Trecând peste victoria în sine obţinută de Lucian Bute, în faţa francezului Jean Paul Mendy, graţie căreia românul şi-a păstrat pentru a opta oară centura mondială IBF la categoria supermijlocie, este fascinant impactul pe care l-a avut meciul asupra tuturor românilor, nu numai a iubitorilor de box.
De la personalităţi ale sportului, oameni politici şi artişti până la gospodine, pensionari, sau oameni simpli, cu toţii au urmărit cu sufletul la gură întâlnirea din ring şi s-au bucurat de succesul repurtat de sportivul nostru. Am rămas interzisă când mătuşa mea, o doamnă respectabilă în vârstă de 87 de ani, m-a întrebat foarte serioasă: „O să scrii despre meciul lui Bute? A fost ceva excepţional. Deşi nu sunt amatoare de box, n-am văzut în viaţa mea un spectacol mai frumos”.
Şi culmea, a doua zi după confruntare, aproape acelaşi a fost tonul conversaţiilor din pieţe, alimentare, autobuze sau din metrou, demonstrând impactul uriaş pe care l-a avut gala de box profesionist, care a adunat peste 10.000 de spectatori în arena amenajată la Romexpo, asupra majorităţii românilor. În acest context, se poate spune că a fost o victorie nu numai a lui Bute sau a boxului, ci un succes al sportului românesc în general. Practic, victoria lui Bute ne-a reamintit forţa pe care o are competiţia sportivă asupra societăţii, iar faptul că la meci au fost prezenţi o seamă de oameni politici ne îndreptăţeşte să sperăm că, în viitorul apropiat, sportul, marginalizat în ultima vreme, va fi tratat din nou cu respectul cuvenit de clasa politică de la noi.
Cu atât mai uimitoare sunt comentariile celor care, în loc să se bucure de reuşita unui sportiv român, au încearcat să-i diminueze meritele. „N-a fost un meci spectaculos. Sunt dezamăgit că mă aşteptam să cadă în runda a 5-a, dar a căzut mai devreme. Bute a ales să facă din box o afacere, acum poate să se şi retragă. Să zică: v-am luat banii, la revedere!”, a declarat tocmai fostul pugilist Leonard Doroftei, printre puţinii care au încercat să arunce în umbră succesul lui Bute. De parcă, la vremea lui, Doroftei ar fi luptat pe nasturi şi strângeri de mână.
De asemenea, au existat voci care au vehiculat ideea că Bute câştigă deoarece întâlneşte adversari slabi. Dar să ne amintim că până acum pugilistul nostru nu a refuzat nici o provocare, aşa că este discutabil şi acest aspect. Cât despre banii cheltuiţi pentru organizarea acestei gale, oare ce este mai importat, faptul că s-au găsit fonduri pentru organizarea unui megashow sportiv, care a bucurat o Românie întreagă şi a făcut un lobby uriaş sportului, sau că au existat şi oameni care au avut de câştigat financiar de pe urma evenimentului sportiv? Marea majoritate a românilor s-au bucurat simplu de existenţa evenimentului şi de victoria românească; de ce trebuie să existe indivizi care să le fure această satisfacţie?