România va juca, începând de anul viitor, în Grupa Mondială a II-a a Fed Cup, adică între primele 16 naționale de tenis feminin ale lumii, după ce a învins în play-off Serbia, scor 4-1. Performanța României vine după mai bine de 30 de ani de la ultima prezență la acest nivel, la capătul unui duel în care Halep și Cîrstea au fost decisive.
Naționala de tenis feminin a României, formată din Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu și Monica Niculescu, a reușit duminică, la Arenele BNR, o performanță similară celei din 1983, când România ajungea în turul al doilea al Federation Cup. Pe atunci, competiția era organizată sub forma unui turneu final, cu faze eliminatorii, în care intrau 32 de echipe. România era învinsă, în turul al doilea, de Elveția, scor 1-2, după ce în primul tur trecea de Canada.
"Este o victorie foarte importantă pentru noi, având în vedere că a trecut atât de mult timp de la ultima prezenţă în Grupa Mondială. Este o victorie mare pentru România şi pentru fete. Toate fetele au un rol extrem de important în echipă,” a spus Alina Tecșor, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, potrivit Prosport.
Victoria fetelor pe zgura de la București a fost una eroică, având în vedere că Simona Halep a trebuit să joace două meciuri în câteva ore, iar Sorana Cîrstea a avut pe umerii săi presiunea meciului decisiv.
Simona Halep declara că România a avut nevoie de 15 ani pentru a ieși din zona Euroafricană, al treilea eșalon al Fed Cup, în care naționalele sunt repartizate în grupe în funcție de zone. Totuși în 2005, naționala României nu reușea să treacă de play-off-ul Grupei Mondiale a II-a, astfel că succesul împotriva Serbiei nu poate fi egalat de nicio altă evoluția din 1983 încoace.
Importantă în victoria naționalei a fost coeziunea la nivelul grupului, Simona Halep declarând că a avut încredere în Sorana Cîrstea, încă de la primul game al meciului ei din prima zi, chiar dacă setul întâi a fost pierdut de româncă.
„Este foarte important pentru România să revină în Grupa Mondială. Şi victoria de azi este specială, venind în ziua de Paşte,” a declarat și Sorana Cîrstea.
Cine au fost adversarele din play-off-ul România – Serbia
Simona Halep: nr. 5 WTA
Sorana Cîrstea: nr. 27 WTA
Monica Niculescu/Irina-Camelia Begu: 33/68 WTA
Ana Ivanovici: 12 WTA
Bojana Jovanovski: 39 WTA
Jovana Jaksici/Nina Stojanovici: 625 WTA/1076 WTA
Rezultatele play-off-ului România – Serbia
Meciul 1, 19 aprilie: Cîrstea – Ivanovici 3-6, 6-1, 6-2
Meciul 2, 19-20 aprilie: Halep – Jovanovski 6-2, 6-4
Meciul 3, 20 aprilie: Halep – Ivanovici 3-6, 6-7(6)
Meciul 4, 20 aprilie: Cîrstea – Jovanovski 6-3, 6-7(7), 6-3
Meciul 5, 20 aprilie: Begu/Niculescu – Jaksic/Stojanovici (abandon) 1-0
La scorul de 3-1 pentru România, cu doar un singur meci rămas de disputat, cel de dublu, perechea Jaksic/Stojanovici a abandonat după primul game din ultima partidă.
Sorana o învinge pentru prima dată pe Ivanovici
Cîrstea a reușit să fie decisivă cu cele două victorii ale sale, cea din meciul al patrulea al naționalei, cu Jovanovski și cea din prima partidă, împotriva Anei Ivanovici. Cîrstea a pierdut ambele dueluri jucate până acum în circuitul WTA împotriva Anei Ivanovici.
Cunoscute ca fiind prietene foarte bune în afara terenului de tenis, Cîrstea și Ivanovici au oferit un regal de tenis românilor. Cu toate că sârboaica reușea să câștige primul set, Cîrstea revnea în setul al doilea, reușind să se impună în trei runde.
Meciul cu Bojana Jovanovski a fost unul chiar și mai strâns pentru Sorana Cîrstea. Românca a avut a avut un set doi de coșmar, ajungând la tiebreak (departajare – cel mai bun din 13 puncte jucate), acolo unde a pierdut cu 6-7, deși la un moment dat conucea cu 5-2. Totuși Sorana și-a revenit în cele din urmă și a început setul al treilea mult mai incisivă, impunându-se la fel ca în primul set, cu 6-3.
Meci de Fed Cup întrerupt de ploaie
Pe de altă parte, întâlnirea ar fi putut fi tranșată și mai rapid dacă Simona Halep nu ar fi fost nevoită să joace cele două meciuri ale sale pe parcursul a doar câtorva ore. După cum declara încă dinaintea începerii meciurilor George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, o dată cu apariția ploii barajul a fost întrerupt.
Halep conducea cu 3-1 în cea de a doua partidă a întâlnirii, cu Jovanovski, când ploaia a dus la oprirea jocului. Totuși românca și-a continuat la fel de bine seria de lovituri imparabile, astfel că a reușit să câștige partida. Problema, care le-a afectat pe amândouă, a fost faptul că au trebuit să joace două meciuri în aceeași zi. S-a văzut asta în meciul Simonei cu Ana Ivanovici, pe care nu a mai reușit să o învingă, deși raportul întâlnirilor dintre cele două, din turneele WTA, este de 1-1.
Dincolo de problemele care au dat peste cap organizarea barajului România – Serbia, importantă este victoria naționalei de tenis și spiritul de echipă arătat. Iar cu o echipă unită obiectivul anunțat de Sorana Cîrstea, calificarea în primele 8 echipe ale lumii, Grupa Mondială, nu mai pare atât de greu de realizat.
Tot mai aproape de cușca leoaicelor: cu cine va lupta România în 2015
Fed Cup va însemna în 2015, pentru România, lupta pentru calificarea în Grupa Mondială, sau măcar menținerea în anticamera acesteia.
Până să ajungă în cușca leoaicelor, acolo unde se luptă primele 8 echipe ale lumii, România, va juca mai întâi, la începutul lui 2015, primele meciuri în Grupa Mondială a II-a. În cazul în care va ieși învingătoare se va califica pentru play-off-ul Grupei Mondiale, disputat cel mai probabil tot în luna aprilie.
Cum va arăta Grupa Mondială a II-a în 2015: Franța, Spania, Argentina, Slovacia, România, Olanda, Suedia, Elveția.
Dacă tricolorele vor învinge din nou și în 2015, ele ar putea ajunge în 2016 în Grupa Mondială. Ultimul an în care România s-a clasat în primele 8 echipe ale lumii a fost 1981, cu Vrigina Ruzici la fileu.