Vremea de anul acesta a schimbat perioada în care românii vin pe litoral. Luna iulie a fost extrem de ploioasă – a plouat în 15 din cele 31 de zile. Colac peste pupăză, au fost anunțate și furtuni puternice și, chiar dacă prevestirile meteorologilor nu s-au adeverit și nu a fost potopul anunțat, mulți dintre cei care veneau la mare au preferat să stea acasă.
De la începutul lunii august însă putem spune că a început, cu adevărat, sezonul estival. Vremea este excelentă și așa se anunță până cel puțin în jurul datei de 20 august. Sunt spre 30 de grade Celsius în fiecare zi, apa mării este caldă, ba chiar și umiditatea a scăzut în limite rezonabile. Turiștii au luat cu asalt stațiunile, lucru ce se observă în fiecare zi pe șosele, traficul fiind sufocant, iar puținele locuri de parcare au devenit o pradă foarte vânată de șoferi. De altfel, specialiștii din turism o spun negru pe alb: „Vârful de sezon s-a mutat după 1 august“, conform declarației prim–vicepreşedintelui executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan.
Evenimente în fiecare zi
În această perioadă, pe litoral turiștii au parte nu numai de soare și plajă, ci și de evenimente zilnice: concerte, expoziții, filme în aer liber, ca să menționăm doar câteva.
În fiecare zi până pe 19 august, orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca concertează, timp de o oră și jumătate, pe faleza Cazinoului din Constanța, în cadrul proiectului „Sunset Sea-mphony“. Evenimentul este dedicat centenarului, iar dirijorul Răzvan Metea a reorchestrat 60 dintre cele mai cunoscute melodii românești, de la Maria Tănase la Connect-R.
Tot pe faleza Cazinoului, la câțiva metri distanță, în weekend sunt proiectate, în aer liber, câteva dintre cele mai celebre filme, de la „Bonnie și Clyde“ la producții care au câștigat premii Oscar în acest an.
La începutul lunii au fost organizate și concerte de jazz, în aer liber sau în interior, dar și un spectacol dedicat Reginei Maria, ținut chiar în fața Cazinoului din Constanța. Până pe 19 august poate fi văzută și o expoziție cu obiecte care au aparținut Reginei.
Concerte au loc aproape în fiecare weekend și în stațiunile de pe litoral, de la Vama Veche până în nordul stațiunii Mamaia. Sunt fie finanțate de primării, fie contra cost.
Spectacol naval pe 15 august
Punctul culminant al evenimentelor de pe litoral va fi pe 15 august, când Statul-Major al Forțelor Navale marchează aniversarea Zilei Marinei Române. Exercițiul Naval „Forțele Navale Române 18“, cel mai mare spectacol de acest gen al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00 și 12.30, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.
Activitățile specifice vor continua, între orele 13.00 și 15.00, în Portul Tomis din Constanța, unde marinarii militari vor organiza jocuri și concursuri tradițio-nale marinărești. Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forțelor Navale, susținut pe faleza din Constanța, începând cu ora 20.00, iar marinarii militari se vor retrage cu torțe, în intervalul orar 21.00-23.00, în orașele Constanța și Mangalia. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanța, pe data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.
În lumea scafandrilor militari
Până atunci, scafandrii militari vor fi prezenți marți, 7 august, de Ziua Resurselor Mării, între orele 10.00 și 18.00, în Portul Tomis, unde vor organiza un atelier de scufundări, pentru 60 de participanți, selectați în urma concursului organizat, în perioada 3-5 august, pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale Române.
Navele Flotilei Fluviale vor fi acostate miercuri, 8 august, în portul din Cernavodă, unde vor putea fi vizi-tate de curioși, începând cu ora 16.00, cu prilejul Zilei Porților Deschise, iar Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert în Piața Centrală a orașului, în intervalul orar 17.00-19.00. Turneul formației muzicale a Forțelor Navale va continua joi, 9 august, orele 17.00-19.00, la Tulcea, în Piața Mircea cel Bătrân (Piața Tricolorului), iar vineri, 10 august, orele 18.00-20.00, în stațiunea Mamaia, pe itinerariul Pia-țeta Perla–Club Melody.
Ziua Porților Deschise
Sâmbătă, 11 august, este Ziua Porților Deschise în porturile militare. Zeci de nave și de ambarcațiuni, armamente și echipamente militare își vor aștepta vizi-tatorii la Constanța (orele 9.00-18.00), la Mangalia și Tulcea (orele 10.00-13.00), iar publicul din Brăila va putea vizita navele militare acostate în zona falezei Dunării (Moara Violattos), între orele 10.00 și 13.00.
La Muzeul Național al Marinei Române din Constanța intrarea va fi liberă între orele 9.00 și 17.00, sâmbătă, 11 august, și miercuri, 15 august.
La Galați, navele militare fluviale vor participa duminică, 12 august, în intervalul orar 9.00-13.00, la Ziua Porților Deschise, organizată pe faleza municipiului, iar la București, în aceeași zi, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), între orele 15.00 și 18.00, va avea loc un concert al Muzicii Militare a Forțelor Navale.
Trafic infernal
Numărul mare de turiști atrage după sine și probleme. Drumurile dinspre municipiul Constanța spre stațiunile din sud sunt un coșmar. În Eforie se creează în fiecare weekend ambuteiaje. Tamponările sau accidentele grave nu lipsesc din peisaj. O seară cu șase accidente în urma cărora au rezultat victime este normală pe litoral. Dacă ajungi la destinație cu mașina întreagă, ai altă problemă: locurile de parcare. În cele mai căutate stațiuni, să găsești un astfel de loc este o misiune imposibilă. Nici cu trenul nu e mult mai bine. CFR Călători se confruntă cu o criză acută de vagoane și din acest motiv garniturile sunt supraaglomerate. La toate aceste probleme se adaugă cele obișnuite ale litoralului: prețuri mari, calitate de multe ori îndoielnică a serviciilor, aspect neîngrijit în stațiunile din sudul litoralului, mult zgomot, câini fără stăpân și comerț ilegal pe plaje. Cu toate acestea, cel puțin până pe 15 august litoralul va fi arhiplin.