-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiUna din lucrările lui Picasso, furată de mai mulți români, găsită în...

Una din lucrările lui Picasso, furată de mai mulți români, găsită în Tulcea

Aceasta a spus că, în urmă cu zece zile a primit o scrisoare care conţinea date despre locul în care este ascunsă lucrarea, conform presei olandeze. Femeia spune că a găsit pânza, care pare a fi Cap de arlechin, a lui Picasso, şi că a predat-o Ambasadei Olandei la Bucureşti.

„Două persoane, de cetățenie olandează, s-au prezentat la Amabasada Olandei din București cu un tablou. Acestea au precizat faptul că au găsit tabloul pe teritoriul României, anunțând despre acest fapt autoritățile olandeze. DIICOT investighează imprejurările in care un tablou semnat Picasso valorând aproximativ 800.000 de euro a fost găsit sâmbătă seara, pe raza județului Tulcea. Tabloul care face parte dintr-un lot de șapte opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez se afla in custodia autorităților române și urmează să fie expertizat. Atașatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunțat autoritățile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice).Precizăm că cei șase inculpați români acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au sustras șapte tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnați definitiv pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Tabloul a fost predat autorităţilor române, urmând ca, în cursul zilei de luni, să fie trimis Muzeului de Artă a României, pentru a fi expertizat.

Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, au fost aduse în România în perne, prin Vama Nădlac, şi au stat o perioadă în portbagajul unei maşini, după care, mama unuia dintre cei care u participat l furt le-ar fi ars la locuinţa sa din Carcaliu, judeţul Tulcea.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată, în 15 iulie 2013, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.
Procurorii DIICOT arătau, în rechizitoriu că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru şi Adrian Procop au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

„Inculpaţii au decis ca tablourile să fie scoase din ramă şi să fie aşezate în feţe de pernă. În acest scop au achiziţionat două perne umplute cu bucăţi mici de burete. Le-au desfăcut la unul din capete, au introdus 3, respectiv 4 tablouri în aceste perne, după care le-au cusut la loc”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, tablourile au fost duse la locuinţa lui Radu Dogaru, din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.
Mama lui Radu Dogaru le-a spus anchetatorilor că mai întâi a îngropat tablourile în curtea unei case părăsite, apoi le-a scos şi le-a îngropat în cimitirul din apropierea casei sale, iar în final, după ce la locuinţ sa au avit loc percheziţii, le-a dezgropat şi le-a ars în soba locuinţei sale din Carcaliu.
 
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă