Telegramele făcute publice de WikiLeaks amintesc şi despre privatizarea frauduloasă a RAFO Oneşti. Despre Ovidiu Tender, unul dintre cei implicaţi în caz, se afirmă că este „un personaj legat de Securitate, care s-a îmbogăţit din afaceri cu petrol şi care a fraudat statul cu 93 de milioane dolari înainte de a fi arestat. Tender, despre care s-a afirmat că are legături cu Dinu Patriciu, este implicat într-un scandal legat de privatizarea Rafinăriei RAFO, în care sunt implicate persoane bănuite de crima organizată din Rusia. De altfel, acesta a fost arestat preventiv, în 2006, pentru 30 de zile după ce a încercat să mituiască un martor”, se afirmă în corespondenţa Ambasadei americane la Bucureşti.
ISTORIC
Rafinăria RAFO Oneşti a fost închisă în 2004 din cauza datoriilor către bugetul de stat, fiind cel mai mare datornic de la acel moment. Balkan Petroleum, o firmă britanică controlată de Marian Iancu, a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la Corneliu Iacobov. În 2006, a apărut acţionar majoritar Petrochemical Holding, un colos în industria petrolieră condus de oligarhul rus Iakov Goldovskiy.
Dosare penale
Scandalul RAFO s-a materializat în două dosare penale. În primul, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Corneliu Iacobov la şapte ani de detenţie şi pe Toader Găurean la şase ani de închisoare. Ei sunt acu-zaţi că în perioada 2000-2003 au prejudiciat rafinăria cu opt milioane $.
Cei doi au făcut recurs la instanţa supremă, iar procesul este încă în faza de judecare.
Cel de-al doilea dosar se află în instanţă la Tribunalul Bucureşti. În acest proces Ovidiu Tender şi Marian Iancu, cunoscut ca finanţator al echipei de fotbal Poli Timişoara, sunt acuzaţi pentru o fraudă de 47 milioane de dolari.