviță, expusă în Bastionul Croitorilor

Moștenirea lui Emil Racoviță, expusă în Bastionul Croitorilor

Una dintre cele mai spec­ta­cu­loase expoziții din Cluj este găz­duită de Bas­tionul Croitorilor. Fosta forti­ficație a fost transformată într-un spațiu muzeal care găzduiește, la ultimul nivel, obiectele personale ale unuia dintre cei mai importanți naturaliști. Este vorba de Emil Racoviță, savant care a murit la Cluj în anul 1947.

El a fondat știința numită biospeologie și, totodată, a fost creatorul primului Institut de Speologie din lume. Vizitatorii expoziției cu caracter permanent pot admira obiecte utilizate de marele savant în expediția Belgica, spre Polul Sud, dar și în explorarea numeroaselor peșteri din România. De ase­menea, au fost adunate unele obiecte utilizate de marele naturalist în biroul său.

Aceste obiecte au fost expuse inițial într-un alt turn al Clujului, cel care găzduia pe vremuri temuta închisoare a orașului. Însă accesul publicului la acel turn este împiedicat din cauza unui litigiu între municipalitate și vecini, astfel că expoziția a fost mutată în bastionul refăcut cu ajutorul fondurilor europene.

”Expoziția «Expediție în ­tre­cut» este dedicată savantului și conține o parte dintre cele mai interesante obiecte care aparțin Colecției «Emil Racoviță»: micro­s­copul pe care omul de știință l-a utilizat în timpul expediției antarctice «Belgica», corespondența dintre speolog și o parte din membrii echipajului vasului «Belgica» sau caietul cursului de antropologie al studentului Emil Racoviță din timpul studenției lui la Sorbona. Colecția «Emil Raco­viță» aparține Institutului de Speologie din Cluj-Napoca”, spun organizatorii expoziției.

Cine a fost Emil Racoviță

Emil Racoviță (15 noiembrie 1868, Iași – 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explo­rator, speolog și biolog ro­mân, considerat fondatorul biospeologiei, adică al studiului faunei din subteran – peșteri și habitate subterane de apă.

Emil Racoviță a fost natura­listul expediției antarctice „Bel­gica”, ocazie cu care a strâns peste 1.200 de mostre zoologice și peste 400 de mostre botanice, colecționate din Patagonia până în Antarctica și din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediții. Colecția a fost documentată fotografic prin peste 200 de clișee. Cercetările științifice realizate de marele savant asupra cetaceelor, adică asupra balenelor, sunt consi­derate studii de referință și la ora actuală. Savantul a studiat comportamentul acestor extra­ordinare mami­fere, de aceea, Emil Racoviță este considerat unul dintre părinții etologiei, studiul compor­tamentului animalelor.

”În 1920, a fondat la Cluj ­pri­mul Institut de Speologie din lume, rezultatele cercetărilor biospeologice fiind absolut remarcabile: peste 1.200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție de 50.000 de exponate ale faunei cavernicole.

A fost director al Institutului de Speologie între 1920-1947, senator al României din partea Universității Cluj (1922-1926), rector al Universității din Cluj (1929-1930) și președinte al Academiei Române (1926-1929)”, spun organizatorii expoziției.

O moștenire importantă

Printre cei care duc mai departe moștenirea lui Emil Racoviță se numără și fostul său asistent, Iosif Viehmann, ajuns azi la vârsta respectabilă de 90 de ani.

”De vreme ce clădirea care a fost aleasă anume de către vechiul primar, Funar, nu e disponibilă din punct de vedere tehnic, am fost nevoiți să alegem între nimic și a folosi acest spațiu. Și e o șansă, absolut, că putem vorbi despre Racoviță. A venit o școală aicea, Școala Horea, și o să vină, pentru că Racoviță are o rezonanță: aventura, voiajul spre Polul Sud”, spune fostul asistent al marelui savant, care a devenit el însuși unul dintre cei mai respectați speologi din Europa. Iosif Viehmann a venit însoțit la acest eveniment de o mulțime de discipoli, printre care renumitul biolog Oana Moldovan, cea care a adus pentru prima oară în atenția lumii științifice cele mai vechi fosile ale oamenilor moderni din Europa, descoperite într-o peșteră din Banat. 

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă