Istoria ne ajută să înțelegem prezentul. Lecția de trădare, predată în limba rusă. În 1878, Rusia a încălcat cu bună știință convenția pe care o semnase cu un an mai devreme și care garanta integritatea teritorială a României

de Claudiu Padurean , 13 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 11:26, 13 aprilie 2017

La finalul războiului în care România și-a cucerit independența, Rusia a ocupat cele trei județe din sudul Basarabiei care îi fuseseră retrocedate Moldovei în 1856. Astfel, deși victorioasă pe câmpul de luptă, România a suferit pierderi teritoriale.

Ostilitatea dintre România și Rusia a devenit deja un fapt istoric. „Tradiția“ acestei dușmănii istorice a fost întreruptă doar de scurte perioade de cooperare, cum ar fi cea din timpul Primului Război Mondial, când România și Rusia au fost aliați între 1916 și 1918, pentru ca apoi regimul bolșevic să considere că a intrat în stare de război cu România, din martie 1918.

Ulterior, în perioada 1944-1989, când independența reală a României a fost grav afectată de ocupația sovietică din Europa Centrală și de Est, relațiile dintre România și Rusia au fost din nou de cooperare. Însă, în realitate, România comunistă avea statutul unui vasal al Uniunii Sovietice, chiar dacă, uneori, pentru scurte perioade de timp, lanțurile relației de vasalitate erau mai lungi.

Însă care este cauza primară a ostilității istorice dintre Rusia și România? Răspunsul poate fi găsit în Războiul de Independență din 1877-1878, când România și-a cucerit pe câmpul de luptă neatârnarea față de Imperiul Otoman, iar conducătorul armatei române, Principele Carol I, a fost remarcat drept un destoinic comandant militar. Cu toate acestea, atunci când victoria era cucerită prin efortul comun al armatelor rusești și românești, Rusia a trădat România și a ocupat cele trei județe din sudul Basarabiei, care fuseseră retrocedate Moldovei în 1856.

Pe firul istoriei, Rusia a ocupat pentru prima dată teritoriul românesc dintre Prut și Nistru cunoscut în prezent sub numele de Basarabia în anul 1812, în urma unui război cu Imperiul Otoman.

În 1856, Rusia a fost înfrântă în Războiul Crimeii de o coaliție formată în principal din Marea Britanie, Franța și Imperiul Otoman. Pentru a îndepărta Rusia de Gurile Dunării, Marile Puteri au retrocedat Moldovei cele trei județe din sudul Basarabiei. Rusia le-a reocupat în 1812.

În 1918, Basarabia s-a unit cu Regatul României, sub domnia Regelui Ferdinand I, urmașul lui Carol I. În 1940, Rusia a ocupat din nou aceste teritorii, iar România le-a eliberat în 1941. Însă, în 1944, România a fost nevoită să ceară armistițiu, iar Basarabia a reintrat sub ocupație rusească până în 1990, când, pe o parte însemnată a teritoriului românesc dintre Prut și Nistru a fost proclamată Republica Moldova. Aceasta include și Transnistria, teritoriu aflat încă sub ocupația Rusiei.

Între ciocan și nicovală

În ultimul sfert al secolului al XIX-lea, harta Europei de Sud-Est arăta cu totul altfel decât acum. Toate statele balcanice făceau parte din Imperiul Otoman sau se aflau sub suzeranitatea acestuia. România era, de asemenea, sub suzeranitate otomană. Însă Imperiul Otoman era slăbit și părea în curs de dezintegrare. Rusia, care urmărea să ocupe Constantinopolele, dorea să profite din plin de slăbiciunile otomanilor. Mai întâi, a încercat să câștige simpatia popoarelor balcanice. La fel ca în zilele noastre, pentru a-și spori influența, rușii au mizat pe cartea religioasă. Pentru că marea majoritate a locuitorilor Balcanilor sunt de confesiune ortodoxă, acest lucru a fost intens exploatat de Rusia. Dacă acum mijloacele de propagandă rusești contrapun o imagine fabricată a ortodoxiei așa-zisului Occident decadent, în secolul al XIX-lea erau în antiteză pravoslavnicii ruși cu turcii musulmani. Propaganda rusească a avut succes. Au izbucnit răscoale antiotomane în Herțegovina, apoi în Bulgaria.

Serbia și Muntenegru, state care se aflau sub suzeranitate otomană, au declarat război Imperiului Otoman. Rusia a trimis cantități imense de armament, ofițeri și mii de voluntari care să lupte de partea răsculaților, după rețeta folosită și în prezent în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Însă Imperiul Otoman, reformat de Junii Turci, a dovedit o vitalitate surprinzătoare. Armata otomană a înfrânt-o pe cea sârbească și a obligat-o pe cea muntenegreană la o defensivă disperată. Răscoalele din Herțegovina și din Bulgaria au fost înăbușite cu o cruzime înfiorătoare, într-o manieră care amintește de atrocitățile comise de luptătorii Statului Islamic de azi.

În acest context, la presiunea opiniei publice internaționale, Marile Puteri s-au reunit într-o conferință al cărei scop era acela de a reglementa situația creștinilor din Balcani. Rusia și puterile occidentale au cerut concesii însemnate. Diplomația românească, la cererea principelui domnitor Carol I, cel care avea să devină din 1881 primul Rege al României, a încercat să obțină acordarea independenței pe cale diplomatică.

Încă de pe vremea principelui Alexandru Ioan Cuza, vasalitatea României față de Imperiul Otoman devenise una simbolică, ce se rezuma, în principal, la plata unui tribut anual. Sub Carol I, România își construise toate atributele care definesc un stat independent, inclusiv propria sa monedă, propriul său drapel, dreptul de a încheia convenții și tratate diplomatice, precum și dreptul de a fi reprezentată de consuli. Un plus important era reprezentat de faptul că principele domnitor, care fusese instruit în cele mai bune școli militare din lume din acea vreme, a reușit să formeze o armată bine instruită, cu armament modern și cu ofițeri capabili. Însă cum Imperiul Otoman era victorios pe câmpul de luptă, membrii Guvernului de la Constantinopole au tratat cu aroganță demersurile diplomatice ale României. Au promulgat o constituție a Imperiului Otoman care definea România drept provincie privilegiată pusă sub ascultarea sultanului. Creștinii balcanici au avut parte de un tratament și mai rău. În aceste condiții, Rusia a pregătit războiul împotriva Imperiului Otoman.

Principele Carol I, provenit din familia germană Hohenzollern-Sigmaringen, a cerut sfatul unui vechi și influent prieten, cancelarul Germaniei, Bismarck. Acesta i-a spus că România riscă să devină teatru de război, în condițiile în care, din noiem-brie 1876, Rusia își mobiliza și își concentra armata în Basarabia de Nord, iar Imperiul Otoman își concentra trupele pe linia Dunării. Cum Imperiul Otoman refuzase cererile românești de acordare a independenței, cancelarul german Otto von Bismarck i-a spus principelui Carol I al României că trupele rusești vor intra oricum pe teritoriul României, dar că ar fi preferabil să o facă în temeiul unei convenții decât fără nici un fel de restricții.

Convenția de la Livadia

În aceste condiții, Guvernul de la București a început tratativele cu Guvernul Imperial Rus de la Sankt Petersburg. Diplomații și generalii ruși priveau cu dispreț la armata română, însă erau atrași de posibilitatea de a ajunge rapid pe linia Dunării și fără a trage un foc de armă. În cele din urmă, după negocieri anevoioase, a fost încheiată Convenția de la Livadia, din Crimeea. Guvernul român se angaja să asigure libera trecere a trupelor rusești pe teritoriul său și să aibă față de acestea tratamentul rezervat „trupelor amice“. În schimb, Rusia recunoștea că România este independentă de facto, dar nu și de jure, se angaja să plătească toate cheltuielile ocazionate de trecerea trupelor rusești și promitea respectarea integrității teritoriale și a tuturor drepturilor României. În aceste condiții, Carol I a ordonat, în martie 1877, mobilizarea armatei române. În aprilie 1877, trupele rusești au trecut Prutul. Artileria otomană a început să bombardeze satele de pe malul românesc al Dunării, iar artileria românească a răspuns. Astfel, a intervenit o stare de război între România și Imperiul Otoman, ceea ce a dus la proclamarea independenței României la 10 mai 1877.

Inițial, Dunărea a fost trecută doar de trupele rusești. În Bulgaria, însă, acestea s-au lovit de o puternică rezistență opusă de otomani. A apărut perspectiva unei înfrângeri drastice pentru armata rusească. În acest context, în disperare de cauză, comandantul armatei rusești, Marele Duce Nicolae, a cerut ajutorul armatei române, pe care îl respinsese anterior. Armata română a trecut Dunărea, sub conducerea lui Carol I, care a preluat sub comanda sa trupele de pe frontul de la Plevna. Intervenția armatei române a fost decisivă. Bătălia de la Plevna, câștigată de trupele aliate de sub comanda lui Carol I, a schimbat cursul războiului. După această victorie, armata rusă a înaintat spre Constantinopole, iar armata română spre vestul Peninsulei Balcanice. Imperiul Otoman a cerut pace.

Trădare rusească

Rusia nu a acceptat, însă, participarea României la tratativele de pace, pe motiv că independența sa nu fusese recunoscută de Marile Puteri. Prin Tratatele de Pace de la San Stefano și Berlin, Rusia a încălcat Convenția de la Livadia. A ocupat cu forța cele trei județe din sudul Basarabiei. A oferit, însă, o compensație cu alte vechi teritorii românești: Delta Dunării, Insula Șerpilor și Dobrogea. România s-a pregătit din nou de război, de data aceasta împotriva Rusiei. Însă, la presiunea Marilor Puteri, în cele din urmă, Guvernul de la București a acceptat condițiile păcii, care, în plus, aducea și recunoașterea internațională a independenței României.

Trădarea rusească nu a rămas fără urmări. Regele Carol I a negociat aderarea României la Tripla Alianță formată de Germania, Austro-Ungaria și Italia. A construit linia de fortificații de pe linia dintre Carpații de Curbură și Dunăre și a înconjurat Bucureștiul cu un sistem de forturi menit să apere capitala României de armata rusească. Mai mult, în 1914, Carol I a cerut intrarea României în război de partea Puterilor Centrale pentru a recupera Basarabia și cu promisiunea că Austro-Ungaria va retroceda Bucovina României. Însă Consiliul de Coroană s-a opus, iar Carol I a murit de inimă rea.

Urmașul său la tron, Ferdinand I, a schimbat macazul politicii externe românești și, în 1916, România intra în război alături de Antantă, implicit, alături de Rusia. Însă nici de această dată Rusia nu și-a ținut promisiunile, iar România s-a trezit singură pe Frontul de Est. Dârzenia Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și eroismul Armatei Regale Române au salvat România, în ciuda noii trădări rusești. Astfel, în 1918, România își recupera teritoriul ocupat de Puterile Centrale și obținea Unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului.

Comentarii

 • ...

  15 aprilie 2017 18:11

  raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/fapte-putin-stiute-despre-s-a-facut-unirea-1918-frazacare-i-a-scapat-ion-bratianu-vreau-transilvania-transilvaneni-1_511f413900f5182b8568f142/index.html

   15 aprilie 2017 18:52

   "Într-un articol, "Despre conferința "Un popor martir" ", apărut în periodicul genevez "La Feuille", în 24 mai 1919 _vezi P. Istrati, "Trei decenii de publicistică. II_ Între banchet și ciomăgeală", 1919- 1929, București, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10_, Istrati critică vehement caracterul non-democratic al unirii întregitoare. "Simpatia pentru cauza transilvăneană - spune Istrati - pe care emisarii guvernului Brătianu au venit s-o caute în Capitala Lumii, nu trebuie acordată de muncitorii elvețieni stăpînilor de mâine ai "poporului martir". ... Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpînii". "Cât despre "martiriul" poporului transilvan sub jugul maghiar despre care vorbește Vasile Lucaciu, ne permitem să-i amintim adevăratul martiriu din țara românească sub jugul satrapilor români, suferințe necunoscute în Europa modernă. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecuțiile și exploatările, nu a egalat niciodată în duritate regimul teroarei românești, iar țăranii din Transilvania nu și-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administrației noastre. Cei care cunosc ambele regiuni știu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiților, zdrențăroșilor și bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România." "Ba ni se mai spune la Conferință că 3000000 de români din Transilvania nu aveau decât cinci reprezentanți în Parlamentul maghiar. Nu îl cred pe acest părinte Lucaciu să-mi poată cita numele unui țăran român care-și reprezintă țara în Parlamentul de la București și să-mi spună dacă legea electorală din Ungaria era mai nedreaptă decât legea cenzitară din România, unde 50 de țărani obțineau cu greu un reprezentant". Istrati conchide_ "Toate discursurile politice pe seama Transilvaniei le putem rezuma la fraza care i-a scăpat altădată "marelui Ion Brătianu", tatăl celui actual, care a zis "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!"."

   raspunde comentariului
 • ILIE COLCEAG

  14 aprilie 2017 18:51

  "Carol I-ii a murit de inima rea" ...la 75 de ani ."eroismul armatei romane" ... care armata ? Armata in opinci ? Poate n-ar strica sa citesti Povestea vietii mele" scrisa de Regina Maria . In volumul 3 este descrisa exact acea perioada

  raspunde comentariului
 • ILIE COLCEAG

  14 aprilie 2017 18:36

  De ce nu predai si alte lectii de tradare cum r fi "Batalia de la Posada" , "Batalia de la Codrii Cosminului " ,"Atacul asupra cetatii Chilia , din 1462" , 2Urcarea pe tron a lui Mihai Viteazu si Vanzarea Transilvaniei , Imperiului Habsburgic " Terminati cu lectiile de istorie de pe timpul Plumbuitului . Daca to va stau in gat comunistii ar trebui sa va stea in gat si istoria fabricata de ei" Documentati-va baieti ca surse sunt destule , acum in era internetului . Problema este ca trebuie sa invatati macar o limba straina

  raspunde comentariului
  • ai citit paranoismele ,,istoricilor' de la Budapesta !

   15 aprilie 2017 0:02

   unde este tradarea la Posada ? Besinarul Karol R d'Anjou a luat niste pietroaie in cap de la balkano cumano valahii lui Basarab I ,pe motiv ca nu mai vroiau sa fie vasalii fonfaitului francez pe post de rege al hunilor ,In Codrii Cozminului ,Stefan Voda i-a batut pe jigodile poloneze care venisara sa supuna Moldova .Stefan se intelesese cu ungurii si polonii sa organizeze o coalitie antiotomana . Polonii aveau alte sopuri ! In 1462 ,Stefan avea tot dreptul sa recapete Chilia ! Cu Mihai Viteazul si vanzrea Transilvaniei habsburgilor sant prea multe afirmatii idioate,denigratorii propagandistice ,nici nu mai merita discutate !

   raspunde comentariului
   • ILIE COLCEAG

    15 aprilie 2017 1:22

    Anonimule , Ma-ta s-a calarit cu un taur si a iesit un bou .Nu ma chinui sa-ti dau lectii de istorie pentru ca nu e locul potrivit .Daca tot calaresti internetul , mai citeste si altceva in afara de "descopera.ro" si alte tampenii ale lui Roxin . Urmeaza sa-mi mai spui ca dacii si getii erau acelasi popor si vorbeau aceeasi limba cu romanii

    raspunde comentariului
    • taurul si boul sant animale nobile si utile ,net superioare unor creaturi degenerate, progenituri concepute prin boscheti ,urmasi ai salbataciunilor hune corcite cu ienicerii pasalacului de la Buda .

     15 aprilie 2017 11:14

     in privinta getodacilor romanii n-au nimic in comun ,sant veniti din salbaticiile Asiei . In schimb hunii, maghiarii si secuii ,s-au nascut intre Carpati , Bure Pista fiind tatucul lor !

     raspunde comentariului
 • ILIE COLCEAG

  14 aprilie 2017 18:36

  De ce nu predai si alte lectii de tradare cum r fi "Batalia de la Posada" , "Batalia de la Codrii Cosminului " ,"Atacul asupra cetatii Chilia , din 1462" , 2Urcarea pe tron a lui Mihai Viteazu si Vanzarea Transilvaniei , Imperiului Habsburgic " Terminati cu lectiile de istorie de pe timpul Plumbuitului . Daca to va stau in gat comunistii ar trebui sa va stea in gat si istoria fabricata de ei" Documentati-va baieti ca surse sunt destule , acum in era internetului . Problema este ca trebuie sa invatati macar o limba straina

  raspunde comentariului
  • adevaratii tradatori au fost ungurii care erau supusii anticristilor papi de la Roma!

   15 aprilie 2017 0:35

   doar doua exemple de tradare - atacarea si sabotarea crestinilor ortodoxi Vlad Tepes si Stefan Voda care infruntau singuri paganii otomani .Vlad Tepes l-a sprijinit pe libidinosul Iancu de H ,sa ocupe Chilia care de drept apartinea Moldovei .Corcitura M Curvin il tine pe V Tepes ostatic 10 an! Acelasi ticalos Matei Kurvin ataca Moldova dar ia o bataie sora cu moartea de la Stefan Voda,la Baia ! Faptul ca Ungaria ajunge pasalac turcesc dupa Mohacs ,a meritat-o din plin !

   raspunde comentariului
   • ILIE COLCEAG

    15 aprilie 2017 1:17

    adevaratii tradatori au fost ungurii care erau supusii anticristilor papi de la Roma! un comentariu sub anonimat dovedeste ca esti un inivid fara coloana vertebrala . Cu alte cuvinte esti un avort nereusit si prost facut gramada

    raspunde comentariului
    • sant un taran moldovean ,urmas al razesilor lui Stefan Voda , al opincarilor de la 1877 si al generatiei urmatoare de tarani de la 1918 !

     15 aprilie 2017 12:02

     In niciun caz nu mi-e rusine cu originea sociala de jos .In privinta coloanei vertebrale este mai dreapta decat a ta urmasul slugilor care au tradat pe Horia ,Closca si Crisan ,vanandu-i si vanzandu-i gunoaielor habsburgice si unguresti pentru cativa arginti ! Voi care va pretindeti romani ardeleni ,santeti de fapt tradatori maghiarizati , niste nenorociri umane lipsite de de onoare si demnitate . Pt voi slujirea austroungarilor a fost si este un titlu de mandrie ! Scroafa nimfomana Maria Tereza si nevolnicul sau fiu Iosif al IIlea au inventat si aplicat cele mai barbare metode de tortura si executie la care au fost supusi cei trei martiri romani . In bisericile si manastirile ortodoxe gunoaiele habsburge au tras cu tunurile ! Expl manastirea de la Sambata de sus , ctitorie a Brancovenilor Se dorea catolicizarea ortodoxilor, trecerea lor in tabara lui Satan de la Vatican . Problema tradarii si ostilitatii fata de romani nu vine de la ungurii autentici,secui sau maghiari , vine din partea fostilor romani maghiarizati !

     raspunde comentariului
     • !

      15 aprilie 2017 18:26

      ...bey, papagal BORît, Horea, Cloșca și Crișan au fost trădați de popimea bornăitoare parșivă ortodoksă, cea care era în strânse relații cu mitropooIia puIii valahă de la Tîrgoviște, și MINORITARĂ - 25 la sută ! - printre românii transilvăneni, care erau MAJORITAR GRECO-CATOLICI ...protejații și urmașii pravoslavnici direcți ai makidonului Șaguna, cel care a murit cu doar un an înainte de revoltă. Cel care i-a AFURISIT pe ortodokșii care ar fi îndrăznit să scrie cu litere latinești, ca greco-catolicii ! ...așa, ca tine, azi... ! HAHAHAHAHA ! Jeg prost...

      raspunde comentariului
      • ...este vorba despre preotii greco catolci ,tata si fiul cunoscuti ca Moise cel batran si Moise cel tanar!

       15 aprilie 2017 21:25

       acesti prelati insotiti de un grup de enoriasi s-au oferit sa participe la prinderea si predarea celor trei martiri .Miza era f mare ,-500 de guldeni ,bani ce permiteau cumpararea unei mosii ,in plus se oferea eliberarea de iobagie ! Nu condamn pe nmeni desi faptul este destul de dureros si rusinos .Ca ortodox roman respect Biserica Greco Catolica pt Scoala Ardeleana pt eroii si martirii sai Iuliu Hossu ,Alx Todea ,Iuliu Maniu, Corneliu Coposu ,etc,etc

       raspunde comentariului
     • ILIE COLCEAG

      15 aprilie 2017 16:45

      Bai urmas al razesilor . Stra-stra-strabunica-ta a fost calarita de tatari , stra--stra-bunicatu a iesit din plua de cazac si tac-tu se trage din robii eliberati de Cuza , iar acum vii si mi te lovesti cu caramida nationalismului in priept . Pulex , pana la 1848 , nici macar nu exista conceptul de natiune pe plaiurile mioritice asa cai mai stai sub masa si fa ce face cainele cand e plictisit

      raspunde comentariului
      • d=le ,,Pulex'' ,

       15 aprilie 2017 18:14

       cu concept sau fara concept ,! Dovada suprema este limba vorbita de la Nistru pana la Tisa,de la granita cu Polonia pana in sudul balcanic Bulgaria si Macedonia ! Romanii din oricare zona a acestui perimetru se inteleg perfect ,in ciuda faptului ca teritoriile romanesti au fost calcate ,dezmembrate si spurcate de natiuni salbatice care s-au straduit secole la rand sa-i asimileze ,deznationalizeze ,sa stearga orice urma a existentei romanesti ! Facand o paralela cu limbile altor state europene cu veche cultura si civilizatie putem remarca de exemplu in Franta si Italia limba vorbita de cei din nord nu este inteleasa de cei din sud . NU mai vorbesc de Spania mai ales , apoi Germania ,etc Unitatea si vechimea limbii vorbite constuiesc argumentul suprem al existentei si vechimii unei natiuni ! In privinta tatarilor ,strabunicii matale ,aceste lighioane au ajuns pana la Viena ,deci si pe sub fustele strabunicelor dumitale ! Nu mai vorbesc de pasalacul de la Buda unde unguroicele si romanii maghiarizati benevol se jucau cu turcii ...

       raspunde comentariului
      • d=le ,,Pulex'' ,

       15 aprilie 2017 18:14

       cu concept sau fara concept ,! Dovada suprema este limba vorbita de la Nistru pana la Tisa,de la granita cu Polonia pana in sudul balcanic Bulgaria si Macedonia ! Romanii din oricare zona a acestui perimetru se inteleg perfect ,in ciuda faptului ca teritoriile romanesti au fost calcate ,dezmembrate si spurcate de natiuni salbatice care s-au straduit secole la rand sa-i asimileze ,deznationalizeze ,sa stearga orice urma a existentei romanesti ! Facand o paralela cu limbile altor state europene cu veche cultura si civilizatie putem remarca de exemplu in Franta si Italia limba vorbita de cei din nord nu este inteleasa de cei din sud . NU mai vorbesc de Spania mai ales , apoi Germania ,etc Unitatea si vechimea limbii vorbite constuiesc argumentul suprem al existentei si vechimii unei natiuni ! In privinta tatarilor ,strabunicii matale ,aceste lighioane au ajuns pana la Viena ,deci si pe sub fustele strabunicelor dumitale ! Nu mai vorbesc de pasalacul de la Buda unde unguroicele si romanii maghiarizati benevol se jucau cu turcii ...

       raspunde comentariului
       • ILIE COLCEAG

        15 aprilie 2017 18:31

        Stimate domnule Plua bleaga Cand o intelege un morosan ce spune un vlah din nordul greciei sau ce vorbeste un basarabean ori un banatean , o sa ploua cu lapte . Limba vorbite in spatiul ocupat actualmente de Romania este dialectul daco-roman al limbii romane . Limba romana este rezultatul amestecarii limbii tracice cu cea latina . Dialectul daco-raman este foarte bogat in cuvinte de origine slava , din limba traca fiind doar cateva cuvine si acelea presupuse apartinand limbii dace , pornind de la studiul limbii albanezilor Mai studiaza lingvistica si istorie , cretinel . Incearca sa nu te mai straduiesti sa-mi demonstrezi ca bancurile cu moldoveni sunt adevarate si pune ******** mana pe o carte de istorie , dal in ma-sa pe Roxin si gasca lui de tampiti ! Hai cu pa, tulburatule si poate iti da cineva un sut in coor ca sa-ti urce mintea la cap , dar sa iti strangulezi plua ca sa nu-ti iasa mintea cand te pishi

        raspunde comentariului
        • Stimate domn,

         15 aprilie 2017 22:05

         ma simt,,magulit'' de complimente si recomandari In privinta acestui Roxin pe care-l tot pomeniti ,habar n-am cine este ! In primul rand sant o persoana cu minima educatie ,autodidact cu o cultura modesta .Daca am nevoie de informatie si opinie serioasa,autorizata in materie de istorie pot sa apelez la cartile seniorului Neagu Djuvara ,Prof. Alex Zub de la Iasi ,Berindei , Florin Constantinescu ,etc Oricum ,genul acesta de dispute n-au niciun final serios si raman simple exercitii de conversatii ,,elevate ''

         raspunde comentariului
         • ILIE COLCEAG

          16 aprilie 2017 10:36

          E amuzant cand spuneti ca-i cititi pe Djuvara si Constantinescu atunci cand imi prezentati ideile lui Roxin , pe care ziceti ca "nu-l cunoasteti ". Va faceti educatia istorica de pecunoastelumea. ro si Nasultv ? Ati putea macar sa incercati Historia.ro si tiparituriromanesti

          raspunde comentariului
         • ILIE COLCEAG

          16 aprilie 2017 10:25

          apeleaza , atunci Constantinescu si Djuvara , Giurascu pana la istoria de dupa 1945 ,sunt chiar buni . Mai sunt istorici buni si in afara . Important este sa-i citesti de la cap la coada , nu numai anumite bucati servite de altii

          raspunde comentariului
 • Stefan

  13 aprilie 2017 20:13

  Citi romani locuiau in Bugeac?Citi romani locuiau in Dobrogea?Citi romani locuiau in Delta Dunarii?Citi romani locuiau pe Insula Serpilor?Citi romani locuiau in aceste "vechi teritorii romanesti"?

  raspunde comentariului
  • Ecaterina TEOdoROIU, roiu!

   14 aprilie 2017 6:05

   BuciAcu? nici nu mai exista dupa 1912, idi! ... erea depopulat, cu tot cu ismail, reni, foarte slab popPULAta, fiind o zona de frontiera in permanent conflict depopPULAta de rusnaci si repoPULAta cu ucraineni si bulgaroi - tatarii fiind alungati pana in BRAILa! - desi nu a existat nici 300 de ani batuti pe muchie. Pana si Maurocastro sau TYRAS a existat mai mult la scara istoriei, insa nimeni nu a denumit acele teritorii decat pe slavoneshte toti traind cu Limbile taiate in imperiu RROMINO-VOLGAR. Se spune ca in DOBROfutere cca o treime ar fi fost protorominashi salbatici, restul fiind turco-tatari, gagautzi si bulgaroi, la data, iar in Delta traiau tot atatia romani cati moldoveni si straini, avand in vedere SULInanana! Iar in WW1, n-a murit decat ECATERINA TEODOROIU - cea mai mare patrioata a romaniei violata de olteni din fasha - deoarece stima de sine a gunoiului sudist are de suferit daca afla ca e tradator, dezertor si cel putin pe jumatate SLAV, iar biserica lui manelista nu prea e crestina.

   raspunde comentariului
 • Dan

  13 aprilie 2017 19:19

  Mai multa atentie la prezentarea datelor !În 1856, Rusia a fost înfrântă în Războiul Crimeii de o coaliție formată în principal din Marea Britanie, Franța și Imperiul Otoman. Pentru a îndepărta Rusia de Gurile Dunării, Marile Puteri au retrocedat Moldovei cele trei județe din sudul Basarabiei. Rusia le-a reocupat în 1812 !?

  raspunde comentariului
 • IOAN

  10 aprilie 2017 13:08

  1. In 1918 ARMATA ROMANA a obtinut victoria.Regele era la Iasi.Daca tot l-ati Laudat pe Ferdinand poate cu putin temei de ce nu spuneti ca in 1940 regele TRADATOR carol II ,ca cel MAI MARE LAS a cedat TOTUL ,inclusiv Basarabia.2.Regatenii au obtinut Basarabia in 1918 ,dar nu datorita Kaizerului care a fost infrant la Marasti,Marasesti si Oituz3.In 1941 Basarabia a fost eliberata .Meritul este al Maresalului Antonescu ,pe care, nastase 7 case,l-a ucis a doua oara prima data l-au ucis LEPRELE venite pe tancurile rusilor si mihaita.3.Rusii nu au facut decat RAU POPORULUI ROMAN ,dar,din pacate nici americanii nu ne-au ajutat. Ne-am grabit sa ne inchinam americanilor ,fara sa le cerem nimic asa cum mihaita ne-a inchinat rusilor ,in 1944, fara sa le ceara nimic.

  raspunde comentariului
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Sibiu_(1916)#/media/File:1916_-_Echipament_abandonat_de_trupele_romane_in_pasul_Turnu_Rosu.png

   18 aprilie 2017 0:44

   Graniță pe Carpați ! ACUM !

   raspunde comentariului
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Sibiu_(1916)#/media/File:1916_-_Austria_-_Batalia_de_la_Sibiu1916.png

   18 aprilie 2017 0:42

   ...în "dăcît" 10 - ZECE ! - zile ați fost scoși din Transilvania, lipitorilor balkanice nemernice, antonești și praporgești de căcat CARE EȘTI ! ...IepreIor hoațe mămăligare !

   raspunde comentariului
  • http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/porcu%E2%80%99-liberal-si-maimuta-curentata-280898

   15 aprilie 2017 1:59

   raspunde comentariului
 • aosmdtr

  10 aprilie 2017 11:41

  Facand abstractie de comentariile unor prapaditi platiti de rusi vrau sa arata ca daca nu intervenea armata romana turcii i-ar fi cotonogir rau pe rusi ,de altfel cererea tarului de a interveni romanii era disperata.Ca multumire pentru ajutorul armatei romane rusii au profitat ca turcii erau anhilati si au facut pe leii rapindu-ne teritorii .Aici cred ca regele Carol care a jucat rolul principal in infrangerea turcilor ,trebuia sa-i gonesca pe rusi din teritoriile pe care le ocupasera caci erau cotonogiti rau de turci si nu mai reprezentau o fosta militara importanta.

  raspunde comentariului
 • Regățenii au obținut Bassarrabiya în 1917-1918 datorită bunăvoinței Kaiserului, nu altfel, și în nici un caz prin luptă !

