1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFrancezii care au murit pentru independența României

Francezii care au murit pentru independența României

În timpul Primului Război Mondial, sute de francezi au fost uciși în România. O parte dintre aceștia se află în cimitirul din Galați.

Cu prilejul „Zilei Armistițiului“, sărbătorită în Franța pe data de 13 noiembrie, la Cimitirul Eternitatea din Galați a avut loc inaugurarea după lucrările de reamenajare a Careului Militar Francez, în care se află mormintele a 62 de militari francezi. „Ziua Armistițiului“, prin care este marcată semnarea armistițiului de pe 11 noiembrie 1918, când Germania s-a recunoscut învinsă și astfel a fost încheiat Primul Război Mondial, este a doua mare sărbătoare a poporului francez, după 14 iulie, care este și ziua națională a Franței. La ceremonia de inaugurare a Careului Militar Francez au participat ambasadorul Franței la București, Excelența sa

François Saint-Paul și atașatul militar în cadrul ambasadei, colonelul Christophe Midan. Au fost prezente și oficialități locale, veterani, rezerviști, elevi. Au fost intonate imnurile celor două state și au fost depuse coroane de flori, ceremonialul militar, la care au participat și patru cadeți din armata franceză, încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.

Careul Militar Francez

Parcela militară franceză, care se află lângă monumentele eroilor din Cimitirul Eternitatea, a fost amenajată în 1920 și grupează mormintele a 62 de militari francezi, 53 de cruci latine și 9 stele musulmane, la mormintele unor militari de origine algeriană. În timpul Primului Război Mondial, la Galați a funcționat o Misiune medicală franceză care, în condițiile în care Bucureștiul era ocupat, a îngrijit peste 50.000 de răniți. Mulți dintre militarii francezi au murit și în anii de după încheierea războiului, în 1919 și 1920, când trupele franceze au rămas în zonă pentru a sprijini armata română în apărarea Basarabiei și pentru a împiedica Rusia să își atribuie de facto teritoriul Basarabiei în condițiile în care în primăvara anului 1918 populația Basarabiei votase pentru unirea cu România.

În Primul Război Mondial, în peste 100 de localităţi din România au căzut la datorie 601 militari şi civili francezi, aproximativ jumătate dintre aceștia fiind din colonii. Astfel, 120 de francezi au fost înhumaţi la Cimitirul Bellu militar, 223 la Slobozia, 62 în Careul Militar Francez de la Galaţi, 54 la Alexandria, 52 la Constanţa, 38 la Chişinău, 26 la Iaşi, 27 la Timişoara şi 9 în cimitirul turcesc din Ghencea.

Solidaritatea de veacuri între francezi și români

Ambasadorul Franței la București a subliniat în discursul său solidaritatea care a existat de-a lungul anilor între poporul francez și poporul român, începând cu susținerea pe care Franța a acordat-o României în Primul Război Mondial, și până în zilele de astăzi, când militarii celor doua armate luptă împreună pe teatrele de operațiuni din Orien­tul Apropiat.

„Evident, este un moment trist. Vorbim despre persoane care și-au pierdut viața, unele dintre ele la vârstă foarte fragedă, departe de țara lor natală, dar este și un moment de mândrie și comuniune între națiunea franceză și națiunea română, pentru că acești soldați au căzut împreună, animați de același ideal, de a elibera România și de a-i asigura independența într-o perioadă tulbure a istoriei sale. Acest ideal s-a menținut între țările noastre în ciuda vicisitudinilor istoriei“, a spus în discursul său ambasadorul François Saint-Paul.

Ambasadorul Franței a mai reliefat și solidaritatea dintre națiunea franceză și națiunea română în istoria recentă, în momente dificile, precum valul de atentate produse în Franța la începutul anului sau tragedia cu care s-a soldat incendiul de la clubul din București. Asta se întâmpla vineri, cu o zi înainte de cele mai recente atentate de la Paris. Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în capitala Franței și emoția care stăpânește România în aceste zile conferă noi semnificații cuvintelor ambasadorului François Saint-Paul.  

Orașul Galați, decorat cu „La Croix de la Guerre“

Pe 21 octombrie 1922, sosea la Galați chiar șeful Misiunii Militare franceze la București, generalul Henry Berthelot, pentru a conferi municipalității distincția „La Croix de la Guerre“. Un fluturaș împărțit în oraș îi îndemna pe gălățeni să participe la întâmpinarea oaspetelui francez: „Cetăţeni, Sâmbătă, 21 Octombrie, orele 9, Generalul Berthelot, distinsul reprezentant al Republicei Franceze, soseşte în oraşul nostru pentru a-l decora cu Crucea de Război Franceză“.

Gălăţenii erau rugaţi să împodobească oraşul în culorile franceze şi să iasă cu flori. La ceremonia de la Palatul Admi­nistrativ, în prezența oficialităților locale, generalul Berthelot a conferit „La Croix de la Guerre“ adjunctului primarului, Teodor Thenea. Au urmat un Te Deum la Catedrala Episcopală, onoruri militare, și o defilare.

Cele mai citite

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă