Povestea lui Ion Hudiță, omul care l-a refuzat pe temutul Stalin. Politicianul moldovean a fost unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Iuliu Maniu

de Claudiu Padurean , 17 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 14:06, 17 aprilie 2017

Figura istoricului și ministrului Ion Hudiță ar putea fi considerată drept un simbol și un reper al moralității în politică. Lider al PNȚ și colaborator apropiat al lui Iuliu Maniu, Ion Hudiță a refuzat propunerea formulată de emisarii lui Stalin, Andrei Ianuarevici Vâșinski și Ana Pauker, de a deveni prim-ministru al României, chiar dacă era pe deplin conștient că, după acest refuz, va urma represiunea.

În aceste condiții, postul de șef al Guvernului a fost preluat de Petru Groza. Ion Hudiță a devenit, în schimb, deținut politic și a trecut prin unele dintre cele mai cumplite penitenciare: Văcărești, Craiova și Sighetu Marmației. Anii grei de închisoare și arestările repetate nu au reușit însă să îl înfrângă.

O personalitate exemplară

Ion Hudiță s-a născut în Moldova, în satul Bogdănești, unde a făcut și școala primară. Gimnaziul l-a făcut la Fălticeni, iar apoi a absolvit Liceul Național din Iași. Ion Hudiță și-a continuat studiile la Universitatea din Iași, unde a studiat la Facultatea de Litere, secția de Istorie, Facultatea de Drept și Facultatea de Științe, secția de Geografie. Și-a luat licențele în Istorie, Drept și Geografie, apoi s-a căsătorit cu Emilia Popa, cu care a avut două fiice. Ioana Ruxandra Genoveva Hudiță s-a căsătorit cu academicianul Dan Berindei, iar sora sa, Teodora, cu profesorul Nicolae Zaharia.

Ion Hudiță a predat doi ani la Liceul Bogdan Petriceicu Hasdeu din Chișinău, apoi a câștigat o bursă care i-a permis să își pregătească doctoratul la Paris, cu profesorul Charles Seignobos de la Sorbona. După ce și-a luat doctoratul în Litere, în 1928, Ion Hudiță a fost numit conferențiar de istoria diplomației la Facultatea de Litere a Universității din Iași și, în paralel, a predat și la Liceul Militar din Iași.

Din 1931, a intrat în Partidul Țărănesc Democrat, condus de dr. Nicolae Lupu. În 1932, Ion Hudiță a fost ales deputat de Baia, iar în 1934 partidul său a fuzionat cu PNȚ, condus de Iuliu Maniu. Pentru că, între timp, se mutase în București pentru a face politică, Ion Hudiță a decis să își mute și catedra. În 1935, el a fost numit profesor la Academia de Înalte Studii Industriale și Comerciale din București. Din 1938, a devenit profesor la Școala de Arhivistică din București, iar din 1941 a fost numit la Universitatea din București. De asemenea, Ion Hudiță, care conducea organizația județeană din Baia a PNȚ, a fost ales în Delegația Permanentă a partidului. În 1937, el a fost reales deputat de Baia, iar în 1940 a devenit secretar general adjunct al PNȚ.

Artizan al complotului împotriva criminalului de război Ion Antonescu

Ion Hudiță a fost, în anii războiului, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai marelui om de stat Iuliu Maniu. De asemenea, el s-a dovedit unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai dictatorului și criminalului de război Ion Antonescu. Profesorul Ion Hudiță, care se opunea oricărei forme de antisemitism, s-a opus și alianței României cu Germania nazistă. În 1944, el a fost unul dintre artizanii complotului îndreptat împotriva criminalului de război care conducea Guvernul de la București. În casa sa din cartierul -bucureștean Vatra Luminoasă a fost semnat protocolul dintre PNȚ, PNL, PSD și PCR care stabilea amănuntele acțiunii care urma să fie îndreptată împotriva dictatorului român.

După ce Majestatea Sa Regelei Mihai I l-a arestat pe criminalul de război din fruntea Guvernului, Ion Hudiță s-a implicat în refacerea organizațiilor PNȚ, în condițiile în care acest partid fusese aruncat în ilegalitate încă de pe vremea Regelui Carol al II-lea. O dată cu formarea Guvernului Constantin Sănătescu II, în 1944, Ion Hudiță a preluat postul de ministru al Agriculturii și Domeniilor, post pe care și l-a păstrat și în Guvernul condus de generalul Nicolae Rădescu, până la răsturnarea acestuia de către cotropitorii sovietici, în martie 1945.

L-a refuzat pe Stalin

Opoziția lui Ion Hudiță față de nazism l-a determinat pe tiranul sovietic Stalin să îi propună profesorului moldovean postul de prim--ministru al României, în februarie 1944. Ion Hudiță a fost contactat de două ori de Ana Pauker, reprezentanta PCR, partid care avea să conducă o dictatură cumplită în România. De fiecare dată, liderul PNȚ a refuzat cu fermitate și a cerut alegeri libere. Atunci, emisarul special al criminalului Stalin, Vâșinski, a discutat direct cu Ion Hudiță, căruia i-a cerut să conducă un guvern din care să facă parte PNȚ și PCR. Profesorul Ion Hudiță l-a refuzat din nou. În schimb, a candidat din partea PNȚ pentru un nou mandat de deputat la alegerile din noiembrie 1946. A fost împiedicat să își exercite mandatul de parlamentar și a fost arestat în 1947, când a și fost exclus din învățământ. Fără să existe un mandat de arestare pe numele său și fără să fie judecat, Ion Hudiță a îndurat calvarul temnițelor comuniste până în 1955. A fost apoi angajat, din februarie 1956, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“, de unde a fost pensionat în 1959. A fost arestat din nou în 1961 și a fost pus în libertate în 1962. Ion Hudiță a continuat să lucreze la diferite studii istorice valoroase până la moartea sa, în 1982.

Securist. Dan Berindei, turnătorul

Unul dintre mai triste episoade legate de viața lui Ion Hudiță este cel al ginerelui său turnător. Dan Berindei a colaborat cu fosta poliție politică a regimului comunist și avea numele conspirativ de Băleanu. Printre alții, el l-a turnat inclusiv pe fiul său, Mihnea Berindei, una dintre cele mai cunoscute voci ale exilului românesc. Dan Berindei a semnat angajamentul de colaborare cu Securitatea în 1962.

Militant pentru democrație

Ion Hudiță și-a făcut studiile universitare în perioada Primului Război Mondial. În perioada interbelică, el și-a consolidat concepțiile democratice atât sub influența profesorului său, Charles Seignobos, cât și sub cea a mentorului său politic, Iuliu Maniu. Deși România începuse să se reorienteze spre alianța cu Germania nazistă din 1939, Ion Hudiță, un filofrancez convins, s-a opus schimbării cursului politicii externe. Totuși, după pierderile teritoriale suferite de România în 1940 și după venirea la putere a dictatorului Ion Antonescu, în septembrie 1940, România a devenit un satelit al Germaniei naziste.

În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, profesorul Ion Hudiță a continuat să pledeze pentru revenirea României la democrație. După înlăturarea lui Ion Antonescu, la 23 august 1944, Ion Hudiță a militat pentru restaurarea democrației, însă acest lucru l-a adus în conflict cu comuniștii, care l-au aruncat în închisoare.

Comentarii

 • Maria

  18 aprilie 2017 11:32

  D-le Virgil Ciuca va intreb de ce sunteti in SUA?De ce nu stati in tara sa-i aparati si acum pe acei "patrioti" despre care vorbiti,dar ce stiti este fals.Va sugerez sa mai cititi si sa nu va limitati la istoria falsa invatata in scoala romaneasca.Este greu ce va cer? Daca da,atunci mai bine nu scrieti ca va faceti de minune.

  raspunde comentariului
 • romulus

  18 aprilie 2017 10:17

  Tovarase Virgil Ciuca,dupa postare dumitale privid articolul de mai sus cred ca mai mult de curatenie prin salile de cursuri nu faci la acea universitate tehnica din NY! Iti recomand sa cauti intr-o biblioteca o carte de istorie SERIOASA privind Romania si dupa ce vei reusi sa o citesti sa nu mai scri imbecilitatile ramase in memoria dumitale de pe vremea cand erai,banuiesc, membru pcr!

  raspunde comentariului
  • Virgil Ciuca

   19 aprilie 2017 13:45

   Pentru Maria si RomulusNu am obiceiul sa polemizez cu cei care comenteaza evenimente prezentate in diverse publicatii unde uneori numai- nu am timp- imi exprim prin scris opinii!Nu vad insa de ce Doamna comentatoare Maria si Domnul comentator Romulus nu semneaza cu numele complect si real! De cine se tem ? Sunt diversionisti! ?O precizare de cativa ani imi petrec timpul mai mult in tara! cam 8-9 luni pe an!Polytechnic University este adoua facultate absolvita la 30 de ani de la prima!Cititi scrisoarea a III "eu imi apar saracia si nevoile si neamul" voi va aparati ciolanul!!Nu vi se pare bizar ca tocmai eu care am destule motive sa critic pe foarte multi care au trecut prin istoria poporului roman apar TARA si NEAMUL iar domniile Voastre -probabil venetici cu neamuri la "Ierusalim"- ne improscati cu noroi.Chiar va deranjeaza ca eu ca multi altii ii consider criminali pe Ana Pauker, Teoharii Georgescu, Nicholsky...Walter Roman , Tismaneanu...!? si desigur si pe Mihai I ,cel care a semnat sit "Declaratia de la Budapesta din iulie 1989"? pe langa declaratia din August 1944! precedata de arestarea Maresalului Antonescu?!Puneti numele meu pe google si veti afla cine sunt si de ce traiesc si peste mari si tari!tocmai datorita unora din PCR si fosta securitateUltima mea carte "Aduceti Basarabia acasa"...Virgil CiucaNew York18 aprilie 2017

   raspunde comentariului
 • RB

  17 aprilie 2017 21:30

  Asta arata inco o data ca nu trebuie sa fim mandrii de istoria si oamanii nostrii. Igoratii jegurilebolsevice avem de ce sa fim mandrii

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  17 aprilie 2017 21:27

  Și ce, nu sunt și în episodul actual kuriști cu moț care au obiectat eroic la stilul orificial de dicktatură a lui Moș Crăcăciun? Evlaviosul George Michael de exemplu... fomiștii care au refuzat preskuru chiar trebuie canonizați?!

  raspunde comentariului
 • somoila

  17 aprilie 2017 20:20

  De unde stii tu Gherasime,ca articolul e de...*****?Daca tu stii mai multe,spune!

  raspunde comentariului
 • olga sandu

  17 aprilie 2017 19:05

  De asemenea, Ghilezan ar fi urmat la conducerea partidului, dar contactat in Italia, a declarat ca i s-a cerut sa nu se amestece. Dar, da, e un articol care vrea sa ridice la fileu anumite lucruri. Si sa -l mai loveasca o data pe acad. Dan Berindei. Ca si cum... dar nu mai are rost. Probabil ca vom asista in perioada urmatoare la o autosesizare a autoritatilor... Da, istoria e ciudata uneori, dar trebuie acceptata, pentru ca e viata.

  raspunde comentariului
 • Cristi

  17 aprilie 2017 15:48

  "criminalului de război Ion Antonescu"?A fost declarat Antonescu criminal de razboi?Daca nu, de unde mizeriile astea?

  raspunde comentariului
  • eco

   17 aprilie 2017 17:07

   asta era si ideea,"educativa" a articolului,sa insinueze ce era de insinuat despre Antonescu,lucrurile subtile,formatoare si manipulatoare de opinie sunt strecurate perfid printre randuri

   raspunde comentariului
 • node

  17 aprilie 2017 13:44

  OAMENI ADEVARATI AU FOST SI MOLDOVENII ,AU RAMAS DOAR RESTURILE ,PE CAND VINE URMASUL ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design