2.9 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist9 iunie în istorie: România reia relațiile diplomatice cu URSS. Se întrunește...

9 iunie în istorie: România reia relațiile diplomatice cu URSS. Se întrunește primul Parlament de după căderea comunismului

La 9 iunie 1912 a încetat din viaţă, la Berlin, scriitorul Ion Luca Caragiale. În anul 1934, România şi U.R.S.S au reluat relaţiile diplomatice care fuseseră întrerupte în anul 1917. Iar în anul 1990 s-a reunit primul Parlament al României ales după căderea comunismului.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 9 iunie în istorie

1781 – S-a născut inginerul George Stephenson care a construit prima cale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur. (d. august 1848)

1898 – S-a născut scriitorul și diplomatul italian Curzio Malaparte, teoretician al fascismului (decedat 1957). Cea mai cunoscută carte a lui este "Tehnica loviturii de stat".

1919 – Au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de legaţie între România şi Polonia. 1923 – România a semnat un Protocol de adeziune la Convenţia şi Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes naţional, semnate la Barcelona, la data de 20 aprilie 1920, cu rezerva ca principiile Convenţiei să nu contravină statutul internaţional al Dunării, elaborat pe baza art. 349 al Tratatului de la Versailles din 28 iunie 1919.

1934 – România şi U.R.S.S au reluat relaţiile diplomatice, întrerupte unilateral de către Rusia la 31 decembrie 1917.

1949 – Şi-a început activitatea "Societatea de ştiinte istorice şi filologice din România".

1990 – S-a întrunit Parlamentul României rezultat în urma alegerilor de la 20 mai.

1997 – Camerele reunite ale Parlamentului au aprobat un proiect de hotărîre care prevedea participarea României la constituirea Rezervei Strategice pentru Forţa de Stabilizare din Bosnia-Herţegovina (SFOR), participare solicitată de preşedintele României printr-o scrisoare adresată forului legislativ.

1997 – Regele Mihai şi-a reluat turneul european consacrat sprijinirii integrării României în NATO, din primul val, printr-o vizită de cinci zile în Spania.

1997 – Miniştrii de Externe din cele şapte state participante la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), printre care şi România, s-au reunit la Salonic, în cadrul celei de-a doua întîlniri a SECI.

2004 – PSD a obţinut la nivel naţional 37,4% din mandatele de consilieri locali, urmat de PNL – 17,6% şi PD – 15%. În clasament urmează PRM – 7,1%, UDMR- 6,3%, PUR – 6,1%. Alianţa Dreptate şi Adevăr a obţinut 0,15% din totalul mandatelor. Mandatele au fost atribuite după ce s-a înregistrat următoarea situaţie a voturilor: PSD 31,8%, PNL – 16,6%, PD – 13,9%, PRM – 7,7%, PUR 6,5%, UDMR – 5,4%.

2005 – Guvernul a adoptat Strategia de comunicare internă şi externă privind integrarea României în Uniunea Europeană; documentul a fost elaborat la iniţiativa Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale şi reuneşte peste 200 de proiecte propuse de un număr de 37 de instituţii publice în cadrul unui comitet interministerial special constituit

2005 – Parlamentul din Bolivia l-a desemnat pe Eduardo Rodriguez, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, în funcţia de şef al statului, în locul lui Carlos Mesa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...

Guvernul adoptă măsuri dure de austeritate: Impozite mai mari și eliminarea facilităților fiscale

Măsurile vizează creșterea veniturilor bugetare prin ajustarea impozitelor și eliminarea unor facilități fiscale Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă