1547. Moare Regele Henric al VIII-lea, întemeietorul Bisericii Anglicane după ruperea legăturilor cu Roma, cunoscut pentru că a avut șase soții.
1608. S-a născut Giovanni Alfonso Borelli, fizician, matematician și astronom renascentist italian, întemeietor al biomecanicii.
1611. S-a născut astronomul polonez Jan Heweliusz, cunoscut ca fondator al topografiei lunare și pentru mai multe constelații introduse de el, folosite și astăzi.
1725. A murit Petru cel Mare, țar al Rusiei.
1813. Jane Austen publică romanul „Mândrie și prejudecată”.
1880. S-a născut pictorul Camil Ressu.
1886. S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu.
1887. S-a născut Arthur Rubinstein, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX.
1898. A murit Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti. A compus muzica pentru „Hora Unirei”.
Citește și: Unirea face puterea. Puterea centrală. Despre cealaltă față a momentului 24 ianuarie 1859
1912. S-a născut pictorul american Jackson Pollock, unul dintre exponenții majori ai expresionismului abstract.
1931. A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. A condus, în timpul Primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România.
Citește și: Generalul francez care a luptat pentru România
1933. După o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Hitler în funcția de cancelar.
1936. S-a născut scriitorul albanez Ismail Kadare.
1941. După Rebeliunea legionară din 21 ianuarie – 23 ianuarie 1941, se constituie un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari și tehnicieni.
1955. S-a născut Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței.
1972. A murit scriitorul Dino Buzzati („Deşertul tătarilor").
1978. S-a născut Gianluigi Buffon, unul dintre cei mai buni portari de fotbalist ai lumii. În 2006 a câștigat alături de naționala Italiei Campionatul Mondial și a a primit premiul „Lev Iașin”, oferit celui mai bun portar al turneului final. Buffon a fost portarul echipei în toate cele șapte meciuri care au adus trofeul în Italia pentru a patra oară și a primit doar două goluri în acel turneu: un autogol și un gol din penalty.
1986. Catastrofa navetei spațiale Challenger, a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor șapte astronauți aflați la bord. Din cauza acestui accident, timp de doi ani și jumătate nici o navetă americană nu a mai realizat vreo misiune spațială, până la lansarea navetei Discovery, în 1988. Challenger a fost înlocuită de Endeavour, lansată pentru prima dată în 1992.
1990. În piaţa Victoriei a avut loc un miting al opoziţiei, organizat de PNŢ-CD, PNL, PSDR. În paralel s-a desfăşurat o contramanifestaţie organizată de FSN. La aceasta au participat muncitori şi mineri sosiţi din Valea Jiului. La sfîrşitul zilei au avut loc tratative între reprezentanţii partidelor istorice şi FSN.
1999. Este înfiinţată, la Bucureşti, Academia Română de Aviaţie, prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilă.
2002. A murit Astrid Lindgren, scriitoare pentru copii din Suedia, laureată a premiului „Hans Christian Andersen”. („Pippi Șosețica”, „Frățiorul și Karlsson de pe acoperiș”, „Prințul Mio și căluțul fermecat”, „Frații Inimă de leu”). Cărțile ei s-au vândut în milioane de exemplare.
Ziua mondială a protecției datelor
Citește și:
Reforma monetară. Suceava. Hindi. Cullinan. Balotă. Newman. Australia.
Ziua studenților. Chamonix. Eusebio. Lagrange. Capone. Vysotsky. Woolf. M*A*S*H.