2.9 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistHalep. Totti. PNȚ. Hieroglifele. Ziar zilnic. Oblomov. Degas. Prunariu. E=mc2.

Halep. Totti. PNȚ. Hieroglifele. Ziar zilnic. Oblomov. Degas. Prunariu. E=mc2.

1533. S-a născut Stephan Báthory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei.

1822. Savantul francez Jean-François Champollion anunță că a descifrat, cu ajutorul inscripției de pe piatra de la Rosetta, hieroglifele Egiptului antic.

1827. S-a născut Alexandru Papiu-Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.

1880. S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti ai secolului al XX-lea.

1891. A murit Ivan Aleksandrovici Goncearov. Personajul principal din capodopera sa, romanul „Oblomov", a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii născând ideea oblomovismului.

1896. Are loc inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier.

1903. S-a născut pictorul Alexandru Ciucurencu.

1905. Albert Einstein publică studiul „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?” în revista științifică Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2.

1909. A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa. Primele amenajări datează din anii 1850. Finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny

1914. Moare, după o domnie de 48 de ani, regele Carol I al României. Este succedat de Ferdinand I al României.

1917. A murit pictorul impresionist Edgar Degas.

1917. A apărut, la Bucureşti, „Scena”, „ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport”, la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu.

1940. S-a încheiat Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio), pentru impunerea unei „noi ordini” în Europa şi în „Marea Asie de Răsărit”.

1940. A murit filosoful german Walter Benjamin.

1952. S-a născut Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român.

1965. A murit actrița americană Clara Bow. După rolul de succes din filmul mut „It”, unde interpretează rolul unei adolescente nonconformiste, ea a devenit cunoscută ca „fata It”, reprezentând apelativul femeii tinere și fără prejudecăți. A jucat în peste 20 de filme (1927-1930), însă scandalurile în care a fost implicată, precum și o serie de căderi nervoase i-au distrus cariera.

1976. S- născut fotbalistul itlaian Francesco Totti.

1991. S-a născut Simona Halep, jucătoare română de tenis de câmp

1991. Au început, la București, lucrările Congresului Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, primul congres de după război al acestei formațiuni politice. A fost ales președinte al partidului Corneliu Coposu.

1992. Alegeri legislative şi prezidenţiale în România

Ziua Mondială a Turismului

Citește și:

Toamna: tradiții, semne, prevestiri

Regina bluesului. Timișoara. Nurofenul de la Sydney. Heidegger. Botta. Gershwin. Newman.

Mineriada. Strauss. Remarque. Almodóvar. Maria T. Genetica. Peleș. Sequoia.

Cele mai citite

Claudiu Târziu: România este condusă de Viktor Orban prin interpuși

Târziu afirmă că Guvernul Ciolacu 2 s-a născut din cea mai monstruoasă trădare a intereselor și siguranței naționale ale României Europarlamentarul Claudiu Târziu a publicat...

UNSR solicită guvernanților să restabilească drepturile pentru studenți și anunță un val de proteste

UNSR cere implementarea unor politici coerente, pe termen lung, care să trateze Educația ca pe un domeniu strategic și nu ca pe un simplu...

Senator AUR: Măsurile fiscale propuse de Guvern, o bombă asupra economiei

Petrișor Peiu afirmă că noile reglementări sunt „o bombă fiscală” care va afecta întreaga economie și va declanșa o criză economică, democratică și morală Senatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă