5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăAldineGoogle o omagiază pe Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Google o omagiază pe Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Inițiativa Google se explică prin faptul că, la data de 10 noiembrie 2018, se împlinesc 131 de ani de la naşterea Elisei Leonida Zamfirescu.

Elisa Leonida Zamfirescu este considerată prima femeie inginer din lume, dar ulterior s-a dovedit faptul că irlandeza Alice Perry a absolvit cu şase ani mai devreme decât ea, în 1906.

Elisa Leonida Zamfirescu este sora lui Dimitrie Leonida, considerat„părintele energeticii româneşti”.

„Viitorul femeilor în inginerie este măreţ”, scria ziarul românesc Minerva în anul 1912, anunțând că „Domnişoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obţinând o Diplomă în Inginerie”.

La 10 noiembrie 1887, Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galaţi. După ce a absolvit cu note mari Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, ea a obţinut un bacalaureat la liceul Mihai Viteazul. Dar când a aplicat pentru Şcoala de Poduri şi Şosele, a fost respinsă din cauza faptului că era femeie.

Neabătură, ea a aplicat la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani a spus că ar fi mai bine să se concentreze pe „Kirche, kinder, and kuche” (copii, biserică şi gătit – n.r.). Ea a insistat să obţină diploma în trei ani, pentru a deveni una dintre primele femei inginer din Europa.

Devenind prima femeie membră a A.G.I.R. (Asociaţia Generală a Inginerilor Români), ulterior Zamfirescu a condus laboratoare la Institutul Geologic Român.

Elisa Leonida Zamfirescu a supravegheat numeroase studii economice, analizând resursele naturale ale României, precum cărbune, şisturi, gaze naturale, crom, bauxită şi cupru. A fost cunoscută pentru faptul că era atentă în mod special la educarea personalului şi petrecea multe ore mentorând tineri chimişti.

Mamă a două fiice, ea a predat fizică şi chimie la Şcoala de Fete Moş Pitar, ca şi la Şcoala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti. În 1993, moştenirea sa a fost comemorată de către Capitala României prin numirea unei străzi în onoarea sa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

Bitcoin se apropie de pragul de 80.000 de dolari, impulsionat de victoria lui Trump și de un Congres pro-cripto

Bitcoin a atins un nou record duminică, urcând la 79.771 de dolari, pe fondul entuziasmului generat de poziția pro-cripto a președintelui ales Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă