13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialScandal pe premii la Gala Sportului Romanesc

Scandal pe premii la Gala Sportului Romanesc

» Campioana olimpica la maraton, Constantina Dita, a primit, la Izvorani, in cadrul unei gale organizate de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Ministerul Tineretului si Sportului, "Premiul National pentru Sport", o recunoastere a faptului ca a fost cel mai bun sportiv din Romania in 2008. In cadrul aceleiasi gale au mai primit premii, printre altii, Sandra Izbasa (gimnastica), Alina Dumitru (judo), Ana Maria Branza si Mihai Covaliu (scrima), Eduard Carol Novak (ciclism), Georgeta Andrunache si Viorica Susanu (canotaj), dar si echipajele feminine de canotaj doua rame fara carmaci si 8±1 sau echipa feminina de gimnastica.

Incredibil, dar adevarat! constantina Dita a sosit vineri seara la Bucuresti si, fiind in plina pregatire pentru maratonul de la Londra (26 aprilie), a efectuat sambata dimineata (de la ora 5.30!), inainte de a veni la Izvorani pentru a-si ridica premiul, o alergare de 25 km. "Ma bucur de succes si ca am primit acest premiu din partea MTS si COSR. Ma bucur ca sunt romanca, ca reprezint Romania si vreau sa fiu iubita aici. Ma onoreaza sa fiu aleasa alaturi de toti sportivii care au obtinut acest premiu incepand din 1933. Sper sa se construiasca si stadioane de atletism in Romania pentru a se organiza chiar un Campionat Mondial", a spus Dita, care doreste sa implementeze in Romania programe pentru atletism destinate copiilor cu handicap si cu nevoi materiale.

Alina Dumitru a reinceput treaba
Judoka Alina Dumitru, care a primit un premiu la categoria "Laureati individual – probe olimpice – feminin", a afirmat ca se astepta la o asemenea distinctie. "Era un premiu la care ma asteptam pentru anul 2008. Sunt onorata ca am primit acest premiu. Orice medalie obtinuta la Jocurile Olimpice este recunoscuta de toti cei care au facut sport de performanta. Am reinceput pregatirea din 5 ianuarie si vom vedea cum o sa fiu la turneele de pregatire, iar in functie de asta voi vedea daca voi participa la Campionatul European, daca nu, baza va fi Campionatul Mondial, pentru ca imi lipseste din palmares", a completat Dumitru.

Premii si pentru antrenori
Pe langa sportivi, si antrenorii sau alti specialisti prezenti in lumea sportului au primit distinctii pentru realizarile din 2008. Pentru antrenori, distinctiile au mers spre Karoly Novak (antrenor Carol Eduard Novak, ciclism), Dan Gaureanu (antrenor Mihai Covaliu, scrima), Dan Podeanu (antrenor Ana Maria Branza, scrima), Florin Bercean (antrenor Alina Dumitru, judo), Nicolae Forminte (antrenor lot olimpic de gimnastica feminina), Mircea Roman (antrenor lot olimpic de canotaj fete), Valeriu Tomescu (antrenor Constantina Dita, atletism), Maria Fumea (antrenor lot national de gimnastica aerobica), Aurel Patru si Amatto Zaharia (antrenori de arte martiale). De asemenea, au fost recompensati doctorul Ioan Stoian, medicul-sef al colectivului medical JO 2008, si, post-mortem, cercetatorul Andrei Bogdan Teodorescu, pentru intreaga activitate in domeniul istoriei si statisticii sportive.

Doua premii speciale
Premiul Fair Play i-a fost acordat canotoarei Doina Ignat, care, cu ochii in lacrimi dupa finala olimpica de la 8±1, si-a cerut scuze pentru locul trei ocupat de echipajul romanesc. De asemenea, un alt premiu special, pentru intreaga cariera, i-a fost decernat, in lipsa, fostei gimnaste Maria Simionescu.

Un scandal inutil
Cu totul neasteptat, momentul de gala al sportului romanesc a fost umbrit de declaratiile si atitudinea antrenorului echipei nationale feminine de gimnastica, Nicolae Forminte, care a fost cat pe ce sa boicoteze Gala, nemultumit ca eleva sa, Sandra Izbasa, nu a primit marele premiu! Forminte a fost la un pas sa refuze sa urce pe scena pentru a-si primi premiul, fiind convins cu greu, se pare, de presedintele FR Gimnastica, Adrian Stoica. "Nu mi se pare corect ca premiul pentru sport sa nu fie atribuit Sandrei Izbasa. Daca stiam cum se apreciaza, nu mai veneam la aceasta festivitate.

 

Ziarele, gazetarii pot sa faca orice clasament doresc, dar din partea actualului minister am pretentia ca ierarhiile sa fie facute in functie de medalii, de rezultatele sportivilor in acel an", a spus Forminte. "Nu fac referire la Constantina Dita, de ce e ea si nu e Izbasa. Eu vorbesc aici de principii. Cine spune ca Sandra va mai participa? Se lasa, este ultima competitie si pentru ea!", a completat tehnicianul, care la finalul ceremoniei si-a luat sportivele si a plecat fara sa participe la dineul oferit de organizatori in cinstea sportivilor. "Daca lumea s-a saturat de gimnastica si de medalii, atunci sa ne zica. M-am saturat sa accept culisele astea, politicianismul asta ca asa e bine. Eu nu pot sa motivez sportivele in sala sa continue. Ce sa le spun? Fa pauza, zece ani de zile, fa trei copii si apoi apuca-te de gimnastica! E pacat ca nu reusim sa iesim din balcanismul asta emotional", a incheiat Forminte. z

» Un sac de medalii
MTS si COSR au recompensat nu numai laureatii de la sporturile olimpice. Alina Soare si Bogdan Lipianu – ambii cu cate sapte medalii de aur la CM de arte martiale, Georgel Bobis – medalie de aur la CM de fotbal – tenis, Corneliu Costiniuc – doua medalii de aur la CM de modelism, dar si echipa nationala de gimnastica aerobica – aur la CM – si cea de rugby sub 21 de ani – aur la CE – au primit distinctii.
Asa cum era de asteptat, CS Dinamo Bucuresti si CSA Steaua Bucuresti au fost recompensate ca fiind cele mai bune cluburi sportive din Romania in 2008.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă