21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 septembrie în istorie: Românii organizează curse auto spre Giurgiu. Francezii inaugurează...

22 septembrie în istorie: Românii organizează curse auto spre Giurgiu. Francezii inaugurează TGV

La 22 septembrie 1326 este consemnată prima înnobilare a unui cneaz român de către un rege al Ungariei. În 1862, preşedintele Lincoln a decis abolirea sclaviei. În 1904, la o cursă automobilistică Bucureşti – Giurgiu, George Bibescu stabileşte recordul de viteză în Europa: 66 km/h. Iar în 1981, Franţa inaugurează trenul de mare viteză (TGV).

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 22 septembrie în istorie.

1326. Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către un suveran al Ungariei. Regele Carol Robert de Anjou îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului.

1791. S-a născut fizicianul şi chimistul britanic Michael Faraday, descoperitorul inducţiei electromagnetice. El a formulat și legile electrolizei, cunoscute sub denumirea de „legile lui Faraday”.

1768. A murit, la Roma, episcopul greco-catolic Inochentie Micu-Klein, precursor al gândirii politice moderne.

1831. S-a născut Grigore Cobălcescu, geolog și paleontolog român, membru al Academiei Române. A fost primul profesor de geologie și mineralogie al Universității din Iași și a elaborat prima lucrare românească de geologie, Calcarul de la Răpidea (1862). O insulă din arhipelagul Palmer (în Antarctica, la granița dintre oceanele Pacific și Atlantic) îi poartă numele. Acest nume a fost propus de Emil Racoviță în timpul expediției sale pe vasul Belgica.

1862. Președintele Statelor Unite, Abraham Lincoln, a emis prima variantă a Proclamației de Emancipare, care decreta eliberarea tuturor sclavilor din teritoriul confederat.

1904. Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, pe un drum public, folosind un autoturism Mercedes de 40 CP. Viteza lui medie a fost de 66 km/h.

1929. S-a născut regizorul și scenaristul Dinu Cocea, stabilit la Paris în 1985.

1938. S-a născut Augustin Buzura, scriitor român, membru al Academiei Române

1958. S-a născut tenorul Andrea Bocelli.

1958. S-a născut cântăreața și chitarista americană Joan Jett.

1980. Irakul invadează Iranul, declanşând Războiul din Golf.

1981. Deschiderea oficială a trenului francez de mare viteză Train à Grande Vitesse (TGV).

1996. A murit legendara actriță americană Dorothy Lamour.

2007. A murit mimul Marcel Marceau.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă