Cum ar fi putut ajunge Principele Nicolae Regele Poloniei

de Claudiu Padurean , 22 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 13:04, 23 ianuarie 2016

Unul dintre membrii Familiei Regale a României a fost la un pas de a deveni, în perioada interbelică, Rege al Poloniei. Este vorba de Principele Nicolae al României, fiul Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchiul Regelui Mihai I. Principele Nicolae al României a fost, în perioada 1927 – 1930, prim-regent al țării și a condus Consiliul de Regență în perioada celor trei ani în care pe Tron s-a aflat nepotul său, Mihai I.

Ideea instalării Principelui Nicolae pe tronul Poloniei i-a aparținut eroului polonez Jozef Pilsudski, cel care a condus armata poloneză refăcută în războiul de apărare contra Rusiei Sovietice. Această idee este relatată într-un studiu redactat de unul dintre colaboratorii Principelui Nicolae al României, Mihai Fotin Enescu, care, probabil, a aflat-o chiar de la Principe, în ultimii ani ai vieții sale. Principele Nicolae al României a murit în anul 1978 în exil. Mihai Fotin Enescu este un personaj controversat al exilului, care a avut luări de poziție pro-legionare care nu i-au permis să se apropie nici de Regele Mihai I, nici de liderii exilului democratic românesc.

Mai mult, studiul lui Mihai Fotin Enescu a fost publicat într-o carte intitulată ”În umbra Coroanei României”, publicată la Editura Moldova din Iași, în anul 1991, carte coordonată de un alt istoric controversat, Gheorghe Buzatu, care a devenit ulterior parlamentar pe listele partidului extremist PRM. Însă relațiile de prietenie ale mareșalului Jozef Pilsudski, primul șef de stat al Poloniei renăscute și apoi dictator al Poloniei în perioada interbelică, cu membrii Familiei Regale a României sunt de notorietate. Jozef Pilsudski și membrii Familiei Regale a României priveau alianța privilegiată dintre Polonia și România drept o garanție a stabilității Europei Centrale și de Est.

De altfel, această alianță a funcționat inclusiv în zilele grele ale celui de-al Doilea Război Mondial, când armata și guvernul Poloniei invadate de Germania nazistă și de URSS au putut să se refugieze în România. Cel mai probabil, planul restaurării monarhiei în Polonia sub sceptrul lui Nicolae al României nu a putut fi concretizat din cauza morții mareșalului polonez.

Un om care impresiona

Principele Nicolae al României a fost impresionat de mareșalul Jozef Pilsudski. Un fragment al relatării făcute de Alteța Sa Regală a primei vizite a lui Jozef Pilsudski la București este publicat chiar pe site-ul ambasadei Poloniei în România. “Ne-am dus la gară împreună cu tatăl meu, Regele Ferdinand, pentru a-l primi pe Mareșalul Pilsudski, Șeful Statului Polonez, care venea în vizită oficială la noi. Am avut impresia că tatăl meu a dorit să-l primească pe oaspete călduros, dar cu oarecare nonșalanță. Mareșalul, chiar dacă este șeful unui stat, totuși nu este rege. Trenul intra încet în gară, tata a vorbit cu noi, vesel. Când s-a oprit trenul, tata tocmai aprinsese o țigară. Dintr-un vagon-salon, chiar în fața noastră, au sărit doi aghiotanți și impresionant, într-o superbă poziție de drepți, au luat locul pe ambele parți ale ușilor. Peste un moment în această ușă și-a făcut apariția și Mareșalul vostru; ușor aplecat în față s-a uitat prelung la grupul nostru. Încet, foarte încet a început să coboare. În privirea lui a fost ceva, ce m-a făcut să mă îndrept imediat. M-am uitat la tatăl meu - și acest lucru nu am să-l uit niciodată – Mareșalul nu a apucat să se dea jos bine din tren când tatăl meu a aruncat țigara și a stat drept în fața lui Pilsudski...”, relata Principele Nicolae al României unui jurnalist polonez. Ca un amănunt de culoare, și Regele României avea rangul de mareșal.

La rândul său, mareșalul Jozef Pilsudski a făcut din alianța cu România piatra unghiulară a politicii regionale a Poloniei. El le spunea jurnaliștilor români că ”Vecinătatea și interesele comune, precum și asemănarea unor aspecte caracterologice - acestea sunt motivele, care ne ordonă unificarea din ce în ce mai strânsă a sferelor guvernamentale, politice, științifice, culturale, financiare și economice. Vom depune tot efortul pentru ca prietenia noastră să aibă rădăcini puternice, deoarece din ea vor crește numai lucruri bune pentru ambele națiuni ale noastre”.

Citatul este publicat, de asemenea, pe site-ul Ambasadei Poloniei în România. Eroul polonez a vizitat România în anul 1922. Regele Ferdinand și Regina Maria au întors vizita, în Polonia, în anul 1923, apoi mareșalul Jozef Pilsudski a revenit în România în anii 1928, 1931 și în 1932. Alianța dintre Polonia și România a continuat și după stingerea fondatorilor ei, Regele Ferdinand I și mareșalul Jozef Pilsudski.

O tendință europeană

Ideea oferirii Coroanei Poloniei unui membru al unei familii regale prestigioase nu era chiar atât de excentrică în perioada interbelică. În Ungaria, amiralul Miklos Horthy s-a proclamat regent și a oferit de două ori Coroana Sfântului Ștefan membrilor Familiei Regale a României, prima dată Regelui Ferdinand I, apoi Principelui Moștenitor Carol, viitorul Rege Carol al II-lea. Cu câteva zeci de ani mai înainte, Regele Carol I a refuzat oferta Rusiei de a domni și peste Bulgaria, iar un nepot al Reginei Elisabeta a României a devenit, la recomandarea Regelui Carol I, Rege al Albaniei.

Mai mult, comtemporanul lui Jozef Pilsudski, generalul spaniol Franco, a fost cel care a restaurat Monarhia în Spania. Principele Nicolae al României părea o alegere ideală pentru Polonia, care ar fi întărit și mai mult alianța cu România. Cele două țări aveau aceleași alianțe, bazate pe Franța și pe Marea Britanie, și aceiași dușmani: nazismul și bolșevismul. Nicolae al României, cu studii la Eton, în Anglia, care avusese până atunci o conduită impecabilă, părea personalitatea perfectă pentru a întări și mai mult blocul țărilor democratice europene.

În perioada interbelică, Familia Regală a României a construit o serie de alianțe statale dublate de alianțe matrimoniale. Principele Moștenitor Carol s-a căsătorit cu Principesa Elena a Greciei, mama Regelui Mihai I al României. La rândul său, surorile Regelui Carol al II-lea și Principelui Nicolae au devenit regine ale unor țări aliate: Principesa Elisabeta a României a devenit Regina Greciei, iar Principesa Maria a României a devenit Regina Iugoslaviei. România era aliata Greciei în Antanta Balcanică, iar cu Iugoslavia construise atât Mica Antantă, în care mai intra și Cehoslovacia, cât și Antanta Balcanică, unde se regăseau, în afara României și Iugoslaviei și Grecia și Turcia. Principesa Ileana a României, de la trecerea căreia la Domnul s-au împlinit chiar ieri 25 de ani, devenise soția arhiducelui Anton de Habsburg. Încoronarea Principelui Nicolae al României ca Rege al Poloniei ar fi desăvârșit sistemul de alianțe politice și matrimoniale conceput de Regele Ferdinand I și de Regina Maria.

O personalitate deosebită

Transformarea Poloniei în regat ar fi fost susținută cu toată tăria de mareșalul Jozef Pilsudski. El a îndeplinit în perioada 1918 – 1922 funcția de șef de stat, apoi, în perioada în care a fost dictatorul Poloniei, a îndeplinit doar funcții oficiale de mai mică importanță, precum cea de prim-ministru și cea ce ministru al Apărării. Jozef Pilsudski era un erou național cu un prestigiu neștirbit. Născut într-o mică familie de nobili polonezi de pe actualul teritoriu al Lituaniei, el și-a făcut studiile la Vilnius, apoi a început Medicina la Harkov, în Ucraina. A fost exmatriculat din facultate, apoi arestat și trimis cinci ani în exil în Siberia, pentru că ar fi făcut parte dintr-un complot care ar fi vizat asasinarea țarului Alexandru al III-lea al Rusiei.

Jozef Pilsudski milita pentru eliberarea Poloniei, iar în timpul Primului Război Mondial a condus Legiunea Poloneză care a luptat împotriva Rusiei și de partea Puterilor Centrale. A devenit ministru de război în Guvernul Regenței Poloneze, care viza restaurarea regatului polonez. Regența poloneză fusese instaurată pe teritoriile poloneze eliberate de sub dominația Rusiei țariste și era condusă de un Consiliu de Regență, din care făceau parte cardinalul Varșoviei, primarul Varșoviei și fostul șef al Clubului Polonez din Duma Rusiei. În vara anului 1917, generalul Jozef Pilsudski a fost arestat de germani, pentru că a refuzat ca soldații polonezi să depună jurământ de credință față de Germania sau Austro-Ungaria. Eliberat în noiembrie 1918, el a preluat conducerea armatei poloneze și a devenit șef de stat și a condus armata poloneză în războiul contra Rusiei bolșevice din 1919 – 1921. 

Comentarii

 • Constantin

  23 ianuarie 2016 13:14

  Cautam colaboratori MUNCA LA DOMICILIU. Oferim-instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin e-mail-posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate part-timefull time-contract legal de comision plata se calculeaza in functie de implicare si realizari-scrisoare de recomandare.Pentru a solicita detaliile necesare, trimiteti INFO la adresa de email dbr59yahoo.com

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  23 ianuarie 2016 9:06

  Cred ca e poveste. Polonia era republica in toata regula, cu presedinte ales democratic, nu regat de buzunar ca Ungaria, condus de un regent Horthy, amiral ramas fara flota

  raspunde comentariului
 • REGE DE CARTON

  23 ianuarie 2016 9:03

  Niste cercuri straine si chiar interne vor sa ia puterea dim mana poporului si sa o dea marionetelor regale.Motivul e simpluNOI TE-AM PUS REGE DE NOI ASCULTI. Da poporul saracu cine il apara ba hotzilor?Armata TACE, politia TACE securitatea e anihilata la varf si TACE. Da nu ntacem noi POPORUL MAJORITAR.

