3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist12 octombrie în istorie: Columb ajunge în America. Papa și patriarhul...

12 octombrie în istorie: Columb ajunge în America. Papa și patriarhul cer unitatea creștinilor

La 12 octombrie 1492, Columb a acostat în America. În 1810 s-a desfășurat primul Oktoberfest. În 1931 s-a inaugurat statuia lui Isus din Rio de Janeiro. În 1960, Hrușciov lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a ONU. În 2002, la București este semnat primul act încheiat vreodată de un Suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 octombrie în istorie.

1113. Prima atestare documentară a orașului Oradea, sub numele latin Varadinum („var” înseamnă cetate, în limba maghiară).

1492. A murit Piero della Francesca (născut 1415), pictor și matematician italian. Opera sa, centrată pe teme cu caracter religios, a exercitat o influență puternică asupra multor pictori renascentiști.

1492. Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est, nu în America.

1449. Bătălia de la Tămășeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

1595. Ștefan Răzvan, domn al Moldovei timp de nouă luni, ocupă orașul București.

1810. Primul festival Oktoberfest: cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

1822. Chiar în ziua lui de naștere, Pedro I  (17981834)  este proclamat împărat al Braziliei.

1823. Scoțianul Charles MacIntosh patentează primele pelerine de ploaie.

1847. În Germania, industriașul și inventatorul Werner von Siemens înființează compania Siemens.

1863. A murit poetul Andrei Mureșan (născut 1816), creatorul marșului revoluționar de la 1848.

1870. A murit Robert Lee  (născut 1807), general american, comandantul armatei confederate (sudiste) în timpul Războiului de secesiune (1861 – 1865).

1872. Decret imperial privind înființarea Universității din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăți: filosofie și litere, matematica și științele naturii, drept și medicină.

1924. A murit scriitorul francez Anatole France („Insula pinguinilor”, „Revolta îngerilor”), laureat al Premiului Nobel (născut 1844).

1931. Se inaugurează statuia lui Isus din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

1933. Alcatraz devine, neoficial, închisoare federală, prin preluarea de către Departamentul Justiției a unei cazărmi care servise drept unitate diciplinară a Armatei SUA.

1935. S-a născut tenorul Luciano Pavarotti  (decedat 2007).

1946. A fost înființat Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din București.

1949. S-a născut Carlos Șacalul, terorist venezuelan condamnat la închisoare pe viață pentru crimă în Franța și care a colaborat cu organizații comuniste, naționaliste arabe și islamiste.

1960. Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez despre politica sovietică colonială în Europa de Est.

1969. A murit Sonja Henie (născută 1912), patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între 1927- 1936.

1979. A murit Iosif Fekete, sculptorul care a realizat Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti între anii 1928 şi 1930.

1994. A murit regizorul Manole Marcus („Viaţa nu iartă” „Actorul şi sălbaticii”, „Mitică Popescu”).

1997. S-a născut prințul Boris al Bulgariei. Bunicul lui, Simeon al II-lea, a fost ultimul rege al Bulgariei, între anii 1943 – 1946.

1998. Curtea Supremă de Justiţie i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc.

1999. Fosta Republică Sovietică Socialistă Autonomă Abhazia își declară independența față de Georgia.

2002. Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

Citește și:

5 octombrie în istorie: Bulgaria intră în război. Slobodan Milošević demisionează

4 octombrie în istorie: Începe Războiul Crimeii. URSS lansează primul satelit artificial

3 octombrie în istorie: Marea Britanie devine a treia putere nucleară. Germania se reunifică

2 octombrie în istorie: Hitler atacă Moscova. Germania e primită în NATO

1 octombrie în istorie: Arabii ocupă capitala Siriei. Americanii înfiinţează serviciul de spionaj militar

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă