România este în faţa unei şanse foarte mari, organizarea unor meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020, atunci când partidele vor fi jucate pe 13 stadioane din 13 ţări diferite. Proiectul de candidatură a României la Euro 2020, declarat de către guvern de interes naţional, are mari şanse de reuşită, după cum declară Mircea Sandu, preşedintele FRF.
“În acest moment, România se află în competiţie cu 32 de ţări care s-au înscris cu unul sau două stadioane. Naţional Arena din Bucureşti este unul din cele 37 de stadioane înscrise în cursa pentru desfăşurarea partidelor din această competiţie de mare anvergură. 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 de locuri, capacitatea pe care o are în prezent Naţional Arena. Va trebui să demonstrăm de ce vrem să organizăm acest eveniment, iar beneficiile pentru România sunt imense. Avem o şansă foarte mare să reuşim”, a declarat şeful FRF în cadrul întrunirii de marţi a comitetului interministerial creat special pentru a coordona organizarea şi susţinerea candidaturii României la Euro 2020.
În cadrul întâlnirii au fost stabilit mecanismele de lucru şi sarcinile fiecărei instituţii implicate, astfel încât România să completeze formularele cu cerinţele solicitate de UEFA în vederea admiterii candidaturii României. La întâlnirea de marţi au participat mai mulţi miniştri, secretari de stat, printre care Raed Arafat, Mircea Sandu, Anghel Iordănescu dar şi alte persoane cu funcţii de conducere în diverse instituţii implicate în organizarea şi susţinerea candidaturii României.
Întrunirea a fost deschisă de premierul Victor Ponta. „E bine să se întâmple asemenea lucruri în România şi cred că beneficiul este evident pentru toată lumea, beneficiul de imagine pentru ţară, de infrastructură, de turism, de dezvoltare sportivă. Eu sunt convins că împreună o să reuşim”.
Drumul spre Euro 2020
Înfiinţarea comitetului, la începutul acestui an, a reprezentat doar una dintre etapele cursei în care România a intrat anul trecut. După mai multe dezbateri publice şi după ce Mircea Sandu declara încă de anul trecut că îşi doreşte foarte mult ca România să ia parte la acest turneu, s-a decis intrarea României în lupta pentru organizarea Euro 2020, cadidatura fiind depusă pe 20 mai 2013.
Comisia interministerială, creată anul acesta, mai are puţin timp la dispoziţie pentru a pune la punct toate detaliile şi a stabili cu ce dosar se va duce România în faţa oficialilor forului european. Termenul limită pentru depunerea dosarelor, la UEFA, este 25 aprilie 2014.
Pasul final va fi alegerea ţărilor organizatoare, stabilită de Comitetul Executiv al UEFA pe 25 septembrie 2014.
În timp ce România are un singur stadion, unele ţări au intrat în competiţie cu câte două pentru a-şi creşte şansele. Fiecare ţară dintre cele 13 câştigătoare va găzdui meciuri pe un singur stadion. Dintre cele 37 stadione înscrise, 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 locuri, cea a Arenei Naţionale fiind de 55.600. Stadionul cu cele mai multe locuri este Wembley, din Londra, cu o capacitate de 90.000.
Din cele 13 ţări, 12 vor organiza meciuri din faza grupelor, repsectiv optimi sau sferturi, iar una va găzdui semifinalele şi finala. Documentul cu toate cerinţele şi reglementările UEFA pentru EURO 2020, pe care ţările candidate trebuie să-l consulte, are aproape 200 pagini. (in atasament)
Ţările care au intrat în competiţie: Armenia (Erevan), Azerbaidjan (Baku), Belarus (Minsk), Belgia (Bruxelles), Bulgaria (Sofia), Croaţia (Zagreb), Cehia (Praga), Danemarca (Copenhaga), Anglia (Londra), Finlanda (Helsinki), Franţa (Lyon), Macedonia (Skopje), Germania (Munchen), Grecia (Atena), Ungaria (Budapesta), Israel (Ierusalim), Italia (Roma, Milano), Kazahstan (Astana), Olanda (Amsterdam), Polonia (Varşovia, Chorzow), Portugalia (Lisabona, Porto), Irlanda (Dublin), România (Bucureşti), Russia (Sankt Petersburg), Scoţia (Glasgow), Serbia (Belgrad), Spania (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia), Suedia (Solna), Elveţia (Basel), Turcia (Istanbul), Ucraina (Kiev, Doneţk) şi Ţara Galilor (Cardiff).