  raspunde comentariului
 • monica

  23 ianuarie 2016 8:34

  Lucreaza de acasa! Esti o persoana care vrea sa castige bani online? Nu ai loc de munca? Ai datorii si nu mai stii cum sa scapi de ele? Sau vrei doar niste bani in plus, pe care sa-i castigi in timpul tau liber? Aici este ceea ce cauti! Simplu, rapid, clar si eficient! Totul e pregatit pentru tine! Trebuie doar sa ne cauti la adresa de email almadelimon1gmail.com

  raspunde comentariului
 • adevar

  23 ianuarie 2016 4:08

  Toti securistii tremura cand aud cuvantul MONARHIE . Acesti nemernici l-au impiedicat pe Rege in 1990 sa-si reia tronul . Tot ei sunt cei mai inversunati postaci impotriva monarhiei venind cu argumente ce le tradeaza incultura crasa si indoctrinarea reflexa . Daca Regele reusea in 1990 cu totul alti romani s-ar fi adunat langa el decat langa Iliescu . Securistii stiau bine acest adevar . Era sfarsitul lor .

  raspunde comentariului
 • Vlad Tepes

  22 ianuarie 2016 10:39

  Si ce ne intereseaza pe noi regalitatea in general? In afara de magariile pe care le-au facut pe la noi si de care trebuie sa ne amintim? Dar acest Nicusor in particular? Si cu atit mai putin ca ar fi putut ajunge ceva si n-a ajuns? Cu daca si cu parca.... poate eram mai tari ca americanii azi si tot globul facea sluj in fata noastra. Nu mai terminati cu propaganda asta pro-monarhista? Mai ales ca e sortita esecului. Doar scirbiti cititorii.

  raspunde comentariului
  • Sandu

   22 ianuarie 2016 11:46

   Esti scarbit pentru ca ti s-a aplecat de la Baronii locali, succesorii republicani ai Monarhiei, alesi "democratic" !!!Daca Monarhia Romaniei ar fi rezistat razboiului, adica ciocnirii dintre fascism si bolsevism, alta ar fi fost situatia Romaniei, continuatoare a perioadei interbelice, perioada in care Regina Maria era numita Imparateasa Romaniei in toata Europa, datorita aliantelor de familie extinse in Balcani.

   raspunde comentariului
   • sandu

    22 ianuarie 2016 12:01

    ... Uita-te la Pr. Nicolae cum arata ! Daca era actor de cinema, l-ai fi VOTAT imediat in alegeri democrate.

    raspunde comentariului
 • SULIMANU

  22 ianuarie 2016 8:32

  Eu spun doar atat. Exista o MAFIE MONDIALA care ne crede de prosti. Aceasta mafie daca i se permite si nu i se da peste bot ne face sclavii ei.Da ce ba polonezii nu aveau si ei oameni de ai lor sa ajunga regii Poloniei, trebuia sa vina fomfaitu sa-i conduca,

  raspunde comentariului
  • hi hi ho

   23 ianuarie 2016 8:58

   Mafia mondiala este de mai multe feluri.Mafia siciliana, mafia rusesca, mafia chinezeasca, mafia ebreiasca, mafia regalo-saxona, mafia tziganeasca, mafia politica...etc..si altele mai mici..

   raspunde comentariului
  • rb

   22 ianuarie 2016 21:36

   Sulimanu' care mafie mondiala bre, International Comunista? eu numa de asta stiu. Ai v'un document de la NKVD sau FSB publica-l sa ne luminezi si pe noi. In rest vorbesti ca impaiatul ala de Ilici bolsevicu'. Publica bre documentu' cu oculta sa luminezi planeta sa macar sursa.Oricum nu ar strica sa mai citesti v'o carte doua de Istoria Romaniei, da nu ce a lui M. Roller de prin 1950 sau Cursul Scurt de Istroia PCUS sa mai inveti si cea a insemant monarhia pentru Romania.

   raspunde comentariului
  • Sandu

   22 ianuarie 2016 11:51

   Dar ce, bolsevicul Brucan nu era fomfait, cand l-ai ascultat pentru ca ne facea "stupid people", dupa ce a vazut ca i-a reusit alungarea Regelui ?

   raspunde comentariului
   • Sandu

    22 ianuarie 2016 11:58

    ... Vad ca Mafia mondiala se opreste la granitele Monarhiilor europene. Oare de ce? Poate ca n-au nevoie de alegeri prezidentiale, confiscate si sponsorizate in acest scop ! de partidele asa-zis democrate.

    raspunde comentariului
    • Vlad Tepes

     22 ianuarie 2016 13:59

     Pai unde mai sint monarhii in afara de Europa si citeva state arabe? In Japonia, Malaezia si Thailanda apoi insulele Tonga, daca prezinta importanta. Iar celelalte insulite declarate monarhii sint tot sub suzeranitate britanica. Deci europeana. De-aia.

     raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design