21.1 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: "Guvernul PSD nu a vrut să lupte cu corupţia din sănătate"

Wikileaks: „Guvernul PSD nu a vrut să lupte cu corupţia din sănătate”

Fostul ministru al Sănătăţii Ovidiu Brânzan a refuzat în 2003 un ajutor financiar de 400.000 de dolari oferit de Statele Unite pentru investigarea corupţiei în sistemul medical, se arată într-o telegramă WikiLeaks care menţionează şi acuzaţiile aduse în acea perioadă soţiei lui Năstase.

Telegrama care vorbeşte despre corupţia din sănătate din perioada 2000-2004 a fost redactată la scurt timp după schimbarea de putere de la Bucureşti, mai exact în mai 2005, şi a fost publicată de kamikazeonline.ro. Ambasada SUA remarcă, în acest context, că „una dintre provocările-cheie ale noului ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză, este un sistem de sănătate de stat măcinat de corupţie (….)

Fostul partid de guvernământ, PSD, a conştientizat existenţa corupţiei din sistemul de sănătate. Totuşi, a refuzat să acţioneze împotriva problemei. În 2003, Ambasada SUA a obţinut un grant special de 400.000 de dolari de la Departamentul de Stat pentru investigarea corupţiei din sistemul de sănătate românesc. Pentru mai mult de nouă luni, ambasada a încercat să determine oficiali din Ministerul Sănătăţii, inclusiv pe ministrul Ovidiu Brînzan, să dezvolte un program pentru folosirea acestor fonduri, dar nu a găsit nici o cooperare. Grantul a fost retras, deoarece ministrul pur şi simplu nu a fost interesat să rezolve problemele serioase de corupţie din sistemul de sănătate. Eforturile ulterioare de a aduce discuţia de la nivel teoretic la cel practic au captat o oarecare atenţie, în contextul în care Uniunea Europeană, ambasadele europene, Organizaţia Mondială a Să-nătăţii şi numeroasele or-ganizaţii private solicitau mai multă responsabilitate. Această supraveghere externă, combinată cu mai multe scandaluri – inclusiv un raport al Autorităţii Naţionale de Control care acuza că rezerva naţională de sânge a fost alterată din cauza verificărilor inadecvate, dar şi cererile cetăţenilor au pus presiune pe Ministerul Sănătăţii, dar nimic din toate acestea nu au dus încă la reforme semnificative”, se arată în telegrama Ambasadei SUA la Bucureşti, dezvăluită de
WikiLeaks.

„Soţia primului ministru a fost acuzată de corupţie”

În aceeaşi notă se mai precizează: „Corupţia la nivel înalt din sănătate seacă sistemul de banii şi aşa puţini. Sub fosta guvernare, care a plecat de la putere în decembrie (2004 – n.r.), corupţia de nivel înalt a fost rar investigată, condamnată în instanţă sau făcută publică din cauza intereselor private, care au ajuns până la cele mai înalte nivele ale Guvernului României. (…) Guvernul anterior nu a fost dispus să lupte în mod serios cu corupţia din sistemul de sănătate. Până şi soţia primului ministru Adrian Năstase a fost acuzată că a profitat direct de corupţia sistemică, astfel că a fost clar că această corupţie a existat la cele mai înalte niveluri”, precizează diplomaţii americani în 2005.

Ovidiu Brînzan: „Cum poţi combate corupţia cu 400.000 de dolari?”

Ministrul Sănătăţii din perioada 2003-2004 afirmă că a avut mai multe întâlniri cu fostul ambasador al SUA la Bucureşti de la acea vreme, Michael Guest, şi aminteşte că un secretar de stat a fost demis pentru că nu ar fi gestionat corect comunicarea cu diplomaţii americani.

„Ambasadorul de la vremea respectivă a venit cu un program, cu care se pare că într-adevăr el fusese la Ministerul Sănătăţii, dar nu ştiu din ce motive, înainte să ajung eu la ministru, nu a avut succes. Eu, când m-am întâlnit cu domnia sa i-am spus: «E extraordinar că doriţi să ne ajutaţi, dar nu ştiu cum să cheltuim acum această sumă exact. Cum combaţi corupţia cu 400.000 de dolari». I-am spus: «Avem o problemă care ne arde în domeniul psihiatriei. Ajutaţi-ne să investim aceşti bani într-un spital de psihiatrie ca să ne rezolvăm nişte vulnerabilităţi din zona asta». N-am primit nici un răspuns. Ulterior, am fost anunţaţi că ni s-au retras banii pentru că nu dorim să colaborăm, ceea ce nu a fost adevărat. Dar asta a fost poziţia acelui ambasador. Michael Guest avea o problemă cu partidul nostru (PSD – n.r.), pe care vroia să-l discrediteze şi atunci a folosit toate mijloacele pentru a face acest lucru.

__________________________________________________________________________

„Wikileaks: „Balenele” prinse de Guvern

Adrian Năstase şi Dinu Patriciu sunt caracterizaţi într-o telegramă WikiLeaks făcută publică de Hotnews ca „două dintre ce mai mari balene din ţară”. Documentul datează din 2006.

__________________________________________________________________________

Wikileaks: „Oficialii români sunt uşor de cumpărat”

Două telegrame din 2005 ale Ambasadei SUA la Bucureşti, făcute publice de săptămânalul Kamikaze, arată supărarea oficialilor la aflarea veştii că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) urma să acorde un împrumut de 200 milioane dolari companiei European Drinks.

__________________________________________________________________________

Wikileaks: Vanghelie, „sincer, aproape obraznic”

Într-o telegramă a Ambasadei SUA publicată ieri de Kamikaze, oficialii americani descriu lupta electorală pentru Primăria Bucureştiului din 2005, dintre Videanu şi Vanghelie.

__________________________________________________________________________

Wikileaks: Despăgubiri secrete în cazul Teo Peter

La o zi după publicarea telegramei WikiLeaks, în care Traian Băsescu este citat spunându-le americanilor că puşcaşul marin implicat în accidentul soldat cu moartea lui Teo Peter nu va face nicio zi de închisoare în România, doi consilieri ai preşedinţiei au declarat că familia artistului a fost recompensată din plin.

__________________________________________________________________________

Wikileaks: Datoria Irakului, recuperată în 23 de ani

Într-o altă telegramă, preşedintele Traian Băsescu i-ar fi asigurat pe americani că ţara noastră este dispusă să renunţe la cea mai mare parte a restanţelor pe care Irakul le are faţă de noi.

__________________________________________________________________________

Wikileaks: Ce s-a ales de dosarul Patriciu-Hayssam

Dosarul în care Dinu Patriciu şi Omar Hayssam sunt investigaţi pentru trafic de petrol şi arme şi spălare de bani în Irak se află încă în faza adunării de probe, potrivit procurorilor Parchetului General. Cazul a fost deschis în urmă cu peste 5 ani.

__________________________________________________________________________

Wikileaks: 150 de milioane dolari, fraudă la RAFO

Telegramele făcute publice de WikiLeaks amintesc şi despre privatizarea frauduloasă a RAFO Oneşti. Despre Ovidiu Tender, unul dintre cei implicaţi în caz, se afirmă că este „un personaj legat de Securitate, care s-a îmbogăţit din afaceri cu petrol şi care a fraudat statul cu 93 de milioane dolari înainte de a fi arestat.

Cele mai citite

CE vrea ca Ucraina să treacă mai repede la următoarea etapă a aderării la UE

În raportul anual privind extinderea UE, Comisia Europeană a apreciat miercuri că Ucraina ar trebui să treacă la următoarea etapă de negociere a aderării...

Creștere record a clasei de mijloc în România: cea mai amplă extindere din regiune

În România, ponderea populației din clasa de mijloc a ajuns la 61% în 2023, în creștere de la 51% în 2007, marcând astfel o...

Igienă și performanță cu Produsele Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

În mediul de afaceri modern, menținerea igienei și curățeniei este esențială nu doar pentru confort, ci și pentru sănătatea angajaților și clienților. Produsele igienice...
Ultima oră
Pe aceeași temă