13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLa nici 37 de ani, "veteranul" Diviziei A!

La nici 37 de ani, „veteranul” Diviziei A!

Razvan Lucescu va implini la mijlocul lunii februarie 37 de ani, dar acest lucru nu conteaza prea mult in ceea ce priveste performanta: antrenorul Rapidului a devenit, dupa ce Ioan Andone a plecat de la Dinamo, „veteranul” Diviziei A in ceea ce priveste vechimea pe banca tehnica a unei formatii din prima liga! Tehnicianul a preluat conducerea formatiei din Giulesti pe 9 iunie 2004 si, iata, a „implinit” deja mai bine de un an si 7 luni de cand conduce formatia. E adevarat, cu o pauza de… o zi, cea din toamna acestui an, cand seara a fost concediat de George Copos, iar dimineata reangajat la presiunea jucatorilor si a presedintelui executiv Dinu Gheorghe, care a amenintat chiar cu demisia.
In aceasta perioada, Lucescu Jr. a obtinut un „podium” – locul 3 la finalul sezonului 2004/2005 -, un parcurs de senzatie in Cupa UEFA (debutant fiind, ca antrenor, in aceasta competitie, a inregistrat 10 meciuri consecutive fara infrangere, urcand formatia in „primavara europeana” de pe primul loc) si calificarea in semifinalele Cupei Romaniei, cu posibilitatea de a castiga trofeul la finalul sezonului in curs de desfasurare. Un parcurs bun, cu o echipa la care nu s-au facut mari investitii, dar asupra careia a planat mereu amenintarea lui George Copos, un patron mereu nemultumit caruia ii place sa „puna presiune” (dupa cum singur declara) asupra antrenorilor si jucatorilor pentru a obtine performante.

Doar sase au rezistat

Divizia A detine, probabil, un record trist in Europa in ceea ce priveste stabilitatea tehnicienilor. Din pacate pentru antrenori, doar sase dintre ei au reusit sa revina din vacanta de iarna tot la formatiile cu care au inceput sezonul: Razvan Lucescu (Rapid), Cristi Popovici (FCM Bacau), Ionut Popa (Poli Iasi), Sorin Cartu (FC Arges), Dorinel Munteanu (CFR Cluj) si Ioan Ovidiu Sabau (Gloria Bistrita).
Restul echipelor – Dinamo, Steaua, FC National, Poli Timisoara, Farul Constanta, Sportul Studentesc, Pandurii Tg. Jiu, Jiul Petrosani, Otelul Galati, FC Vaslui – au schimbat cel putin o data tehnicianul cu care au debutat in acest sezon. Pe la conducerile tehnice s-au perindat tehnicieni de valoare (Ioan Andone, Roberto Landi, Cosmin Olaroiu, Petre Grigoras, Dan Petrescu, Emil Sandoi, Ionut Chirila, Aurel Sunda, Basarab Panduru, Oleg Protasov etc.), dar ei fie au abandonat, fie au primit o oferta mai buna, fie, pur si simplu, au fost concediati.

Patru „exporturi” din Divizia A!

Ceea ce, in trecut, nu s-a prea intamplat a devenit posibil in aceasta iarna: nu mai putin de patru antrenori care au activat in tur in primul nostru esalon au fost „exportati”: Dan Petrescu la Wisla Cracovia, Ioan Andone la Omonia Nicosia, Oleg Protasov la Dnepr Dnepropetrovsk si Roberto Landi la nationala Qatarului. Alaturi de ei exista si alti tehnicieni care, imediat dupa ce au fost schimbati, si-au gasit loc de munca la o alta echipa din primul esalon: Petre Grigoras a trecut de la Farul la Otelul, Aurel Sunda de la Otelul la Jiul Petrosani, iar Cosmin Olaroiu de la Poli Timisoara la Steaua.
Pe de alta parte, avem antrenori pentru care schimbarea din acest sezon nu a insemnat si relansarea carierei, caci ei nu au mai gasit un angajament similar. Basarab Panduru nu mai antreneaza de cand a parasit FC Vaslui, Emil Sandoi se gandeste ca poate-poate acum i se va oferi Sportul Studentesc dupa ce a parasit Pandurii, Ionut Chirila e in cautarea unui angajament dupa ce a parasit Jiul…
Pana la inceputul returului mai sunt aproape doua luni. Timp suficient, am spune, pentru ca mofturosii presedinti din prima divizie sa mai „umble” in continuare la componenta bancilor tehnice.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă