Ceea ce părea o cursă aproape imposibilă a devenit realitate. A înotat de la Sulina la Istanbul, fără costum de protecție. Are și un nume predestinat pentru fapte mari: Avram Iancu. În viața de zi cu zi este bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroşani, din când în când devine supererou. A fost primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, peste 16 ore a durat încercarea, dar a înotat și pe tot parcursul Dunării, de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră, timp de aproape 90 de zile.
„România are valori“
De ce? E prima întrebare care-ți vine în minte când îl vezi, un tip nu foarte înalt, dar solid și cu privirea pe cât de sinceră, pe atât de dârză. Din patriotism, în primul rând, pentru că România împlinește 100 de ani și pentru că a fost impresionat de gestul lui Constantin Brâncoveanu și al fiilor săi, de a-și da viața pentru a nu se lepăda de credința lor. „În acest an unic în care sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, acesta a fost felul meu de a sărbători Centenarul. Totodată am dorit să transmit faptul că în lume există valori care transcend chiar și moartea.
Iar România are valori! Pentru că ființa ei este milenară!“, spune el. E modest și afirmă că succesul nu îi aparține lui. „Succesul meu e meritul lui Dumnezeu, care a creat poporul român cu ADN puternic.“, a subliniat. Evident, a avut lângă el oameni care l-au ajutat. O echipă de suport terestru, dar și câte un caiacist care l-a însoțit, pe apă, în fiecare zi. „A fost o cursă cu multe dificultăți, pe toate planurile. Dacă ar fi să le înșir n-aș mai termina. Dar, oricât de multe ar fi fost, acestea pălesc în comparație cu sacrificiul lui Brâncoveanu și al fiilor săi.“ spune Avram Iancu.
Meduze și delfini
Din cele 60 de zile, a înotat în 50. A parcurs în total 680 de kilometri. Cele mai grele obstacole cu care s-a confruntat au fost meduzele, mai ales în zona românească, unde apa este mai tulbure și nu le putea vedea, dar și apa din ce în ce mai rece, care ajunsese până la 15 grade, în Turcia. Foarte rece, pentru un înotător care nu poartă costum de protecție. S-a îngrășat intenționat cu peste 10 kilograme înainte de a pleca în cursă, pentru că știa că le va pierde până la final. Au fost clipe grele, dar niciodată nu i-a trecut prin minte să renunțe. Au fost însă și clipe frumoase.
A înotat, în România, alături de o familie de delfini, a văzut din larg Cazinoul, chiar dacă l-a durut sufletul că este în ruină. I-a plăcut litoralul bulgăresc, unde plaja este de multe ori străjuită de munte, recunoscând că, deși este patriot, vecinii de la sud au un litoral frumos. I-a mai plăcut intrarea în Turcia, chiar de ziua națională a țării, unde a înotat pe toată lungimea Bosforului, printre navele care străbăteau strâmtoarea, însoțit de oficialitățile turce, care i-au oferit tot sprijinul.
Cărțile îți schimbă viața
Avram Iancu se va întoarce la meseria sa, de bibliotecar. L-am întrebat ce carte ar recomanda tinerilor. N-a ezitat să-mi ofere un titlu: „Pilotul de pe Dunăre“, de Jules Vernes. Un roman de aventuri în care apar eroi ai mai multor popoare din Balcani, al cărui erou luptă pentru libertatea poporului său. „Orice carte este binevenită. Mie o carte mi-a schimbat viața“, spune el. Este vorba despre „Înotul pe înțelesul tuturor“.
Mesajul pentru români
Iar la final de cursă, Avram a decis ca pe lângă mulțumirile partenerilor și sponsorilor să facă public un mesaj pentru toți românii: „Vă mulțumesc, vouă, compatrioți, pentru urmărirea deplasării mele și pentru energia ce mi-ați dat-o prin mesajele de încurajare!“