5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialMina de aur sau teapa?

Mina de aur sau teapa?

» Conducerea Clubului Sportiv Olimpia Bucuresti a semnat un contract de inchiriere a bazei sportive din Calea Vitan, pe o durata de trei ani, cu posibilitate de prelungire a acestuia cu alti inca 15 ani, cu reprezentantii firmei SC Total Sporting Activ SRL. Teapa sau o mina de aur?

La prima vedere, termenii intelegerii sunt extrem de avantajosi pentru CS Olimpia si dezavantajosi pentru investitorii care, cel putin aparent, n-au nimic de castigat pe termen scurt.

Arabii au luat si gardul…
Suspiciuni vizavi de eventuale dedesubturi ale intelegerii se nasc atat din balanta deloc echilibrata a avantajelor celor doua parti, cat si dupa experienta nefasta pe care "olimpienii" au avut-o in urma cu aproximativ 12 ani. In 1998, sefii de la vremea respectiva ai CS Olimpia au dat cele cinci hectare ale bazei in administrarea unui investitor arab care s-a angajat sa o modernizeze promitand o baza hipca ultramoderna, terenuri de fotbal, rugby si tenis, piscine, fantani arteziene si multe altele. In cativa ani insa arabul nu numai ca nu a facut nimic, dar a daramat tribunele de la terenul de rugby, a distrus grajdurile si caii pentatlonului modern pe care i-a avut in custodie, a furat pana si gardul care imprejmuia baza si a disparut fara urma.

Termenii ultimului contract, prin care se doreste modernizarea bazei din Vitan Barzesti, sunt extrem de favorabili pentru Olimpia. Clubul bucurestean a inchiriat 28.600 m patrati din baza cu aproximativ 1.000 de euro pe luna, pentru o perioada de trei ani in prima faza, iar investitorii s-au angajat sa realizeze noua obiective importante. Este vorba de amenajarea unui manej acoperit de 800 m patrati,  reabilitarea celor trei grajduri, amenajarea unei zone de alimentatie si agrement care sa cuprinda, printre altele, piscina, sauna si centru de recuperare, amenajarea a patru terenuri de tenis, construirea unei sali de fitness si a uneia de forta, amenajarea unui alt teren de rugby, sintetic, pentru antrenamente, langa cel deja existent, amenajarea unei parcari, vestiare si, nu in ultimul rand, a cinci piste pentru tir cu arcul. Potrivit contractului, la finalul lucrarilor, baza va fi exploatata in mod egal de Olimpia si firma investitoare. Mai mult, daca partenerii nu vor reusi sa incheie lucrarile la care s-au angajat, intelegerea poate fi rupta unilateral de Olimpia.

Optimism debordant
In ciuda faptului ca in primii trei ani va trebui sa cheltuiasca mult mai multi bani decat va castiga, la care se adauga riscul de a pierde banii daca nu-si va putea indeplini angajamentele la termen, Liviu Tomoioaga, presedintele firmei investitoare, s-a declarat extrem de optimist. "Avem incredere ca in trei ani vom avea acea baza sportiva pe care ne-o dorim cu totii. Cu siguranta ca dupa ce vom incepe sa desfasuram o activitate la nivel superior de performanta, in toate domeniile, vom reusi sa ne amortizam investitia, iar pe termen lung sa dezvoltam o afacere profitabila", ne-a spus Tomoioaga. "Mergem in paralel atat cu definitivarea proiectului, cat si cu demersurile de a obtine o finantare europeana pentru a demara lucrarile. In cazul in care nu vom obtine ajutor de afara, fiind vorba de o investitie de aproximativ un million si jumatate de euro, vom apela la surse proprii."

» Cu cateva decenii in urma, baza Olimpia era cunoscuta ca un puternic centru hipic unde aveau loc intreceri de anvergura. In 1976 si 1978 aici au avut loc Europenele de pentatlon, iar  1984, Campionatele Mondiale. Pana in 1994, cand a inceput declinul, aici au fost si alte competitii intrenationale cu caracter de calificare la CM sau CE.

» Dar cu caii ce faceti?
Desi primele lucrari de reamenajare au fost demarate in  sectiunea hipica a bazei, inca nu au fost puse la punct amanuntele in ceea ce priveste antrenamentele sportivilor de la CS Olimpia. Mai mult, soarta celor doi cai pe care se pregatesc pentatlonistii este neclara, desi proprietarul lor, antrenorul Constantin Calina,  este dispus sa-i ofere gratis pentru a fi folositi de club. "Deocamdata nu avem un cadru legal pentru preluarea celor doi cai, deoarece nu ne-a parvenit inca bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2010", ne-a spus Mihaela Neagu, directorul coordonatul interimar al CS Olimpia.

"Partenerii ne-au promis ca vor mai aduce cativa cai, iar noi dorim sa-i pastram si pe cei doi, deoarece sunt deja dresati", a precizat Neagu. Plin de bune intentii s-a declarat si Liviu Tomoioaga. "Cand grajdurile vor fi gata, adica in circa trei luni, daca ne ajuta vremea, vom aduce opt sau zece cai, pentru ca dorim sa deschidem si o scoala de calarie. Nu numai ca dorim sa pastram cei doi cai pe care se antreneaza pentatlonistii de la Olimpia, dar suntem siguri ca vom gasi o forma de colaborare si cu cei doi antrenori de calarie de acolo."

Cele mai citite

Andreea Țurcașiu a răbufnit, după comentariile acide legate de aspectul său fizic

Anca Țurcașiu a impresionat prin aspectul său tineresc și energia de care a dat dovadă în competiția "Asia Express", atrăgând astfel numeroase comentarii și...

Lucian Romașcanu ia apărarea serviciilor secrete ale României în scandalul cu George Simion: Ar fi luat deciziile de rigoare

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, la Buzău, că dacă serviciile secrete ale României ar fi avut informaţii care să-l...

Un agent al Secret Service a fost concediat după ce a folosit casa lui Barack Obama din Hawaii în scopuri personale

Un agent din cadrul Secret Service însărcinat să-l protejeze pe Barack Obama a fost concediat în urma unor dezvăluiri cu privire la faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă