3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportAtletismGuvernul Austriei renunță să demoleze casa lui Hitler. I se caută o...

Guvernul Austriei renunță să demoleze casa lui Hitler. I se caută o utilitate publică

Austria va lansa un concurs pentru arhitecți privind destinația viitoare a casei natale a lui Adolf Hitler, a indicat marți ministrul austriac de Interne, relatează AFP citată de Agerpres.

Anterior, Guvernul anunțase că locuința va fi demolată, iar această idee a provocat reacții nefavorabile din partea mai multor experți.

Important este ca acea clădire, situată în centrul orașului Braunau-am-Inn, la frontiera cu Germania, să nu mai fie recunoscută în forma sa exterioară, a declarat ministrul Wolfgang Sobotka presei de la Viena.

Guvernul vrea să evite ca această casă, goală de mai mulți ani, să devină loc de pelerinaj neonazist.

Ca urmare a avizului dat în acest sens de o parte a clasei politice, inclusiv partidele de opoziție Verzii și FPR (extrema dreaptă), ministrul Sobotka a anunțat luni în presă că fosta casă natală a lui Hitler va fi dărâmată și construită în loc o nouă clădire.

Ministrul austriac a precizat marți că locul respectiv va găzdui în viitor o instituție administrativă sau o instituție socială, fără a fi necesară dărâmarea sa completă.

Anunțul demolării clădirii a suscitat indignare din partea membrilor unei comisii de expertiză constituită în această vară, potrivit căreia distrugerea acestei clădiri din secolul al XVII-lea nu este necesară pentru a face să se piardă carcaterul său scandalos.

Opțiunea unei demolări a fost explicit propusă de guvern și noi nu am aprobat-o, au indicat, într-un comunicat, înaltul magistrat Clemens Jabloner și istoricul Oliver Rathkolb.

În raportul său, comisia de experți a explicat că utilizarea clădirii potrivit unor valori ”contrare crimelor comise de Hitler” ar fi suficientă pentru a îndepărta simbolismul atașat de acest loc, fără să fie nevoie să se dărâme clădirea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă