5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecial"Fratia vinului" pusa in pericol de legea retrocedarilor

„Fratia vinului” pusa in pericol de legea retrocedarilor

Privatizarea SC „Prescon” SA Targu-Mures a fost considerata de fostul director al Finantelor din judet, Lucian Savu (PSD), drept una de succes. Asta, poate datorita faptului ca firma, care a devenit in urma privatizarii proprietarul unei suprafete insemnate de vita de vie si de plantatii pomicole, a ajuns in ograda sefului sau pe linie de partid, Ovidiu Natea, care atunci era si prefect, si liderului PSD Brasov Ioan Nicolae.
Surse din interiorul filialei muresene a fostului partid de guvernamant sustin ca Natea, care detine la societate circa 20 la suta din actiuni, nu ar fi platit vreodata contravaloarea acestora, ci le-ar fi primit cadou pentru inlesnirea tranzactiei de la Nicolae.
Acum, afacerea celor doi este periclitata de fostii proprietari ai terenurilor de sub vie, care au fost concesionate de Agentia Domeniilor Statului (ADS) catre „Prescon” pentru 49 de ani, la un pret de doar doua milioane de lei pe hectar.
Terenul de sub viile de la Culpiu, din judetul Mures, este revendicat de fostii proprietari in baza Legii 247/2005. Acestia au depus la Primaria comunei Ceuasu de Campie (de care apartine satul Culpiu Ð n. r.), cererile de retrocedare si asteapta acum sa fie pusi in posesie pe vechile amplasamente. Acest lucru ar putea provoca, insa, falimentul firmei „Prescon” SA, in care majoritatea actiunilor este detinuta de liderul PSD Brasov, Ioan Nicolae, si de presedintele filialei muresene a partidului, Ovidiu Natea.

Suprafetele revendicate depasesc suprafata concesionata de ADS catre „Prescon”

Primarul comunei, Szabo Levente, a spus ca suprafetele revendicate depasesc, insa, terenul detinut de firma, cereri de retrocedare fiind depuse atat de locuitori din Culpiu, cat si din satele Campenita, Herghelie si Sabed. „Este o problema delicata, pentru ca pe vremuri cu o simpla semnatura luai tot. Nu vrem sa dam gres in favoarea niciunuia”, a declarat edilul.
Potrivit sursei citate, din 3 ianuarie Comisia de Fond Funciar de la Primarie se reuneste absolut in fiecare zi. „Fiecare trebuie sa primeasca inapoi ceea ce i-a fost luat”, a adaugat Szabo. El este de parere ca in conditiile in care suprafata de teren de sub vie si livada se ridica la circa 360 de hectare de teren, iar suprafata revendicata este de aproape 700 de hectare, undeva a aparut o greseala.
„Sunt frati si rude care in baza aceluiasi extras CF cer inapoi pamant in aceeasi zona, lucru care face foarte grea munca noastra”, a mai spus primarul. El nu a exclus posibilitatea ca administratia locala sa fie actionata in instanta de cei ale caror cereri vor fi respinse.

ADS a concesionat terenul de sub vii

Reprezentantul ADS de la Targu-Mures, Gheorghe Rizoli, a declarat, la randul sau, ca intr-adevar situatia este delicata in ceea ce priveste retrocedarea terenurilor respective. Aceasta, deoarece, conform legii, exista varianta despagubirii fostilor proprietari fie de catre stat, fie de investitor, la fel cum exista prevedere legala in baza careia statul sau SC „Prescon” SA pot cere despagubiri de la fostii proprietari pentru investitiile facute pe teren si neamortizate daca acestia vor obtine o sentinta de retrocedare in natura a terenurilor.
Rizoli a adaugat ca din experienta ultimilor ani, plantatiile de vita de vie care au fost retrocedate fostilor proprietari au fost lasate in paragina. „Acum se doreste sa se evite treaba asta si acolo unde se retrocedeaza terenuri care au pe ele culturi de vita de vie sau pomi fructiferi, fostii proprietari sunt obligati prin lege sa le mentina si pe viitor”, a mai spus reprezentantul ADS.
Astfel, pentru situatiile in care nu accepta despagubiri banesti si nici nu au avut vita de vie sau pomi fructiferi pe terenurile respective, ADS le ofera fostilor proprietari suprafete de teren de acelasi tip cu cel pe care l-au avut, insa, la distante de circa 50-60 de kilometri. „Daca se retrocedeaza in natura, in maxim un an de zile via de acolo e distrusa”, a completat Rizoli. El a atras atentia ca Legea 247/2005 este totusi cat se poate de clara in ceea ce priveste investitiile facute de stat si privatizate.
Aceste prevederi legale il linistesc si pe liderul PSD Mures, Ovidiu Natea. „N-are importanta ce procent am eu acolo. Legea se respecta de oricine, indiferent de procentele sau interesul meu, deci nu-mi fac probleme in ceea ce priveste aceasta problema”, a declarat liderul social-democrat.
Dupa privatizarea societatii, prilej cu care Nicolae si Natea au devenit proprietari pe investitiile facute aici de stat, respectiv cladiri, vita de vie si pomi fructiferi, ADS, care detinea terenul de sub vii, a concesionat pamantul pentru contravaloarea in lei a 300-360 de kilograme de grau pentru fiecare hectar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă