12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist25 mai în istorie: Se deschide cel mai faimos muzeu din Transilvania....

25 mai în istorie: Se deschide cel mai faimos muzeu din Transilvania. ONU înființează Tribunalul pentru fosta Iugoslavie

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 25 mai în istorie

1521. Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

1803. S-a născut Ralph Waldo Emerson, filosof, publicist şi poet american, fondatorul transcendentalismului.

1817. Deschiderea oficială a Muzeului Bruckenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu de pe teritoriul actual al României.

1846. Louis Napoléon Bonaparte (viitorul Napoleon al III-lea) evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.

1895. Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin" și condamnat la doi ani de inchisoare.

1908. S-a născut economistul Costin Kiriţescu, membru al Academiei Române.

1919. La Bucureşti a avut loc prima audiţie a Simfoniei a III-a de George Enescu.

1925. Procesul Maimuțelor: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.

1928. Aviatorul şi exploratorul italian Umberto Nobile începe expediţia spre Polul Nord, la bordul unui dirijabil.

1961. Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

1977. A avut loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes filme din istorie.

1984. A murit scriitoarea Henriette Yvonne Stahl.

1985. Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.

1993. S-a înființat, în cadrul ONU, Tribunalul  Internațional pentru fosta Iugoslavie.

2002. A murit poetul Ştefan Augustin Doinaş  (născut 1922).

2007. A murit atletul Victor Firea. De-a lungul vieții, a câștigat 18 titluri de campion național, fiind primul atlet român care a parcurs distanța de 3000 de metri obstacole sub 10 minute (9:38.02). În 1952 a făcut parte din delegația României la Jocurile Olimpice de la Helsinki și, în același an, a primit titlul de maestru al sportului. În 2003 a devenit antrenor emerit. În cadrul Federației Române de Atletism a deținut mai multe funcții importante: vicepreședinte (1985-1990); secretar general (1952; 1976-1982), secretar federal (1965-1976) și membru al Biroului Federal. În 1980 a fost ales ca membru în Comisia de Cros a IAAF, fiind primul român care a deținut o funcție în conducerea Federației Internaționale de Atletism.

2008. Marian Crişan a câştigat premiul Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, pentru scurtmetrajul Megatron.

2014. A murit Wojciech Jaruzelski  (născut 1923),  ultimul președinte comunist al Poloniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă