3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist4 aprilie în istorie: Se înființează NATO. Americanii și britanicii bombardează România

4 aprilie în istorie: Se înființează NATO. Americanii și britanicii bombardează România

La 4 aprilie 1459, Moldova acceptă suzeranitatea Poloniei. În 1944, SUA și Marea Britanie bombardează Bucureștiul. În 1949 se înființează NATO. Iar în 1953 a murit fostul rege Carol al II-lea.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 4 aprilie în istorie.

1459. Tratat de pace între Ștefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) și reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se stabilea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoașterea suzeranității polone de către Ștefan.

1581. Francis Drake, corsar, navigator, neguțător de sclavi și om politic englez, îşi încheie călătoria în jurul lumii şi este ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta I.

1814. Napoleon abdică, numindu-l împărat al Franței pe fiul său, Napoleon al II-lea.

1818. Congresul american a decretat arborarea unui steag cu câte o stea pentru fiecare stat al SUA.

1841. William Henry Harrison moare de pneumonie și devine primul președinte al Statelor Unite care moare la birou și unul dintre președinții cu cele mai scurte mandate (o lună de zile).

1846. S-a născut Contele de Lautréamont, scriitor francez al cărui stil s-a aflat la confluența dintre simbolism și suprarealism.

1850. Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înființat Corpul Jandarmilor.

1920. A fost realizat primul film românesc de desen animat: „Păcală în Lună”.

1921. S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de seruri şi vaccinuri Dr. Ion Cantacuzino.

1923. A murit matematicianul britanic John Venn, celebru pentru introducerea așa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii precum: teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică.

1929. A murit inginerul german Karl Benz, pionier al automobilismului  (născut 1844).

1932. S-a născut regizorul rus Andrei Tarkovsky.

1932. S-a născut actorul american Anthony Perkins  (decedat 1992).

1933. S-a născut actorul Ştefan Tapalagă  (decedat 1994).

1938. S-a născut Aristide Buhoiu, realizator TV, scriitor român (decedat  2006).

1944. Primul bombardament masiv al aviaţiei anglo–americane asupra Bucureştiului, soldat cu mari distrugeri materiale şi circa 3000 de morţi.

1945. Al doilea război mondial. Teritoriul Ungariei a fost complet eliberat de sub ocupația fascistă, de către trupele române și sovietice.

1949. Douăsprezece națiuni: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia, semnează Tratatul Nord Atlantic, creând NATO.

1953. A murit Carol al II-lea (născut 1893), rege al României în perioada 1930-1940.

1968. Martin Luther King Jr. (născut 1929), laureat al premiului Nobel, este asasinat de James Earl Ray la un motel din Memphis, Tennessee.

1992. A murit Vintilă Horia  (născut 1915), scriitor din exil, autor al romanului Dieu est né en exil, pentru care a primit premiul Goncourt în 1960.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă