Comuniștii au exterminat prin înfometare elitele românești

de Claudiu Padurean , 27 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:59, 28 februarie 2016

În perioada comunistă, elitele românești au fost supuse unui regim de exterminare. Comuniștii au executat în stil mafiot, fără judecată, peste 10.000 de oameni, potrivit istoricului Marius Oprea. Alți oameni, de talia lui Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri din 1918, ori Gheorghe Brătianu, au fost aruncați în închisori.

Scriitorul Paul Goma descrie cu lux de amănunte universul carceral și bătăile cumplite pe care brutele în uniformă de gardian le aplicau deținuților politici. Cartea sa, ”Gherla”, este o mărturie cutremurătoare. Alte mărturii, la fel de semnificative, au lăsat și alte personalități care au trecut prin infernul închisorilor bolșevice. Așa ar fi scriitorul Teohar Mihadaș sau medicul psihiatru Traian Neamțu. La un regim deosebit de dur au fost supuși prelații și preoții greco-catolici, a căror rezistență față de instaurarea comunismului s-a manifestat fără ezitare. În urmă cu câțiva ani, rugat să își exprime cea mai puternică senzație din timpul închisorii, regretatul arhiepiscop de Cluj-Gherla, IPS George Guțiu, spunea că ”îmi amintesc că tot timpul îmi era foame”.

Unui draconic regim de înfometare au fost supuși și episcopii închiși la Sighetu Marmației. Primul cardinal român din istorie, episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, a lăsat o descriere detaliată a modului în care erau hrăniți la Sighet membrii elitei românești. Mărturia sa a fost publicată în volumul de memorii al Eminen­ței Sale, care a apărut la editura Viața Creștină cu titlul ”Credin­ța noastră este viața noastră”.

Pâinea care „se pierde printre dinți“

Rația zilnică de pâine, 250 gr., de două ori pe săptămână mămăligă, de multe ori și mai multe zile. Dimineața, după două săptămâni sau trei cu ceai de mere uscate, câteva bucățele în apa caldă, se primea ”terci”, pe care nu l-am cunoscut nici după nume; era o uruială de farina de porumb, care ar fi fost să fie, cum am înțeles, dulce, dar nici o dulceață nu se simțea; primeam într-o căniță de 3/8 l; pâinea de 250 gr. se dădea o dată pe zi, înainte de masă; din aceea, dacă ți-a rămas, aveai ceva și dimineața, altcum numai terciul; acest terci a ajuns să fie cea mai bună mâncare din câte primeam până la luna iulie 1953; notez aceasta pentru a vă putea face o idee care era alimentația în Sighet: de înfometare, cum i s-a spus nu o dată directorului, căruia canonicul Moldovan (n.r.  – canonicul Ioan Moldovan, preot greco-catolic) i-a spus că: ”Pâinea se pierde printre dinți”. Mâncarea era ”arpăcașă”, adică orz rău decorticat, fiertură groasă, fără nici un gust, o gamelă plină, de la prima lingură se introducea în ”bunul și ascultătorul” stomac, în silă; în continua­re zic ”bun și ascultător” căci nu reacționa în rău, ca și când ar fi fost un prieten înțelegător, că este vorba de existență, susținerea vieții cu orice preț, până se poate; pentru aceea am spus zâmbind și între frați că ”am încheiat pact de neagresiune cu stomacul”; eu îi dau ce primesc, pregătind în gură cât se poate de bine, iar el își îndeplinea credincios datoria fiziologică; astfel am trecut fără nici un năcaz în ce privește purtarea stomacului, înplinindu-și datoria în împrejurări grele, între care acasă s-ar fi revoltat și ar fi reacționat, protestând pentru injuria ce i se aduce.

De fapt, mâncarea se făcea în silă, și totuși, el suporta, fiind vorba de existență; ”arpacașa” era fără nici un gust, chiar dacă încercai să-l sărezi, cum de alt­fel sare rar primeam, și ar fi ajuns sarea să îi dea cât de cât gust de sărat; așa a trebuit folosit, cum se dădea; de la prima lingură în silă, tot timpul cât mi s-a dat, și se dădea zilnic, foarte adeseori și de două ori pe zi. Altă mâncare a fost fasolea; nu ne dădea prea des, dar era subțire cu puține boabe; supliment nu se dădea, decât rareori, celor care erau la muncă grea, tăiatul lemnelor etc.; varză multă de tot, adică zamă de varză; tot așteptam să se termine și număram cotoarele care mai rămâneau; zamă de cartofi destul de rară, dar cartofii rar de tot în zamă; după câtăva vreme se dădea o bucățică de marmeladă; acestea au fost alimentele primate până în iulie 1953; arpacașa dominantă și varza; fasolea nu se primea așa de des cum am fi dorit-o și nu cât s-a dorit, de flămânzi ce eram.

Într-o vreme a apărut murătura: gogonelele; a fost o bucurie, nu pentru că ar fi fost pe ce să se mănânce, ci pentru variație; organismul a salutat-o că prin ea s-a sporit puțin alimentația câtă vreme s-a dat și au ținut; omul ar fi dorit și a doua, dar nu primeai decât rareori de la vreun milițian înțelegător, care venea din nou la ușă cu ce i-a mai rămas și atunci era o mare bucurie.

O dată, când am primit murătură, mi-a venit una mică de tot, credeam că va da și a doua; mă întreabă răstit: ”Ce mai vrei? Nici de atâta nu ești vrednic”; adică nici de o gogonea nu eram vrednic, iată cât prețuiește omul. Firește, n-am zis nimic, căci orice cuvânt era pasibil de pedeapsă. Cu această alimen­tație după o muncă voluntară întinsă, sprijinită de înjurături și amenințări, am slăbit cu toții de-a rândul, așa că s-a ajuns să spânzure pielea peste brâul cioarecilor-pantaloni; așa spunea scumpul frate P.S. Frențiu (n.r. – IPS Valeriu Traian Fren­țiu), glumind, că suntem slabi cum erau caii care se dădeau de hrană peștilor la Stâna de Vale; eram cu toții slabi și unii mai aveau vreun năcaz sau altul, ”senectus ipsa morbus” (bătrâ­nețea însăși este o boală); cu toate acestea, n-am auzit de la nici unul nici un cuvânt de tânguire, tot timpul moralul înăl­țat; aceasta așa trebuia să fie și se primea cu sufletul împăcat și mângâiat, că aceasta este firea lucrurilor pe această cale a crucii; liniștit înainta ca și când de mult ne-am fi pregătit pentru aceasta și ne-am antrenat acuma pentru această viață; în definitiv, evident că pregătire a fost tot ceea ce am crezut și credeam, cum zice apostolul neamurilor: ”știu cui am crezut”; și noi știam din mila Domnului, și acum și aici era aplicarea a tot ce credeam și trăirea a tot ce am predicat; mângâietoare cre­dință, mântuitoare credință, fericitoare credință în Domnul și trăisem în prezența lui fericire; ”iarăși vă voi vedea pe voi și sufletul vostru se va bucura și bucuria voastră nimenea nu o va lua de la voi”. Domnul a fost cu noi și bucuria Lui cu noi în toate neajunsurile pe această cale, pe care El ne-a fost bun însoțitor”, scria Iuliu Hossu.

Paloșul confecționat dintr-un cerc de butoi

”O dată pe săptămână se dădea și puțină carne în ciorbă; mici bucățele se aflau în ciubărul care era tras de la ușă la ușă; milițianul agita cu polonicul masa din ciubăr și pescuia și câte o bucățică de carne; se întâmpla să nu reușească, și atunci rămânea respectivul de pagubă; cu varza dădeau câteodată bucățele de tendoane de pe glezna de vită pe care le aduceau cu sacii de la abator, împreună și cu boturi de vite, din care mâncare trebuia să le cureți cu mare greutate cu lingura și cu unghiile; vesela noastră se reducea la gamelă și la cănița de 3/8 l pentru terci și apă; tacâmul era lingura, instrument universal; altceva nu aveam; lăsam unghiile mai mari, să le putem folosi la mâncare; lingura, cu timpul, se ascuțea de o parte, cum se tot freca de gamelă ani de-a rândul, și astfel cu ea reușeam să tăiem carnea, ajutând cum am zis cu unghiile; de altcum, frecam lingura și de căpătâiul patului și așa o ascuțeam cât trebuie, dar era primejdioasă pentru buze la mâncare, te puteai încresta dacă nu băgai bine de seamă; să fie cu iertare dacă pomenesc aceste mărunțișuri; o fac pentru a vedea cam cum era traiul nostru, pe care cu greu și-l poate închipui cel ce poate nici din auzite n-a aflat despre așa ceva; în alte părți va fi fost și mai rău, pentru că duhul rău împielițat știe cum să batjocorească pe om prin omul pe care l-a dezbrăcat de omenie și minte înțelegătoare.

Primăvara primeam de câteva ori ceapă verde, pe care o salute cu bucurie organismul; lipsa cuțitului l-a făcut pe rob inventiv; pentru a ne ajuta luam cu mare grijă când eram la plimbare câte o bucățică de tinichea mai groasă, pe care, prin frecare de patul fier, o ascuțeam și așa ne prindea bine; pentru tăiatul mămăligii sau a marmeladei, făceam din niște așchiuțe de fag cuțitașe de lemn pe care le subțiam cu instrumentul făcut din tinichea și le finisam, cum se spune, cu o bucățică ridicată tot din curte, înfruntând primejdia surprinderii în flagrant care putea avea urmări neplăcute. ”Necesitas plura te docebit” (nevoia te învață) spunea latinul, strămoșul nostru. Astfel ne ajutam sporind tacâmurile; dar veneau perchezițiile nocturne, așa toată truda a fost zadarnică; erau aruncate în mijlocul camerei și apoi duse afară și aruncate la gunoi. La început, n-au făcut nici o observație; lucrul începea din nou și apoi la vreo nouă percheziție, fiind descoperite, treceau și ele la gunoi, fără alte urmări, și așa mai departe; părintele canonic Folea a reușit să facă dintr-o bucată mai groasă, poate o bucată de cerc de ciubăr, lungă cam de 14 centimetri, o lamă tăioasă, așa că servea pentru trebuințele tuturor la nevoie; acest instrument se chema ”paloș”; cine avea lipsă, cerea și primea paloșul; a scăpat mereu de percheziții; când s-a descoperit, mai târziu, a avut urmări neplăcute pentru bieții robi, dar, mulțumită Domnului, nu tragice, cum voi arăta mai târziu.

Așadară, gamela, lingura instrument universal, cănița și adminiculele suplimentare pregătite de noi până la o vreme, când ne-am văzut siliți să ne lipsim de ele, rămânând numai lingura ascuțită și unghiile crescute peste normal. Socrate a spus o dată, trecând prin for și văzându-l încărcat de toate: ”Acum vedem de câte mă pot lipsi”. Diogene avea mai puțin decât aveam noi, o scoică, cu care lua apă de băut, pe care, văzând un copil că lua cu mâna și așa își stâmpăra setea, a aruncat-o în mare, ca pe un lucru de prisos”, mai scrie Iuliu Hossu.  

Iuliu Hossu a fost ridicat la demnitatea de cardinal în timp ce era rob la bolșevici

Comentarii

 • Negru Vasilica

  07 martie 2016 21:44

  Usor de castigat! Esti dornic sa castigi mai multi bani? Iti doresti chiar independenta financiara? Alatura-te acum echipei noastre si invata pas cu pas procedura simpla prin care poti ajunge la castiguri chiar si din prima luna, fara sa fie nevoie sa recrutezi oameni in retele, fara multe batai de cap! Trebuie doar sa ma contactezi cat mai repede la adresa mea de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • shlomo

  03 martie 2016 19:08

  Slab Padurene, slab. Incompleta insailarea de texte ... trebuie explicat cititorului care nu prea cunoaste nimic ca bolsevicii erau in cea mai mare parte evrei atei sau liber-cugetatori, socialisti, anarhisti.

  raspunde comentariului
 • Traian

  27 februarie 2016 21:30

  TOATE RELEL DIN LUMEA ASTA NUMAI COMUNISMUL LE-A FACUT.DAR CAPITALISMUL CE FACE?DE CE SUNT ATATIA SOMERI,FARA CASE,FARA SALARIU DECENT,IN TIMP CE ALTII SE IMBOGATESC FARA MILA PE SPINAREA CELOR FARA SPERANTA DE VIATA? DE CE PLEACA CARE INCOTRO,FIINDCA NU ARE SIGURANTA ZILEI DE MAINE? DE CE HOTIA A AJUNS LA CELE MAI INALTE COTE DIN ISTORIE IN TOATA LUMEA? DE CE APAR LA TOT PASUL ASA-ZISELE CRIZE ECONOMICE? UNDE SUNT PANURILE DE DEZVOLTARE IN FIECARE DOMENIU,ASA CUM O FACEAU ,BINE SAU RAU, ,,COMUNISTII''?CATI MOR DE FOAME,FARA NICI O SPERANTA ,DIN CAUZA BARABRIEI SI LACOMIEI CELOR BOGATI,AL SISTEMULUI MAFIOT IN CARE NACLAIE INTREGA LUME,FARA CA CINEVA SA RECUNOASCA DESCHIS ACEST LUCRU? BANUL-ESTE CEL CARE CONDUCE,OMUL A DEVENIT SCLAVUL LUI,FIE CA E BOGAT SAU SARAC. DEGEABA AU FOST RAZBOAIE DE ELIBERARE,REVOLUTII CARE SA SCHIMBE DIVERSE SISTEME,DEGEABA CONDAMNAM VECHIUL REGIM,NICI UNUL NU A SERVIT SI NU SERVESTE CU ADEVARAT INTERESELE REALE ALE OMENIRII SECOLULUI 21.NE TOT ,,PLANGEM'' PENTRU A TRAI DE FAPT IN ACEASI MIZERIE IN CARE AU TRAIT SI INAINTASII NOSTRII.PACAT CA DUMNEZEU NE-A DAT ACEASTA MINUNATA VIATA SI ACEST MINUNAT PAMANT,PE CARE LE DISTRUGEM FARA MILA,CU FIECARE CLIPA. NE INTERESEAZA MAI MULT SA PLECAM PE ALTE PLANETE,DISRUGAND DE FAPT PLANETA MAMA.TOT INAINTE FRATILOR,PANA NU MAI RAMANE NIMIC DIN NOI.

  raspunde comentariului
  • parere

   29 februarie 2016 9:52

   Nea TRAIANE comunismul si capitalismul salbatic sunt doua SANTZURI ADANCI una in stanga drumuli si alta in dreapta drumului.Daca te abati la stanga sau la dreapta cazi in ele si iti rupi gatu, si greu mai iesi.

   raspunde comentariului
 • Traian

  27 februarie 2016 21:30

  TOATE RELEL DIN LUMEA ASTA NUMAI COMUNISMUL LE-A FACUT.DAR CAPITALISMUL CE FACE?DE CE SUNT ATATIA SOMERI,FARA CASE,FARA SALARIU DECENT,IN TIMP CE ALTII SE IMBOGATESC FARA MILA PE SPINAREA CELOR FARA SPERANTA DE VIATA? DE CE PLEACA CARE INCOTRO,FIINDCA NU ARE SIGURANTA ZILEI DE MAINE? DE CE HOTIA A AJUNS LA CELE MAI INALTE COTE DIN ISTORIE IN TOATA LUMEA? DE CE APAR LA TOT PASUL ASA-ZISELE CRIZE ECONOMICE? UNDE SUNT PANURILE DE DEZVOLTARE IN FIECARE DOMENIU,ASA CUM O FACEAU ,BINE SAU RAU, ,,COMUNISTII''?CATI MOR DE FOAME,FARA NICI O SPERANTA ,DIN CAUZA BARABRIEI SI LACOMIEI CELOR BOGATI,AL SISTEMULUI MAFIOT IN CARE NACLAIE INTREGA LUME,FARA CA CINEVA SA RECUNOASCA DESCHIS ACEST LUCRU? BANUL-ESTE CEL CARE CONDUCE,OMUL A DEVENIT SCLAVUL LUI,FIE CA E BOGAT SAU SARAC. DEGEABA AU FOST RAZBOAIE DE ELIBERARE,REVOLUTII CARE SA SCHIMBE DIVERSE SISTEME,DEGEABA CONDAMNAM VECHIUL REGIM,NICI UNUL NU A SERVIT SI NU SERVESTE CU ADEVARAT INTERESELE REALE ALE OMENIRII SECOLULUI 21.NE TOT ,,PLANGEM'' PENTRU A TRAI DE FAPT IN ACEASI MIZERIE IN CARE AU TRAIT SI INAINTASII NOSTRII.PACAT CA DUMNEZEU NE-A DAT ACEASTA MINUNATA VIATA SI ACEST MINUNAT PAMANT,PE CARE LE DISTRUGEM FARA MILA,CU FIECARE CLIPA. NE INTERESEAZA MAI MULT SA PLECAM PE ALTE PLANETE,DISRUGAND DE FAPT PLANETA MAMA.TOT INAINTE FRATILOR,PANA NU MAI RAMANE NIMIC DIN NOI.

  raspunde comentariului
  • clencix

   28 februarie 2016 11:09

   Pentru ca prostia e mare si prostii vor sa traiasca la fel ca desteptii, fara sa-si aduca si ei contributia la progres. Si mai sunt si inselatorii, care mascheaza cu vorbe contributia reala la progres. Comunismul nu face progres deloc, iar progresul din capitalism nu il fac toti, numai unii. Se imbogatesc si altii pentru ca retributia nu se face corect, numai cat progres produci atata castig sa ai si cei care castiga incorect nu sunt descoperiti. Progres trebuie si in controlul castigurilor, nu numai in tehnica. Progresul social ar respecta ca fiecare sa primeasca dupa cum contribuie la progresul general, dar mecanismele de repartitie inca nu sunt perfectionate. Cei care ar perfectiona justitia retributiei ar trebui sa castige cel mai mult. Dar cine nu se lupta sa fie retribuit dupa merit, merita sa piarda.

   raspunde comentariului
 • clencix

  27 februarie 2016 18:12

  In "Ghepardul" Lampedusa zice ca un nobil chiar cand moare, cum o face, ca isi seamana samanta. Se chinuie noua elita derivata din nomenclatura comunista sa semene cu elita autentica vezi vizitele iliesciene la concerte, dar tot ceea ce poate este sa faca fatada, fara sa priceapa esenta de sacrificiu propriu pe care elita o are in sange, incapatanarea in a-si urma menirea absoluta si straduinta sa mentina principiile deasupra zilei de azi. Elita este cea care face modelul de durata al natiunii si il si indeplineste, implantandu-se in istoria si felul de al fi al neamului. De asta nu le reuseste nimic astora de acu, cei de azi sunt palidele umbre ale ucigasilor elitei vechi al poporului roman, ai criminalilor cu remuscari tardive si straduinte inutile, pentru ca nu au gena elitei in suflet, o au pe a distrugerii ei. Comunistii au distrus tot ce nu au inteles, omoara tot ce e sfant si ce ramane e pustiu si foame, suflete goale.

  raspunde comentariului
 • anuta

  27 februarie 2016 15:03

  Se cauta operatori online din toate localitatile tarii pentru promovare proiect de anvergură natională care vizează piata mondială a cărtilor în format digital ,ca si piata natională a cărtilor în format tipărit. Avei ansa de a începe ceva nou, ceva ce sigur NU vei mai întâlni în altă parte . Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e mail . Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de commision. Se cere seriozitate, vointa,rabdare,tenacitate. Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detalii, cere informatii la adresa de email simon_ anutayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Mihai

  27 februarie 2016 13:34

  Paul Goma a fost eliminat complet pentru ca multi tovarasi sunt deranjati, si eclipsati de personalitatea marelui scriitor si disident. Sa nu mai vorbim ca cei care-l traumatizau, cenzurau sunt si acum la putere.

  raspunde comentariului
 • Monica

  27 februarie 2016 12:39

  Nu se pomeneste nimic nici de eroii luotei de rezistenta.Probabil ca articolul era prea lungsau nu convine parlamentarilor actuali,care vorbeau odata de recompense simbolice sa se incheiedaca vreti etapa luptei inpotriva comunismului.

  raspunde comentariului
  • Andrei

   27 februarie 2016 13:13

   Pentru Monica. Nu se mai pomeneste nimic despre lupta anticomunista si eroii acesteia pentru ca s-au dat semnale de catre SIE ca sa se termine cu asta deranjate fiind naparcile bolsevice care au adus respectiv mentinut comunismul in Romania si fii acestor naparci.

   raspunde comentariului
 • parere

  27 februarie 2016 12:20

  In DEMOCRATIE o tara sau un imperiu se poate conduce doar daca alegi democratic omul serviciilor.Asa e la americani asa e si la rusi si se pare ca romanii se pricep si ei la copiat.Altfel ajung la putere marionetele diferitelor mafii si grupuri de interese interne si mai ales externe care distrug tara. O solutie ar fi DEMOCRATIA POPULARA PE CATEGORII SOCIALE. adica in parlament sa fie membrii reali ai diferitelor categorii profesionale dupa numarul lor real din tara dar nu sa fie reprezentati de altii ci direct din randul lor sa zicem chiar si prin tragere la sorti dintr-un numar pe fiecare judet in parte.

  raspunde comentariului
 • Dan Samarescu

  27 februarie 2016 10:07

  Regim criminal.Am avut eroi,victime si tortionariPâna prin 64 neispravitii lui Dej au fost criminali.Apoi comunistii au devenit bisnitari.Necazul continua.Dupa 90 ,ne-am pricopsit cu Iliescu si "agatatii"...Când vor elite autentice?Ce avem acum e înca brambureala.Sunt totusi semne de schimbare.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  27 februarie 2016 9:58

  Este adevarat, cum sa nu fie. Exterminarea vechilor elite ale Romaniei Mari, care sa faca loc noii clase conducatoare, dupa chipul si asemanarea regimului. Intre clasa conducatoare exterminata atunci, pana prin anii 60, si actuala clasa conducatoare nu mai exista nici un raport de continuitate. Nici educatia, nici meritul personal, nici onorabilitatea. Actuala clasa politica romaneasca este creatia RPR -RSR, iar lumea se mira de rezultate. Unul zice ca elitele vor renaste din propria lor cenusa- eronat ! Din cenusa nu renaste nimic, nici macar iarba verde. Iar actualele elite, cu ghilimele de rigoare - au fost pervertite intr-un asemenea hal, incat este foarte, foarte greu, sa le mai iei in serios.

  raspunde comentariului
 • vae victis

  27 februarie 2016 6:39

  Comunistii au fost tot romani, poate cei mai razbunatori, cruzi si primitivi din blocul comunist. Razboiul n-a fost curat, ororile au fost de nedescris. Si astazi suportam efectele exterminarii raselor, Elitele vor renaste din propria-i cenusa.

  raspunde comentariului
  • gica parlamentaru

   27 februarie 2016 11:28

   Au fost HEBREI nu romani.Liderul comunist Marcel Pauker Nascut 6 decembrie 1896 Bucuresti, hebreu.

   raspunde comentariului
 • Dr.ing. Victor Ispas, Frankfurt

  26 februarie 2016 10:39

  Catastrofa este și că, comuniștii vinovați de bestialitatea instaurării și dăinuirii comunismului la noi sunt mai departe printre noi, nepedepsiți pentru distrugerea nu numai ai elitei țării ci a moralei unui întreg popor, prin sechelele lăsate cel puțin la două generații, prin morții vii cu spiritul distrus de abominabilele fapte la care au fost ei sau ai lor sau martori și care, cum se știe, aceste traumatisme psihice se transmit genetic la generațiile viitoare. Comuniștii, chiar arși pe rug nu vor putea plăti daunele de generații aduse poporului român. Și în loc să stea în pășcării cum înmiit o merită, cum vedem peste tot, comuniștii și securiștii au devenit CIOCOII ȚĂRII FĂRĂ MORALĂ, FĂRĂ RUȘINE, FĂRĂ BUN SIMȚ,FĂRĂ URMĂ DE DEMNITATE!!! FURĂ, FURĂ CÂT ȘI DE UNDE POT!! Hămesiți ca heitele de hiene se năpustesc la cea mai rămas de jefuit și, cu cea mai nerușinată, nesimțită, ticălășită purtare -tipică hoțului cu înaintași de viță de mârlani, golani, hoți de buzunare, pești țiitori de case de *****, criminali de subsoluri- se afișează cu furtul la vedere ca să arte - cu trabucul în mână ca Beizadeua Tovarășei Plumb apropo DNA când în vine rândul tovarășei la întrebarea de unde bănetul Madam Plumb, de unde? ca să jignească să umilească pe cei furați!!! Ei, comunisșii și mâna lor dreaptă, securiștii, sunt cei ce jefuiesc astăzi țara, legați unul de altul prin taina păcatului, a ticălășiilor săvârșite impreună su singuri și neplătite.

  raspunde comentariului
  • P A T R I O T

   28 februarie 2016 1:32

   I n 1990 r o m a n i i au ratat sansa de a deveni liberi , au preferat sa fie sclavi ,sa-si calce demnitatea in picioare.Vina este a lor,sa fim realisti ! ! !

   raspunde comentariului
 • Cain

  26 februarie 2016 9:37

  Din articol lipsesc foarte multe nume ale elitei intelectuale romanesti, exterminate in perioada marii terori dintre 23 august 1944 si aprilie 1964. Sa fie de vina legea antiromaneasca nr. 217 ?

  raspunde comentariului
 • relativ

  26 februarie 2016 8:15

  Liderul comunist Marcel Pauker Nascut6 decembrie 1896 Bucuresti, Romania Decedat16 august 1938, 42 de ani Blutovo, Moscova, Rusia Alte nume Luximin, Paul Lampart, Burghezul, Puiu, Herman Gugenheim, Priu, Semionovici Marin, Stepan sau Paul Weiss Etnieevreiasc Ocupatiepolitician comunistCunoscut pentruMarcel Pauker s-a implicat în luptele politice cu Vitali Holostenco a fost executat în cursul Marii Terori staliniste în U.R.S.S.Partid politicPartidul Comunist RomânSoieAna Pauker

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design