Potrivit Washington Post, care citează telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks şi preluată de kamikazeonline.ro, Departamentul de Stat american a finanţat în secret grupuri ale opoziţiei siriene.
Telegramele dezvăluite de WikiLeaks arată că Departamentul de Stat a alocat peste 6 milioane de dolari după 2006 unui grup de sirieni aflaţi în exil pentru utilizarea unei televiziuni satelitare cu sediul la Londra, Barada TV, şi pentru finanţarea activităţilor din interiorul Siriei. Barada TV a început să emită în aprilie 2009, dar şi-a intensificat activitatea pentru a acoperi manifestaţiile de protest din Siria, începute luna trecută, în cadrul unei campanii de lungă durată pentru înlăturarea preşedintelui Bachar al-Assad. WP arată că banii proveniţi din SUA pentru opoziţia siriană au început să curgă în timpul mandatului lui George W.Bush, după ce relaţiile politice cu Damascul au fost îngheţate în 2005.
Sprijinul financiar a continuat şi sub preşedinţia lui Barack Obama, în timp ce administraţia sa căuta să refacă relaţiile cu Assad. În ianuarie, Casa Albă a trimis un ambasador la Damasc, prima oară după şase ani.
Articolul menţionează că este dificil de ştiut dacă SUA finanţează încă grupări ale opoziţiei siriene, dar telegramele diplomatice arată că banii au fost trimişi până în septembrie 2010.
Barada TV are relaţii strânse cu Mişcarea pentru dreptate şi dezvoltare, o reţea de exilaţi sirieni cu sediul la Londra. Telegramele diplomatice americane secrete arată că în 2009 responsabili ai Ambasadei SUA din Damasc s-au îngrijorată după ce au aflat că agenţi ai serviciilor secrete siriene pun întrebări despre programele americane. Unii funcţionari sugerau că departamentul de Stat ar trebui să reconsidere participarea pentru a nu pune în pericol apropierea Administraţiei Obama de Damasc.
Autorităţile siriene „ştiu că fondurile SUA merg spre grupuri politice ilegale ca echivalent pentru susţinerea unei schimbări de regim” (aprilie 2009). Diplomaţii americani din Damasc precizau că agenţii sirieni „au penetrat” Mişcarea pentru justiţie şi dezvoltare, interceptându-i comunicaţiile, şi au descoperit pista banilor proveniţi din Washington. Unele din aceste fonduri au susţinut programe şi disidenţi în interiorul Siriei, dar WP are reţineri în a cita nume şi detalii la cererea Departamentului de Stat, care a declarat că divulgarea ar putea compromite securitatea beneficiarilor. Exilaţii sirieni primeau bani în cadrul unui program al Departamentului de Stat, Middle East Partnership Initiative (MEPI). Edgar Vasquez, purtător de cuvânt al acestui departament, a declarat că din 2005 MEPI a alocat 7,6 milioane dolari, în timp ce o telegramă a ambasadei americane din Damasc dezvăluie o cifră mult mai mare – 12 milioane dolari între 2005 şi 2010.