  10 aprilie 2017 4:17

  ...poveștile cu "unirea", "Sfatul Țărîii", "emulațîie patriuătikă" șî altili sunt povești de grădiniță. Realitatea "unirii" au fost baionetele celor două DIVIZII DE CĂLĂRAȘI ale armiyei capitularde a nemernicului Brătianu ! ...una dintre ele intervenționistă sub comanda directă a ghinărarului franțuz "Burtălău" ! Ambele dislocate la Piș'nău, cu știința Kaiserului, sub ferestrele clădirii undi sî giuca chiesa di tiatr "Kuana Kirița în Sfatu' Țărîii", cu câțiva aktori ca șuolduovianu' Duda adunaț' di pi ulițî...

  raspunde comentariului
  • care kaiser ,mai bula ? javra abdicase ,Germania si auustroungaria au pierdut razboiul si nu mai aveau nicio putere in Europa !

   10 aprilie 2017 16:45

   raspunde comentariului
   • "Die Befreiung Siebenbürgens und die Schlachten bei Tirgu Jiu und am Argesch", Walther Vogel - "Der große Krieg in Einzeldarstellungen", Teil 33, Oldenburg, 1918

    18 aprilie 2017 0:46

    .

    raspunde comentariului
   • Singurii care au pierdut războiul în 1917 au fost tuciuriii tăi regățeni balkanici, " ,mai bula" ! CAPITULARE s-a numit ! ...deși voi vreți să-i spuneți "Pacea de la București"... HAHAHA !

    15 aprilie 2017 2:05

    .

    raspunde comentariului
    • taran regatean moldovean

     15 aprilie 2017 13:08

     ,,pacea de la Bucuresti '' a fost o strategie inteligenta a casei regale si partidelor vremii ! O confruntare cu germanii ar fi insemnat distrugeri si pierderi inutile . Casa regala s-a retras la Iasi ,in Bucuresti ramanand ,,colaborationistii '' in frunte cu Marghiloman care a dus tratative cu Makensen care-si stabilise cartierul general in Bucuresti .Strategia era de castigare a timpului pana la sosirea ajutorului francez . Cat priveste ,,tuciurii regateni balkanici '' -nu existau pe frontul din Moldova Marasesti,Oituz, Marasti ,etc Luptatorii erau moldoveni 100 . Ei au infrant armata austroungara si pe celebrul general Makensen .Ca fapt divers , bulgarii si turcii aliatii germanilor , au pradat ,violat si ucis in Bucuresti si imprejurimi ,pe toata perioada ocupatiei germane. ,,Prietenii '' sarbi dupa disparitia autoritatiiaustriece din administratie ,au intrat in Timisoara si s-au dedat la jafuri , violuri si crime impotriva populatiei civile ! Romania era , dupa cum este si acuma inconjurata numai de,, prieteni'' - Rusia , Bulgaria , Serbia si Ungaria . Unu' si unu' ! Dar , cei mai periculosi inamici sant si raman pretinsii romani !

     raspunde comentariului
     • !

      15 aprilie 2017 18:37

      Mai mult de un milion de soldați ruși au luptat pentru voi pe Siret, jegurilor lașe ce sunteți ! ...ei au fost majoritatea la "Marasesti,Oituz, Marasti" ! Timișoara, întemeiat de unguri și fost capitală a Ungariei, era oraș imperial, condus direct de la Viena, căcatule, nu avea nici o treabă cu Rrromănika ta nevolnikă CAPITULARDĂ. dar e frumos să pretinzi că CAPITULAREA rușinoasă - singura din întreg războiul mondial ! - ar fi fost o "strategie"... HAHAHAHAHAHAHAHA ! ...nemernicilor ! ...mândri că ați fost și sunteți nemernici... HAHAHA !

      raspunde comentariului
      • da-mi voie sa ma kc pe pseudo stiinta ta de istorie ! Bati campii rau de tot ,priobabil iti place canepa si maltratezi singurul neuron cu care te-ai nascut !bil

       16 aprilie 2017 2:11

       .rusii trimisi in Moldova,n-au tras niciun foc de arma impotriva germanilor ! Au venit neechipati ,morti de foame,erau pur si simplu o adunatura dezordonata ,necontrolabila si fara nicio motvatie de a lupta .S-au pus pe furat si devastat ,devenind o pacoste in plus pt populatia Moldovei. Ofiterii rusi si-au abandonat in Moldova trupele bezmetice ,plecand sa lupte in Rusia contra noii puteri bolsevice .Armata moldovenilor a fost nevoita sa foloseasca forta pt a-i scoate pe rusi peste granita ! Spre finele razboiului Viena cade prada bandelor locale de hoti si criminali ,autoritatile devin neputincioase iar imparatul se kca pe el de frica in palat ! Iuliu Maniu tanar locotenent in armata austrongara cu asentimentul imparatului aduna cateva detasamente de romani inrolati in armata falimentara a imparatului .Cu acesti romani Maniu restabileste ordinea si autoritatea in Viena ! Cu romani si nu cu unguri ! Conditia pusa de Maniu imparatului a fost de a-i se permite formarea de trupe romanesti in Ardeal ,care sa inlocuiasca trupele imperiului deja in plina agonie .Pina la instaurarea noilor autoritati civile si militare ,s-au organizat garzi civile din voluntari neinarmati ,cu scopul de aparare a popultiei civile . In acest moment ,patrund in Banat , Timisoara in special, bande de sarbi care au ucis gardienii voluntari neinnarmati si s-au dedat a jafuri ,crime si violuri ! Este interesant faptul ca bandele sarbesti erau insotite de asistenta militara franceza ! Si sarbii primisera ajutor francez .Documenteaza-te domnule din surse autentice demne de respect si nu din maculatura igienica a unor pseudoistorici si propagandisti de doi bani !In afara de asta mai exista buna credinta si bunul simt al interpretarii realitatilor istorice . Fara aceste doua elemente pierdem timpul de pomana cu polemici infantile si inutile !

       raspunde comentariului
 • eugen raduca

  09 aprilie 2017 21:23

  fara sa ignoram istoria mai indepartata e mai relevanta pentru prezent cea contemporana . la ialta cei trei mari , stalin roosvelt si churchill au impartit europa in zone de influenta . noi am cazut in curtea lui stalin...tot cea urmat dupa a fost rezultatul acestui ...deal....in 1956 cind rusii au inabusit rebeliunea maghiara , vestul ....democratic... era preocupat cu salvarea fostelor colonii si achizitionarea de alte noi nu de democratia in europa de est....in 1968 cind rusii au invadat chechoslovacia americanii erau ocupati cu salvarea coloniei franceze din vietnam si agresiunea israeliana in orientul mijlociu ......asa ca rusii au actionat conform tradarii vestului....numai dupa ce rusii au cedat in 1989 de buna voie europa de est si-an capatat libertatea si nu pentru ca occidentul ne-a eliberat......acum aflam ca in timp ce noi priveam la america ca la un salvator aflam cum isi asasinau proprii soldati cu ajutorul israelului pozind in victime ale egiptului astfel sa atace egiptul pozind in victime ...ca la 911 .....

  raspunde comentariului
 • AliceTP

  09 aprilie 2017 19:05

  " hmmm09 aprilie 2017 641Scarboasa natie bolsevicii ! Nu-i mai satura dreaku odata de pamant ! Tot timpul sunt la furat la vecini , asta numesc ei vitejie ! "Dupa cum scrii se vede ca esti rrom am auzit aseara pe cineva cum se tirguia in englezeste cu un chinez si apoi injura de "dreaku"l in "rromeste".Dar nu asta e problema indiferent ce ai fi trebuie sa stii ce scrii si doar apoi sa scrii. Stii tu cine au fost "bolsevicii" cu adevarat? Au fost cei ce au adus comunismul pe tancuri sovietice in tara noastra, au fost evreii care au instigat revolutia "bolsevica", ..Si acum ei minuiesc lumea, Si peste Trump- Kushner si Ivankaginerele si fata lui Trump, ...Steve Banon , constiinta lui Trump a fost indepartat--si de acum doar rau e de asteptat de acolo...Pacat. Am crezut in Trump ca va face pace in lume nu razboiul pe care il voiau Clintoneasa si Obama-care rid acum- nu ei au apasat pe buton, ci Trump! Rusii au crezut in elsi se vor razbuna...Lovitura a fost neasteptata si lasa....Romania e in pericol mare.Dumnezeu sa ne apere caci sintem acolo linga eiUS e departe!

  raspunde comentariului
 • AliceTP

  09 aprilie 2017 18:55

  " hmmm09 aprilie 2017 641Scarboasa natie bolsevicii ! Nu-i mai satura dreaku odata de pamant ! Tot timpul sunt la furat la vecini , asta numesc ei vitejie ! "Dupa cum scrii se vede ca esti rrom am auzit aseara pe cineva cum se tirguia in englezeste cu un chinez si apoi injura de dracul in "rromeste".Dar nu asta e problea indiferent ce aifi sa stii ce scrii si doar apoi sa scrii. Stii tu cine au fost "bolsevicii" cu adevarat? Au fost cei ce au adus comunismul pe tancuri sovietice intara noastra, au fost evreii care au instigat revoultia "bolsevica", ..Si acum ei minuiesc lumea, si peste Trup- Kusher si Ivanka, ...Steve Banon , constiinta lui Trump a fost indepartat--si de acum doar rau e de asteptat de acolo...Pacat. Am crezut in Trumpasa cum si rusii au crezut...Lovitura a fost neasteptata si lasa....Romania e in pericol mare...

  raspunde comentariului
 • AliceTP

  09 aprilie 2017 18:46

  Adevarat. Nu credeti ca cei de dincolo de ocean vor misca un deget ca sa apere tara noastra de minia lui Putin...nimeni nu o va face ci vor trimite condoleante si reclamatii la ONU...Cu ce va incalzi asta tara si romanii? ...Noi am gasit intotdeauna solutii cu vecinii sa o facem si acum indiferent de "aliante strategice" care nu vor face niimic ca sa protejeze anterior ci vor incheia tirguri, dupa prapad.....Nu asta vrem noi romanii...

  raspunde comentariului
 • AliceTP

  09 aprilie 2017 18:43

  Adevarat. Nu credeti ca cei de dincolo de ocean vor misca un deget ca sa apere tara noastra de minai lui Putin...nimeni du o va face ci vor trimite condoleantae si reclamatii la ONU...Cu ce va incalzi asta tara si romanii ...Noi am gasit intotdeauna solutii cuvecinii. sa o facem si acu indiferent de "aliante strategice" care nu vor face niic ca sa protejeze anterior ci vor incheia tirguri, posterior...Nu asta vrem noi romanii...

  raspunde comentariului
 • Artilerel (te) bombardescu

  09 aprilie 2017 10:46

  Vad ca o gazeta trista iar s-apuca de chestii complicate, care depasesc cu mult puterea de intelegere a generatiei hastag rezist. Padurean a conspectat constiincios surse scolaresti, fara sa inteleaga ca politica si razboiul sunt treburi complicate, care cer viziune si informatii pe masura. O sa am bunavointa sa explic cate ceva, in cele ce urmeaza. Nu vad nici o vorba despre constitutia Tanzimatului si despre viziunea turceasca in raport cu provinciile supuse. Nici o vorbulitza despre intrunirea din Boemia, cand Alexandru II a discutat cu Franz Joseph, cumparand practic neutralitatea binevoitoare a Austro-Ungariei fatza de Rusia, cu promisiunea anexarii Bosniei si Hertegovinei, ulterior materializata in acordul Novikov-Andrassy. Fiindca, acolo a fost cheia si lacata actiunii rusesti ulterioare. Ca, la semnarea conventiei militare romano-ruse, din aprilie, s-a facut vorbire de integritatea Romaniei, insa fiecare a inteles ce i-a convenit- inainte, sau dupa tratatul de la Paris, din 1856 ?! Apoi, NU rezulta de nicaieri ca batranul Carol a murit de inima rea. Nemultumit, poate, omorat de chestia asta, aproape exclus. Nu pot sa inteleg cum cineva poate sa scrie mizeriile de mai jos, la adresa romanilor, privind luptele din sudul Moldovei, in 1917. E adevarat ca numarul de divizii rusesti era mai mare, inaintea declansarii ofensivei germane. Insa, nimeni nu spune ca MCG roman a tinut divizii romanesti in rezerva, findca stia ce urmeaza. Nenorocitul filo-mongol nu stie ca unitatile ruse au defectat masiv, lasand frontul descoperit, astfel ca, in luptele din sectorul Marasesti si Oituz, romanii au fost singuri, trebuind sa astupe bresele aparute prin retragerea trupelor ruse. Victoriile din vara anului 1917 apartin, in procent de peste 90, romanilor. Aviz spurcaciunii unguresti de mai jos. Soldatii lui Kerenski au fost indiferenti la cauza romaneasca, soldatii lui Lenin si Trotski au devenit complet ostili. Mai e ceva. In 1940, rusii n-au venit singuri in Basarabia, Bucovina de Nord si Herta. Erau intelesi cu nemtii, in 1939. Ca, apoi, nemtii sa aiba ocazia sa ne duca de lant in Rusia, iar rusii pe frontul de vest, pana in Austria si in Cehoslovacia. Pe scurt, cat or fi rusii de fiorosi, ei nu pot intreprinde nimic fara complicitati serioase din randul celorlalte mari puteri, intr-un moment pe care-l socotesc favorabil. Padurean, lasa-ne. O gazeta dubioasa nu strange decat un public dubios. Sa te fereasca Dumnezeu de... sinergia faptelor. La urma de tot, naparcii iredentiste care tot impute aerul pe-aici, cu mizeriile lui denaturate, am a-i spune urmatoarele. Romanii, asa amarati cum sunt, n-au fost pasalac turcesc, ci provincie supusa, cu statut autonom, prin statutul de ahid name. Altceva decat pasalac turcesc, cu geamii si muezini. Romania si-a construit singura statalitatea, nu ca Ungaria, care a stat sub fustele turcilor, apoi Habsburgilor, fara a avea o tara propriu-zisa. Romania s-a descurcat singura cu Sovietele, si n-a cazut cu cracii larg desfacuti, in fatza lui Lenin, ca prea-curvioasa Ungarie. Romania si-a luat prin lupta teritoriile la care s-a simtit indreptatita, si in primul razboi, si in cel de-al doilea. In plus, romanii si-au platit, de fiecare data, tributul, atat in numerar, cat si de sange. De aia, Romania nu-i... Ungaria. Tot de aia, Romania are mai ales aniversari, in timp ce ungurii au mai ales ... comemorari si parastase.

  raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-miracolul-moldova-renascut-armata-romanam--8_58e744145ab6550cb80ab0e7/index.html

   15 aprilie 2017 18:46

   În primul răzbel mondeal pe frontul de pe Siret au luptat peste 1 milion - UN MILION ! - de soldați ruși, care i-au apărat pa căcăcioșii lași regățeni... 3 soldați ruși pentru fiecare soldat laș regățean ! ...iar în iarna 1916-1917 situația arrrmiyei nevolnice rrromîne practic INEXISTENTE a fost salvată parțial de misiunea militară franceză trimisă prin ocolire, prin Rusia - de fapt prin gubernia rusească Finlanda, și apoi prin Rusia - ce a re-organizat LAȘII DEZERTORI balkanici. Dotarea cu armament trmis de Antantă s-a făcut pe aceeași cale. Fără ruși, n-ar fi existat în august 1917 nici un Mărăști, nici un Mărășești și nici o Oytuz. "Marrrile viktorrrii", cu ce se laudă azi gura regățenilor, au fost de fapt STATU-QUO, egalități în bilanțul final al luptelor respective, au însemnat "dăcît" OPRIREA pă Siret - din cauza pierderilor - a ofensivei de 1 an germano-austro-ungare, de către trupele RUSO-rrromîne ! ...în noiembrie 1917, la momentul când unitățile armatei rusești au părăsit frontul dîn Șuolduova, povestea s-a "copt" IMEDIAT, cu TRĂDAREA LAȘĂ a nemernicului Brătianu la adresa aliaților din Antantă și cu CAPITULAREA rușinoasă a arrrmiyei rrromîne dă căcat. Oricum, bilanțul OFICIAL de la cea mai importantă operațiune militară de pe frontul rrromînesku, cea dă la Mărășești, este de 15000 de soldați RUȘI morti și dispăruți APĂRÂND UN PĂMÂNT STRĂIN, și tot 15000 de soldați regățeni morți și dispăruți ! Nu vă mai lăudați cu ce au făcut alții pentru voi, impostori regățeni lipsiți de obraz ! Aveți acum tupeul să IGNORAȚI MORȚII RUȘI CĂZUȚI PENTRU CA ȚARA VOASTRĂ NEVOLNICĂ SĂ NU DISPARĂ ?

   raspunde comentariului
 • Ablb

  09 aprilie 2017 10:08

  In 1917 la revolutie armata russa a fost retrasa. Rusia si Basta la Cimpia Turzi FAC aeeasi politica.

  raspunde comentariului
 • Didos

  09 aprilie 2017 8:53

  Sa revenimla oile noastre , la istoria mai recenta ! Nu acuz de nimic poporul rus , ci pe cei care in ultima suta de ani au condus aceasta tara ! Ei au transformat Rusia intr-o tara de hoti , care a furat , printre altele si tezaurul Romaniei , dat spre pastrare de romani , in vremuri de restriste , ""prietenilor"" , din rasarit ! Guvernele Romaniei in uluitoarea lor imbecilitate , poarta si acum discutii , cu rusii , in speranta desarta ca tezaurul va fi inapoiat , in loc sa suspende aceste asazise tratative si sa se adreseze instantelor internationale ! Alo guvernanti actuali ai Romaniei , dupa 100 de ani de tratative cu rusii , tot nu ati inteles nimic din ceia ce este atat de usor de pricepiut , pentru orisice natarau !

  raspunde comentariului
 • Dudu

  09 aprilie 2017 8:42

  Nu exista popor pe lumea asta caruia rusii sa-i fi facut un bine . Rusii nu au prieteni doar dusmai , pentru ca peste tot au facut doar rele . Absolut toate tarile care s-au aliat cu rusii au sfarsit jefuite . Asa inteleg rusii prietenia .

  raspunde comentariului
 • hmmm

  09 aprilie 2017 6:41

  Scarboasa natie bolsevicii ! Nu-i mai satura dreaku odata de pamant ! Tot timpul sunt la furat la vecini , asta numesc ei vitejie !

  raspunde comentariului
 • http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-miracolul-moldova-renascut-armata-romanam--8_58e744145ab6550cb80ab0e7/index.html

  09 aprilie 2017 2:54

  Vai de Kuru' rrrumînacilor și de "istoria" lor mistificatoare și mincinoasă... În primul răzbel mondeal pe frontul de pe Siret au luptat peste 1 milion - UN MILION ! - de soldați ruși, care i-au apărat pa căcăcioșii lași regățeni... 3 soldați ruși pentru fiecare soldat laș regățean ! ...iar în iarna 1916-1917 situația arrrmiyei nevolnice rrromîne practic INEXISTENTE a fost salvată parțial de misiunea militară franceză trimisă prin ocolire, prin Rusia - de fapt prin gubernia rusească Finlanda, și apoi prin Rusia - ce a re-organizat LAȘII DEZERTORI balkanici. Dotarea cu armament trmis de Antantă s-a făcut pe aceeași cale. Fără ruși, n-ar fi existat în august 1917 nici un Mărăști, nici un Mărășești și nici o Oytuz. "Marrrile viktorrrii", cu ce se laudă azi gura regățenilor, au fost de fapt STATU-QUO, egalități în bilanțul final al luptelor respective, au însemnat "dăcît" OPRIREA pă Siret - din cauza pierderilor - a ofensivei de 1 an germano-austro-ungare, de către trupele RUSO-rrromîne ! ...în noiembrie 1917, la momentul când unitățile armatei rusești au părăsit frontul dîn Șuolduova, povestea s-a "copt" IMEDIAT, cu TRĂDAREA LAȘĂ a nemernicului Brătianu la adresa aliaților din Antantă și cu CAPITULAREA rușinoasă a arrrmiyei rrromîne dă căcat. Oricum, bilanțul OFICIAL de la cea mai importantă operațiune militară de pe frontul rrromînesku, cea dă la Mărășești, este de 15000 de soldați RUȘI morti și dispăruți APĂRÂND UN PĂMÂNT STRĂIN, și tot 15000 de soldați regățeni morți și dispăruți ! Nu vă mai lăudați cu ce au făcut alții pentru voi, impostori regățeni lipsiți de obraz ! Aveți acum tupeul să IGNORAȚI MORȚII RUȘI CĂZUȚI PENTRU CA ȚARA VOASTRĂ NEVOLNICĂ SĂ NU DISPARĂ ? ...iar înainte-vreme, la 1877, la Plevna și mai-pe-unde prin Bulgaria, armata rusă ELIBERATOARE a regățenilor impotenți, aflată în ofensivă, a avut nevoie doar de niște maimuțoi tuciurii nevolnici care să rezolve cele câteva amărîte de "buzunare" cu trupe turcești, rămase în spatele ei, pentru a nu avea surprize în ofensiva ei către Istanbul. Mai ușor cu țambalu' regățenesc pă skările dă marmură ale Ermitajului, tuciuriilor. Județele din sudul Bassarrabiyei - zonă tătărească, cu numele real BUDJAK, fără populație de limbă rrromînă ! - au fost anexate de Rusia LA SCHIMB cu Dobrogea ce Rusia a cucerit-o atunci de la turci. Vă prefaceți acum că uitați că în septembrie 1940 ați EXPULZAT - se numește ETHNIC CLEANSING în limbajul juridic internațional ! - 300000 de bulgari din zona Constanței voastre de azi, ai căror strămoși au locuit acolo 1000 de ani până atunci ?! ...TREISUTE DE MII ! ...dacă nu v-a convenit schimbul de teritorii, puteți acum să retrocedați Dobrogea și litoralul urmașilor lui Dobrotici, slavii, și să vă luați înapoi Kahul, Yzmayl șî Bolgrad... Deși mă îndoiesc că ați fi de acord, parșivilor... HAHAHAHA !

  raspunde comentariului
  • draga prietene ,dumneata ti-ai intoxicat creierul cu teorii profund antiromamesti elaborate de ,,marii istorici '' ai Budapestei !u

   09 aprilie 2017 9:37

   Armata rusa trimisa sa lupte alaturi de romani era o adunatura de bieti oameni , morti de foame ,slab echipati si dezbracati ,nedisciplinati ,imposibil de stapanit si comandat ! In loc sa fie de ajutor, rusii au devenit o povara si o nenorocire in plus , s-au pus pe talharii,crime si violuri .De ,,ajutorul '' rusesc am scapat folosind forta ,trimitandu-i pe rusi inapoi de unde au venit ! Romana lui Carol I -i era la fel de corupta precum este si in prezent bugetul armatei era praduit ,armamentul era cel din 1877 ,soldatii dezbracati erau in mare majoritate tarani prost hraniti si incaltati cu opinci .Ofiterii erau ofiteri de salon care nu aveau habar de de teorie sau practica militara ! In primele confruntari militare ,multi soldati romani au murit de frig si foame ! La primele atacuri ,satul major abandoneaza soldatii n transee iar ofiterii de ,,paie'' fug panicati .Romanii nu aveau nici prieteni si nici aliati ,vecinii fiind toti in tabara inamica !Germania si Austroungaria ,Rusia au fost dintotdeauna ostile si dispretuitoare fata de romani ! Dupa castigarea independentei in1877 ,regele Carol I-i fiind german cauta sprijin politic de la Bismark si kaeser inaintea primei conferinte de pace privind recunoasterea independentei Romaniei . Este tratat cu raceala si respins ,,diplomatic'' ! Nu se dorea nemultmirea Rusiei !Oricum ,Germania si Autroungaria au ramas inamici ai romanilor ,forever ! Venind mai incoace in timp - asocierea Romaniei cu Germania in ofensiva contra Rusiei bolsevice in 1941 s-a facut prin intelegere verbala si nu prin tratat. Romania s-a asociat cu un dusman contra altui dusman . Pactul Rib-Mol ii face pe rusi si germani ,inamici in egala masura ! Multe persoane bat campii -afirmand hazardat ca romanii i-au tradat pe ,,aliatii' germani trecand de partea rusilor ! Astazi avem aceleasi considerente si sentimente fata de cele doua state ! Revenind la 1877 -Tarul a respins cu dispret propunerea regelui Carol ,ca armata romana sa participe alaturi de rusi....Dupa primele confruntari cu turcii armata rusa a suferit infrangeri dezastruase .Disperat ,tarul cere ajutorul romanilor care resping atacurile si cuceresc toate fortaretele turcesti . Comandantul Suprem Osman pasa se preda armatei romane si nu armatei ruse .Armata romana condusa in lupta de insusi regele Carol I-i a pierdut pe campul de lupta 15 000 de bravi eroi din totalul de 30 000! Armata rusa ,,prietena'' si aliata in retragere ocupa sudul Basarabiei cu consimtamantul si sprijinul moral al Germaniei! Asa ca draghe domnule in confruntarea mondiala urmatoare era firesc ca romanii cu exceptia tradatorilor ,sa lupte contra javrelor germane si austroungare Romania si-a castigat dreptul la existenta si independenta cusange si suferinta ! Faptul ca santem coplesiti de tzgani si venetici tradatori ingramaditi in viata politica ,parlament,guvern,etc nu trebuie sa punem in aceeasi barca pe toti romanii !

   raspunde comentariului
  • Ghe Lovrin

   09 aprilie 2017 6:48

   1 Finlanda nu mai era gubernie ruseasca in fiindca Imperiul tarist se dezmembrase. 2 Rusia incheiase pacea cu Germania cedand jumatate din teritoriu. In atare conditii, cum ar fi putut ajunge atatia soldati rusi prin vastul teritoriu ocupat de Germania pana la Volga? 3 Bratianu a fost unul dintre cei mai straluciti oameni politici ai vremii, una din marile personalitati ale Romaniei din toate timpurile. 4 Cand a fost ultima batalie castigata de o armata ungara pe campul de lupta, poate cu o jumatate de mileniu inainte de Marasesti, Marasti si Oituz. Poate la Mohacs sau la Selimbar, la Miraslau? 5 Armata romana a eliberat Budapesta de doua ori in ultima suta de ani. 6 Bela Kun, marele erou maghiar, era pe cale sa-si aserveasca din proprie initiative tara sub Imperiul sovietic cand a fost pus pe fuga de ostasii romani.

   raspunde comentariului
   • valeanu

    10 aprilie 2017 0:33

    Stim ca armata romana a capitulat in primul razboi mondial, a incheiat Pacea la Bucuresti in 1918 mai, iar toamna cu doua zile inainte cand s-a stiut ca Germania pune jos armele a intrat din nou in razboi. FRUMOS atate respectat pacea semnata cu cateve luni inainte. Si s-a nu uitam ca Romania a intrat in al II. razboi alaturi de Germania si in 1944 la atacat din spate si dupa aceea armata romana a inaintat glorios sub aripile gloriosului Maresal Malinovskyi pana in Cehia.

    raspunde comentariului
    • mai invata istorie analfabetule ! in 1918 singurii capitularzi au fost gunoaiele austroungare !

     16 aprilie 2017 10:02

     in 1918 in capitala imperiului , Viena ,era haos si anarhie ,bande criminale jefuiau si ucideau .Imparatul mort de frica accepta in virtutea satsfacerii unor conditii ,ca soldatii romani adunati in vreo doua detasamente de catre loc Iuliu Maniu ,sa intervina in forta si sa faca ordine . Si au facut ! Viena a fost salvata de la haos si anarhie de romani si nu de unguri ! Budapesta este salvata in anul urmator de comunismul lui Bela Kuhn ! Bineinteles ca aceste lucruri sant negate si luate in derizoriu de gunoaiele pestikentiale antiromanesti ! Toti acesti papagali analfabeti functional au o singura alternativa sa-i pupe-n *** pe toti romanii si sa le suga p..a !

     raspunde comentariului
    • mai invata istorie analfabetule ! in 1918 singurii capitularzi au fost gunoaiele austroungare !

     16 aprilie 2017 10:01

     in 1918 in capitala imperiului , Viena ,era haos si anarhie ,bande criminale jefuiau si ucideau .Imparatul mort de frica accepta in virtutea satsfacerii unor conditii ,ca soldatii romani adunati in vreo doua detasamente de catre loc Iuliu Maniu ,sa intervina in forta si sa faca ordine . Si au facut ! Viena a fost salvata de la haos si anarhie de romani si nu de unguri ! Budapesta este salvata in anul urmator de comunismul lui Bela Kuhn ! Bineinteles ca aceste lucruri sant negate si luate in derizoriu de gunoaiele pestikentiale antiromanesti ! Toti acesti papagali analfabeti functional au o singura alternativa sa-i pupe-n *** pe toti romanii si sa le suga p..a !

     raspunde comentariului
   • braTi aNU! ce nume frumos... ROMANESC!

    09 aprilie 2017 15:59

    Fara Averescu si Ieremia Grigorescu n-ti fi reusit nimic! Deorece majoritatea sudistilor erau dezertori si trupa nu asculta de un fromf ca PREZAN. Adica, desi ponderea moldovenilor stat scazute pe la 30, pana in 1916, trupa care trebuia sa opreasca ofensiva Puterilor Centrale la Marasesti, Casin, Oituz era formata din MOLDOVENI... nu stiu procentele, evident, insa pot estima ca efortul moldovenilor a fost cel DUBLU fata de cel al sudistilor, dupa 1917. Efort in Razboi, pentru care n-au primit mai nimic, desi jerfa lor de sange a fost cea mai mare.

    raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 23:34

  Daca ISTORIA este politizata cum este acum si va ramine atunci Romania este tara de tzigani

  raspunde comentariului
  • toata istoria avortonului statal pe care s-au facut stapani sudistii fara niciun drept de o BATAIE DE JOC la adresa ROMANIEI

   09 aprilie 2017 1:25

   Datele economice sunt foarte clare si seci = Romania lui carol1 era ultima din Europa la toate capitolele in pragul Primului Razboi Mondial! Iar Mircea cel Batran, desi a domnit imediat dupa bulgaroiul Dobrotici nu i-a spus niciodata respectivului teritoriu DOBROGEA, denumita astfel de rusnacii lui Kisseleff. Ati auzit de Kisseleff, cel cu Arcul de Triumf asupra Romaniei era un general RUS pe a carui shosea defileaza azi armata NATO a Avortonului statal = un stat satanic si barbar numit in totala bataie de joc Romania lu Basescu, ILiescu, Nastase, Ponta...

   raspunde comentariului
   • iar ati uitat sa va luati pastilele !

    09 aprilie 2017 13:04

    .

    raspunde comentariului
    • nu stiai ca Kisseleff era rus, iar Tudor Vladimirescu ofiter al tzarului Rusiei?

     09 aprilie 2017 21:58

     As putea trage concluzia ca sudistii au tradat de la inceput Romania, inainte chiar de nasterea ei pe harta Europei! Iar oltenii proaspat inventati dupa 1866 au violat-o din fasa... Ce sa mai spunem despre aemata sudistilor care nu a castigat niciodata niciun razboi si nu a aparat niciodata nimic de una singura - vezi finlandezii - in schimb a tras cu TUNURILE in propriul popor, numindu-se pe sine "ROMANI, romani canoi"!

     raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 23:16

  Pentru Sorin Constantin Nu retin, dar cind Turcii au stat in Romania sau Valacia si Moldovia?CIND?Turcii au subjugat pe Ungurii de jos aia care acum se pretind Episcopali si altii cu Limba schimbataTurcii au subjugat pe toti Sclavinii de la sud de DunaREValacii au facilitat aceasta miscare

  raspunde comentariului
 • scarpinat dupa ureche

  08 aprilie 2017 23:12

  in pasajul despre razboiul din Crimeea sunt niste inadvertente, pierdute in 1856 si reocupate in 1812 !?

  raspunde comentariului
 • Adrian

  08 aprilie 2017 22:49

  Romania nu a intrat imediat in razboi impotriva otomanilor decat dupa ce rusi au pierdut cateva confruntari cu otomani si au trimis sol in parlamentul Romaniei sa ceara ajutor, principele Carol a insistat sa primeasca o scrisoare oficiala din partea Ducelui Nicolae, aceasta scrisoare este trimisa de Duce si Romania trece Dunarea. La sfarsitul razboiului rusi au devastat arhivele romanesti incercand sa recupereze aceasta scrisoare. Valoarea istorica a acestei scrisori este la fel de mare precum victoriile armatei noaste la sud de Dunare.

  raspunde comentariului
  • Regățenii, nație de LAȘI, trădători și dezertori genetici, capre rîioase cu coada pe sus...Situația în februarie 1917, la numai 6 luni de la atacul infam, fără declarație de război, al mămăligarilor:

   09 aprilie 2017 3:06

   " _"La 1 februarie 1917, puterile Quadruplei Alianțe au anunțat un total de 79033 prizonieri de război români. După o sursă internă, România ar fi pierdut în cursul campaniei din 1916-1917 50000 de militari uciși, 80000 de răniți și 110845 prizonieri", a menționat istoricul francez Jean Nouzille în volumul "Calvarul prizonierilor de război români în Alsacia și Lorena, 1917-1918"." ____Dar puteți fi fericiți, măscăriciul vostru urecheat încornorat, Ferdi', șî consoarta lui, au depus flocirele pe mormintele voastre... HAHAHAHAHA ! Yote - "La data de 9 aprilie 1924, regele Ferdinand și regina Maria a României s-au deplasat într-o vizită în Alsacia, unde au luat parte la inaugurarea unui monument dedicat prizonierilor români decedați. Regina Maria a depus pe aleea de la intrarea în cimitirul Val du Patre o coroană mare de trandafiri, precum și garoafe pe toate mormintele."

   raspunde comentariului
   • de ce sant lasi regatenii? de unde au dezertat ? din armata gunoiului austro ungar sau de unde ?

    09 aprilie 2017 11:11

    .

    raspunde comentariului
   • Quadrupla Alianta ,alianta fortelor raului ,creatia lui Satan -Germania,Austroungaria si prietenii balkanici Turcia si Bulgaria !

    09 aprilie 2017 11:06

    .

    raspunde comentariului
   • Ca roman, ma mandresc cu eroii romani cazuti alaturi de francezi !

    09 aprilie 2017 10:35

    Alaturi de britanici si fancezi contra fortelor raului , a barbariei germano austroungare, a fost o onoare deosebita !

    raspunde comentariului
    • http://adevarul.ro/news/societate/romanii-foarte-credinciosi-pacat-dumnezeu-nu-ajuta-1_58ef4e0b5ab6550cb838d245/index.html

     15 aprilie 2017 1:45

     ...bey, prostovane, pierderile menționate mai-sus pentru 1916-17 le-ați avut pe frontul vostru nevolnik extrakarpatescu, nu alături dă franțuji șî dă ingleji, care au luptat doi ani, până atunci când ați crezut voi că luați totu'-de-a-gata șî ați intrat șî voi în horă, lașilor ! ...în RETRAGEREA permanentă între Tîrg'-Jii, Rîmniku'-Vîlcii, Sabar, BukaIe, Buzău, Milkov, etc. către Estul salvator rusesc ! ...retragere asezonată cu DEZERTĂRI-ÎN-MASĂ ale opincarilor tuciurii olteni șî șeseni. Frontul s-a stabilizat doar din cauza IERNII 1916-17, când germanii s-au oprit, iar apoi în primăvară a fost cât-de-cât păstrat pe loc de trupele rusești șî dă noii recruți moldoveni, că oltenii șî șesenii a dispărutără ca-măgarii-'n-ceață ! ...în Transilvania ați pierdut "dăcît" 700 - ȘAPTE SUTE ! ...nici mai mulți, nici mai puțini ! ...cam cât pierdea la anul 1492 un trib amerindian minuscul când ataca un alt trib amerindian minuscul, par igzamplu mohicanii pă apași... Cu care vă asemănați, că aceeași coloare o aveți șî voi șî același nivel dă dezvoltare șî dă civilizație ca ei atunci, șî la fel chiuiți la HORO... HAHAHAHAHA ! - dă nemernici opincari invadatori, dupe ce ați împușcat mișelește din întuneric în dimineața de 27 august 1916 mii de grăniceri ROMÂNI ARDELENI ai Austro-Ungariei, pe granița de pe Carpați, când ați atacat FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI, fără să denunțați Tratatul de alianță cu Imperiul Austro-Ungar ce v-a protejat diplomatico-militar timp de 28 de ani, ca să nu fiți alipiți de Imperiul Rus la gubernia Bassarrabiya. Morții regățeni îngropați în cimitirul Val du Patre din Alsacia sunt dintre prizonierii germanilor, LAȘII OPINCARI care au fost MULT mai mulți - 110000 ! - dăcît cei căzuți în lupte - doar 50000 ! ...nație balkanikă de lași și de trădători...

     raspunde comentariului
   • Ca roman, ma mandresc cu eroii romani cazuti alaturi de francezi !

    09 aprilie 2017 10:35

    Alaturi de britanici si fancezi contra fortelor raului , a barbariei germano austroungare, a fost o onoare deosebita !

    raspunde comentariului
  • USA

   08 aprilie 2017 23:00

   Mai flacauleSi cite carti au fost furate de rusi si nu s-au publicat?Una este de la Sclavini....cei care Imparatul Bizantin ii chemau SCLAVICare este CARTEA?

   raspunde comentariului
   • USA

    08 aprilie 2017 23:23

    Cartea respectiva a fost luata cu asentimentul Sclavinilor = SERBI de Rusi de la Sclavinii si dusa la Moscova...acvolo si esteUnde este C ARTEA?Dupa Constantin P aprox 950 AD ..."Serbi" aveau numele de la "sandals" TO BE A SLAVE

    raspunde comentariului
    • Mihai VitezuL scos de unificator - nu a reusit insa sa bata moneda nici macar in tzara de bashtina, dupa ce l-a detronat pe moldoveanul Alex cel Rau

     09 aprilie 2017 1:49

     ruminii erau sherbi, adeca serbi, fiind legati te pamint de gashca mea de slavi de sud redusi mintal

     raspunde comentariului
     • popa Moisi cel batran si popa Moisi cel tanar

      09 aprilie 2017 10:49

      Mihai Viteazul dusmanul turcilor era urmarit pas cu pas de tradarea ungurilor prin venele carora curgea sange turcesc ! Dupa ce Buda devine pasalac turcesc ,nu ramane nicio unguroaica netrasa in ,,teapa '' de turci . Progeniturile care au urmat l-au tradat si ucis pe M Viteazul !

      raspunde comentariului
     • popa Moisi cel batran si popa Moisi cel tanar

      09 aprilie 2017 10:49

      Mihai Viteazul dusmanul turcilor era urmarit pas cu pas de tradarea ungurilor prin venele carora curgea sange turcesc ! Dupa ce Buda devine pasalac turcesc ,nu ramane nicio unguroaica netrasa in ,,teapa '' de turci . Progeniturile care au urmat l-au tradat si ucis pe M Viteazul !

      raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 22:05

  Sa va spun la smecherii de Romania...PSD,UDMR,PLD,PDL...Bai nene a-ti distrus o tara Acum va orientati ca inainte la salarii BAROSANEBine nene asa sa fieCa voi GreciMama voastra de GOLANI TZIGANI

  raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 22:00

  ROmania Libera este un ZIAR controlat de Rusi si asociatiAsta se stie prin "delete" ce nu le place la golaniRomania va va arde nene

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  08 aprilie 2017 21:50

  Kuriștii scot suluri manuscrise de istorie din gaura arianusului de când lumea și pământul, dar cine le mănâncă în afară de fomiștii repetenți din prima bancă?

  raspunde comentariului
  • USA

   08 aprilie 2017 22:08

   Ai sa vezi ce ****** este Rusul si Romanul ****** de PSDLa MUNCA t6zi8ganilor

   raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 21:47

  Multi din acesti asa zisi "INTELECTUALI" DOCTORI in tot se vor prabusiNu le pasa ca DATORIA LOR ESTE SA FURE Atita timp cit sunt la guvernarecONCLUZIAtARA CONDUSA DE TZIGANInU ESTE omul care voteaza este tziganul careconduce prin diversiuni populatia inculta

  raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 21:41

  httphistorum.comancient-history62034-goths-vandals-really-germans-11.html

  raspunde comentariului
 • USA

  08 aprilie 2017 21:40

  Romanii nu-si stiu Istoria lorhttphistorum.comancient-history62034-goths-vandals-really-germans-11.htmlO tara condusa de MULES

  raspunde comentariului
 • Stefan Staicu

  08 aprilie 2017 18:55

  Atentie d-le Sorin Constantin Constitutia Romaniei din 1866, prima întocmita si promulgată de români pentru români cele anterioare ne-au fost "dăruite" de marile puteri, a stabilit în art. 1 că Principatele Unite se numesc România. Deci este corect să afirmăm că România s-a aflat sub suzeranitate otomană până la Congresul de pace de la Berlin din 1878, când independenta României a fost recunoscută pe plan extern.

  raspunde comentariului
 • Stefan Staicu

  08 aprilie 2017 18:04

  Atenie d-le Sorin constituia din 1866, prima dată de români pentru români, stipula în art. 1 că Principatele Unite se numesc România.

  raspunde comentariului
 • Marioara Risnoveanu

  08 aprilie 2017 17:47

  Ce le lipsește rușilor, și încearcă prin forța să ocupe, teritoriul României, că ne-au făcut destul rău, după cum reiese din acest rezumat, pe care l-am parcurs cu multă tristețe. Deși se numesc , creștini ortodocși, se comportă, ca niște oameni fără educație. ? Cu toate că din punct de vedere cultural, se pretind, superiori, chiar daca in credința lor , care este și a noastră, in fața lui Dumnezeu, nu sunt criterii de diferențiere a oamenilor. Doamne, oare cât, va mai dura, aceasta prigoana împotriva creștinilor români?

  raspunde comentariului
 • Marioara Risnoveanu

  08 aprilie 2017 17:47

  Ce le lipsește rușilor, și încearcă prin forța să ocupe, teritoriul României, că ne-au făcut destul rău, după cum reiese din acest rezumat, pe care l-am parcurs cu multă tristețe. Deși se numesc , creștini ortodocși, se comportă, ca niște oameni fără educație. ? Cu toate că din punct de vedere cultural, se pretind, superiori, chiar daca in credința lor , care este și a noastră, in fața lui Dumnezeu, nu sunt criterii de diferențiere a oamenilor. Doamne, oare cât, va mai dura, aceasta prigoana împotriva creștinilor români?

  raspunde comentariului
 • DECEBAL

  08 aprilie 2017 15:27

  este cert ca romanii nu doresc neamurile urate si proaste de rusi. cu toate neamurile am putut sa ne intelegem mai bine sau mai rau dar cu bestiile alea de rusi niciodata pana in prezent. AVEM DOU PUNCTE DE REZOLVATCU EI -SA NE INAPOIEZE TEZAURUL SAU ECHIVALENT BANI SI R. MOLDOVA IN UE. NU DORIM NIMIC DE LA EI TEHNOLOGIE DEOARECE SUNT ZERO -NU O CUMPARA DECAT FRAIERII SI NU ESTE DE NIVELUL VESTIC.IER DE RESTUL CE SA VORBIM DESPRE O TARA PLINA DE SARACII.CAND VOR ACCEPTA REZOLVAREA CELOR 2 PROBLEME DESCRISE MAI SUS IN MOMENTUL ACELA PUTEM SA NE SALUTAM INTR-O FRAZA PANA ATUNCI NU SUNTEM VECINI ASA CA DOAR SALUT SI PUNCT.

  raspunde comentariului
 • Catalin

  08 aprilie 2017 15:16

  Am invatat istoria cu litere chirilice , am unele scapari , numar din 30 in 30 , matamatica din Transnistria difera .....

  raspunde comentariului
 • Catalin

  08 aprilie 2017 14:19

  Dobrogea si Insula serpilor nu fusesera vechi teritorii romanseti caci Romania exista de 30 de ani. Daca ii intrebi pe Bulgari toata Dobrogea era a lor. Nu mai saditi ura! Chiar sunt curios cat mai castiga un securist din presa?

  raspunde comentariului
  • centrix

   08 aprilie 2017 21:47

   Romania dainuie de cand se vorbeste limba romana, nu de cand se semneaza hartii. Semnaturile doar consfintesc stari de fapt - romanii si Romania sunt atunci si unde se vorbeste predominant romaneste.

   raspunde comentariului
   • Catalin

    09 aprilie 2017 3:00

    Dobrogea la 1878 era plina de turci si bulgari si nu de romani. Statul roman a trecut la un proces de romanizare a Dobrogei. In acelasi timp multi turci au parasit Dobrogea pt a se muta in Imperiul Otoman. Nu zic ca Dobrogea nu apartine Romaniei. Ea a fost castigata corect in urma unor tratate. Mie nu imi plac minciunile fie ele spuse de rusi sau romani.

    raspunde comentariului
    • centrix

     09 aprilie 2017 6:29

     Dobrogea a fost greaca si romana - bizantina, romanii-vlahi si bulgarii si-au disputat-o sau au stapanit-o in comun, dar romanii erau bizantini ca urmasi ai Romei iar bulgarii nou veniti au atacat Bizantul in Balcani - inainte de turci. Nu se poate spune ca Dobrogea e turceasca asa cum nu se poate sterge istoria Constantinopolului si nici cultura greaca a Asiei Mici, cu toata stapanirea turceasca.

     raspunde comentariului
     • Catalin

      09 aprilie 2017 19:16

      Daca Dobrogea a fost bizantina si noi dam pe afara de latini cum se face ca in teritoriile romanesti s-a scris cu chirilice amar de vreme? Istoria de la scoala nu pomeneste de primul si al doilea imperiu bulgaresc care se intindea peste teritoriul actual al Romaniei. Cred ca suntem doar niste slavi care printr-un joc al sortii vorbesc o limba romanica si atat. Imperiul Roman a ocupat doar o patrime din teritoriul actual. Pot spune ca o minune s-a produs in 2000 de ani de s-a ajuns unde s-a ajuns.

      raspunde comentariului
 • lucien boya

  08 aprilie 2017 12:33

  Situatia asta se poate corecta ! Adica, Romania sa ceara un schimb de teritorii cu Ucraina sa dea Dobrogea si sa primeasca in schimb mult doritul Cahul-Ismail-Bolgrad !!!

  raspunde comentariului
  • lucien boya

   08 aprilie 2017 13:01

   Era sa uit - rusii din Transnistria dusi in Zair si adusa prospatura in zoopark .

   raspunde comentariului
  • lord dark warder

   08 aprilie 2017 13:00

   noi,ukrainienii normali la cap ,am renunta cu drag la regiunea aia rupta de lume - raionul Cahul ,nu avem bani sa ii sustinem si nu au legatura cu Ukraina ,hadeti sa facem odata granita pe Nistru de sus pana jos si terminam cu toate complicatiile!

   raspunde comentariului
 • Patriot

  08 aprilie 2017 10:23

  Rusii asa au fost si asa vor ramane , niste porci de oameni .

  raspunde comentariului
 • prost sa fii noroc sa ai

  08 aprilie 2017 10:07

  Armatele rusesti nu s-au retras din Balcani pe traseul convenit - acelasi pe care au intrat = vezi culoarul 9 paneuropean - ci au ocupat efectiv asa-numita voastra Dobro Gia = un ume slav, bulgaresc, inventat de rusi destul de recent. Cam de atunci cand au inceput sa colonizeze cu bulgari Basarabia propriu-zisa. Respectiv cele trei judete din Sud si inca oleaca. Si tare ma indoiesc de faptul ca Carol1 se pregatea de razboi cuRusii de unul singur imediat dupa evenimente - astea s-au petrecut mult mai tarziu, dupa ce a fost incoronat REGE! - de moment ce a preluatimpus denumirea ruso-bulgareasca a acelui teritoriu - cu care rusii voiau sa-i inzestreze pe bulgaroi. Sa nu uitam ca Bulgaria ramane totusi sub papuc turcesc pana prin 1907! Ati auzit ce sa intamplat prin 1907 rin Romania din cauza lui Carol1, n-asa? Carol1, care in plina Revolutie Industriala Mondiala si-a ghetoizat peste 90 din pop in ghettouri rurale si mari mahalale insalubre, unde acestia supravietuiau in conditii insalubre fara sa aiba nicio perspectiva in viata, cand toti ceilalti europeni o duceau mai bine decat ei - inclusiv sarbii!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design