Sfânta Marina
Tradiții. Cine lucreză în această zi se face jumătate pește, jumătate om. Marina se ține pentru că pământul șade pe o coadă de pește și li-e frică să nu dea peștele din coadă să răstoarne pământul. Marina se serbeză pentru că ea îi înspăimânta pe draci și îi apără pe oameni de ei. Marina și Catarina au fost două fete foarte frumoase. Diavolul a încercat să le ispitească, dar nu a reușit. El le-a închis într-o temniță, s-a prefăcut în șarpe, ca să le sperie. Din șarpe s-a făcut ied. Sf. Marina nu s-a speriat, ci a prins iedul de barbă și cu un ciocan a început să-l bată, până a fugit. Marina a prins pe dracul, ducându-se să toace la biserică, i-a luat ciocanele și maiele și l-a l-a bătut cu ele până l-a lăsat aproape mort, umplându-l de sânge.
Marina e o sfântă cu hachițe: prea bună cu unii și foarte aspră cu alții. Unora le prinde bine și îi ajută, chiar atunci când aceștia muncesc în ziua ei, altora le face rău. Gospodinele văd în decursul anilor dacă această zi le priește și, drept urmare, o serbeză sau nu. Nevestele tinere o serbează întotdeauna. Despre Sf. Marina se spune că ar pune foc din cer în recolta celor ce muncesc, mai ales la grâu sau fân.
Obiceiuri. Marina e ziua în care atât oamenii cât și femeile fac legătură între ei, ca să fie frați de cruce până la moarte, și se numesc între ei frați, iar femeile, surate. Cele două femei sau doi bărbați care voiesc a se uni, cumpără fiecare câte ceva pentru mâncare (pâine, zahăr, vin etc.) și se duc la un loc unde își dau unul altuia ce are și, în timpul când zice: „Să fim frate până la zi de moarte”, și de atunci își zic numai frate și soră.
Cuvioasa Marina se serbează cu o săptămână de post pentru că înfrânge răutate, ferind pe oameni de ispită. Marina o serbează femeile ca să le meargă bărbaților bine la orice lucru, iar fetele o serbează pentru dragoste, să aibă lipici.
Se lucrează numai până la prânz. Feresc de pricole în călătorii, precum și de căzături, smintituri, întâmplări rele în călătorie, de foc și înecăciuni. Dacă vor lucra în această și dacă se va îmbolnăvi vreunul, nu mai are leac, iar dacă scapă de moarte, rămâne schilod. Ori mori, ori zaci până la anul. Se ține pentru cp e rău de lovituri. Se serbează pentru a nu căpăta o boală răutăcioasă de pântece sau diferite bube.
1810. S-a născut August Treboniu Laurian, filolog, istoric, publicist și om politic, unul din liderii Revoluției de la 1848.
1821. Teritoriul Floridei este cedat Statelor Unite de către Spania.
1867. S-a n-scut Ludovic Mrazek, geolog român de etnie cehă, membru al Academiei Române, primul specialist din România care a susținut originea organică a petrolului. De numele său este legată și înființarea Institutului Geologic al României.
1888. Șemuel Iosef Agnon, scriitor israelian, laureat al Premiului Nobel.
1907. A murit scriitorul francez Hector Malot, cunoscut mai ales pentru romanul Singur pe lume.
1912. A murit matematicianul francez Henri Poincaré, cu contribuții științifice importante și în domeniile astronomiei, geodeziei, mecanicii cuantice și filosofiei. Lui îi aparține și renumita Conjectură a lui Poincaré (Bănuiala lui Poincaré), care a putut fi dovedită abia după aproape 100 de ani de la prima formulare a ei în anul 1904.
1917. Familia regală a Marii Britanii adoptă numele de Windsor.
1918. Bolșevici l-au executat pe ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, alături de familia sa.
1920. S-a născut Juan Antonio Samaranch, președinte al Comitetului Olimpic Internațional (d. 2010)
1923. A murit Theodor Rosetti, publicist și politician român, fost prim-ministru al României și membru d onoare al Academiei.
1934. S-a născut Donald Sutherland, actor canadian
1945. A avut loc Conferinţa de la Potsdam: Şefii de stat şi de guvern ai SUA, Marii Britanii şi URSS s-au întâlnit pentru a reglementa situaţia postbelică în Europa
1947. Parlamentul hotărăşte ridicarea imunităţii parlamentare unui număr de 6 deputaţi ai PNŢ: Iuliu Maniu, Aurel Leucuția, Emil Ghilezan, Vasile Serdici, Ilie Lazăr si Gr. Niculescu-Buzești, care sunt arestaţi, fiind acuzaţi de o încercare de răsturnarea regimului.
1954. S-a născut actualul cancelar al Germaniei, Angela Merkel.
1955. A fost inaugurat parcul de distracții „Disneyland", din sudul orașului Los Angeles.
1976. La Montreal (Canada) a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. (17 iulie – 1 august)
1980. Au fost inaugurate lucrările de construcție a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.
1985. 17 state au fondat, la Paris, "Agenția de Coordonare a Cercetărilor Europene" – EUREKA – (European Research Co-ordination Agency).
1994. Brazilia a învins Italia cu 3-2 în finala Campionatului Mondial de Fotbal din Statele Unite. Este prima finală a Cupei Mondiale care a fost decisă de un penalty.
2003. A încetat din viaţă „Regina Salsa”, cântăreaţa de orgine cubaneză Celia Cruz.
2009. A murit unul dintre cei mai importanți filosofi polonezi: Leszek Kołakowski.
Citește și:
DADA. Căderea Bastiliei. Afacerea Tămădău. Klimt. Arghezi. Solana. Undă verde la informaticieni.