Peste 700 de persoane au ieşit în stradă la Anina ca să protesteze împotriva închiderii spitalului. Protestul a fost organizat de localnici, iar lor li s-a alăturat administraţia locală. Primarul a convocat şi o şedinţă de consiliu local unde au fost invitaţi şi directorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Caraş Severin.
În condiţiile în care Anina este un oraş minier, iar localnicii sunt mai aprigi la mânie, jandarmii au fost mobilizaţi şi ei cu garduri şi cordoane de ordine. Ei au chemat în ajutor şi câţiva pompieri de la ISU Semenic. Cu toate acestea protestatarii au fost paşnici, dar extrem de zgomotoşi. Ei au agitat bannere şi au strigar lozinci contra Guvernului, a premierului şi a preşedintelui Traian Băsescu, cel care a venit la Anina după explozia din 2006 şi care, spun ei, Le-a promis că oraşul nu va fi lăsat să moară.
Nu au primit nici o şansă
Primarul Gheorghe Neicu spune că ,,DSP nu ne-a dat nici o şansă, efectiv ne-a oferit rezolvarea lor, insistându-se pe respectarea deciziei Ministerului Sănătăţii. Consiliul Local a contestat la Ministerul Sănătăţii decizia de reprofilare a spitalului şi vrem să acţionăm în instanţă ministerul. Acelaşi minister care, anul trecut, ne-a dat acceptul să aplicăm (n.r. – candidăm) pentru un proiect de modernizare cu fonduri europene, proiect aprobat, dar care acum nu mai are unde să fie implementat (n.r. – concretizat)”.
Managerul spitalului, Lavinius Predescu, spune că ,,în ultimele zile nu s-au mai făcut internări şi până la 1 aprilie, toţi bolnavii trebuie transferaţi în altă parte. Cât priveşte personalul medical, unii şi-au găsit alt loc de muncă în azilul ce va fi deschis, însă alţii nu. Aceştia vor face naveta la Reşiţa, Oraviţa sau Bozovici”. Despre decontarea drumului nici nu poate fi vorba.
,,Cum să ne las fără spital în Anina? Şi aşa moare lumea de foame, populaţie este îmbătrânită cu multe boli profesionale. În 2006, când a fost la Anina, Băsescu ne-a promis că totul va fi bine. Oraşul nu va muri. Se va pune ceva în locul mineritului vechi de 200 de ani care a murit odată cu mina”, a spus unul dintre protestatari.
Ruda unei paciente a spus că ,,sora mea are tensiune mare şi se simte foarte rău. A avut un puseu de tensiune de 240 cu 130. Am adus-o la spital şi aici au salvat-o. Ce se întâmpla dacă nu exista spitalul? Acum aveam o soră moartă la doar 49 de ani”, mai spune Iuliana Duma.