Clubul Rapid s-a transformat incepand cu 31 martie din asociatie nonprofit in societate comerciala sportiva pe actiuni si va fi detinut de opt actionari, dintre care cinci persoane fizice si trei juridice, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, patronul George Copos.
Lotul actual face 13 milioane de euro
Noua societate, Fotbal Club Rapid SA, este constituita prin aportul in natura al fostei societati AFC Rapid, constand in drepturile federative ale jucatorilor, evaluate la 13 milioane de euro (70% din actiuni), si aportul in numerar al celorlalti actionari, in valoare de 5.571.400 de euro (30% din actiuni).
Cifra de afaceri a actionarilor se ridica la peste 500 milioane euro, iar firmele acestora au peste 24.000 de angajati. Cele 30% din actiuni vor fi impartite de sapte actionari, dupa cum urmeaza: 6% – Jean Valvis (director general Grupul LaDorna), cu aport in numerar de 1.114.280 euro, 6% – ISAF SA (persoana juridica reprezentata de Doru Seceleanu), cu 1.114.280 euro, 6% – Ana Holding SA (persoana juridica al carei actionar majoritar este George Copos) cu 1.114.280 euro, 3% – Florin Talpes (director Softwin) cu 557.140 euro, 3% – Dan Constantin Ostahie (director Altex) cu 557.140 euro, 3% – Dan Laurentiu Fati (director Dacris) cu 557.140 euro, 3% – Dinu Gheorghe (presedinte executiv AFC Rapid) cu 557.140 euro.
Buget garantat de 6 milioane de euro
Cei sapte actionari vor garanta in urmatorii doi ani un buget de aproximativ 6 milioane de euro pe sezon. Deciziile in cadrul noii societati vor fi luate prin intrunirea unui cvorum de 85% al capitalului social reprezentat in Adunarea Generala, care nu poate fi mai mic de 85% din totalul capitalului social.
Jucatorii vor apartine exclusiv societatii pe actiuni, fara a mai fi detinuti in coproprietate cu alte societati sau avand statut de imprumut, in timp ce drepturile federative ale acestora vor fi inregistrate in contabilitate ca active necorporale imobilizate.
Prin aceasta inregistrare, care reprezinta o premiera in fotbalul romanesc, fiecare fotbalist devine o investitie concreta, asupra careia se poate efectua un calcul de amortizare in timp pe durata contractului.
Pana la incheierea campionatului, AFC Rapid va suferi un audit financiar de la o companie de profil multinationala, ce va stabili datoriile catre stat si terti ale AFC Rapid ce vor fi achitate de societatea pe actiuni.
Mircea Lucescu, printre actionari
Mircea Lucescu, la fel ca si ceilalti 20 de membri ai AFC Rapid, va deveni actionar la FC Rapid SA, conform participatiei sale la asociatia nonprofit. Dupa incheierea campionatului, George Copos nu va mai avea controlul majoritar in societatea pe actiuni, urmand sa detina circa 40 la suta din actiuni. Organigrama clubului va suferi diverse modificari, prin aparitia unor noi departamente in domeniile marketing si PR, pentru o promovare mai activa a imaginii clubului.
Baza Pro Rapid, aflata in proprietatea fundatiei cu acelasi nume, ce nu va fi inclusa in FC Rapid SA, va ramane la dispozitia clubului, in schimbul unei chirii modice si a achitarii facturilor la utilitati.
FC Rapid SA, care va detine licenta sportiva pentru sezonul 2007, va functiona oficial incepand cu data de 1 iunie 2006, pentru ca regulamentul nu permite transferarea drepturilor federative ale jucatorilor in timpul campionatului. Dupa 1 iunie este programata si Adunarea Generala a actionarilor, in cadrul careia se va alege noul presedinte al Consiliului de Administratie.
„Contract pe inca 3-4 ani cu Razvan Lucescu”
Dinu Gheorghe, presedintele executiv al FC Rapid si actionar al societatii pe actiuni FC Rapid SA, a declarat ca va negocia cu antrenorul Razvan Lucescu un nou contract pe 3-4 ani din vara, cu prilejul anuntului transformarii AFC Rapid in societate pe actiuni. „N-am avut inca nici o discutie privind valoarea contractului lui Razvan Lucescu. Important este ca el sa fie de acord la vara sa continue inca un numar de ani. Se doreste asta. Din cate stiu, nici el nu ar refuza. Sarcina asta o sa-mi revina probabil mie. Ne-am gandit la un contract cu durata de 3-4 ani. Sa avem un ciclu normal de 3-4 ani, care sa permita realizarea unor performante ce vor fi stabilite la nivelul actionariatului”, a declarat presedintele executiv al Rapid.